Nedomyšlená stávka?

3. 3. 2010

Reakce na článek Borise Cveka O nedomyšleném stávkování"

V dnešní době, kdy si dělá jedna ze stran ve Sněmovně legraci ze svých voličů -- zaměstnavatelů a úspěšně blokuje schvalování zákonů, nevidím žádnou vůli vrátit benefity zaměstnanců před 1.leden 2010. To co předvedl Bendl v Moravcových Otázkách, až moc připomínalo hesla politických představitelů před listopadem 89 v duchu "republiku si rozvracet nenecháme, stávka poškodí rozpočet, chudáci občané nebudou se moci dopravit do práce,atd". Je zajímavé, že benefity, které pobírají naši zaměstnanci v Parlamentu, nikdo nezdaňuje, píše Miroslav Daněk.

A také není pravda, že daňové zvýhodnění mají jen zaměstnanci. Ti si nemohou odečítat z daní za koupi auta, za cestovné aj. jako mohou zaměstnavatelé. Tak zase jedni přispívají na ty druhé. Ale to nechci štvát jedny proti druhým. Každá skupina občanů si vybojovala nějaké benefity, některé již historicky platí desítky let.

A pokud se vám zdá, že sociální demokracie podporuje odbory, tak pokud zalistujete do historie, tak to byly odbory, a to již za Rakouska Uherska, které výrazně podporovaly vznik sociální demokracie a také dotovaly sociální demokracii i svými příspěvky. Byla to vždy strana , která hájila jejich zájmy.

Každá stávka bolí, jinak by neměla žádný význam , a jak píšete, v 89 nevadila stávka, a byla to politická stávka zaměstnanců, dnešním politikům, mnozí z nich, nebýt té stávky, možná dnes byli úplně někde jinde. A možná kde, dokázal i Bendl svými výroky v oné besedě.

Podívejte se trochu směrem k našemu vzoru -- na západ. Tam stávky daleko více, a jsou to mnohdy i politické stávky, znepříjemňují život ostatním občanům. Ale na rozdíl od nás, většina to dovede pochopit, protože i oni mohou být také ti, kteří se budou stávkou domáhat nějakého toho benefitu.

Ale pravdu máte v tom, že stávky na sklonku listopadu 89 , nebyly jen o svobodě, ale také o té ekonomické úrovni. Bohužel ta se jaksi nevydařila, tak to teď ti co stávkovali tenkrát, musí nyní zaplatit. Ti, kterým tyto stávky pomohly k moci, jsou již za vodou.

Ano dvacet let je zoufale málo, bohužel mnozí z nás už zapomínají na to co nám slibovali ti, pro které je dnes slovo stávka a odborář něco , nechci používat sprostá slova, špatného .

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 3.3. 2010