Přínos, nebo handicap

18. 2. 2010 / Jan Čulík

Jak postupně čtu seriál Věry Říhové o podnikání a nezaměstnanosti, už mě několikrát napadlo, že kdybych byl podnikatel, nabídl bych Věře Říhové zaměstnání - každá firma přece potřebuje takovéto lidi - kritické, uvážlivé, zkušené a nápadité.

Proto mě velmi zaujalo, že v ČR je to zřejmě naopak - paní Říhová podle svého svědectví dostává maily, v nichž ji lidi varují, že pro to, co napsala, ji už v jejím rodném městě nikdy nikdo nezaměstná.

Samostatně uvažující, schopný a nezávislý člověk se považuje za nebezpečného?

Kam to ale Česká republika dotáhne, když si zaměstnavatelé, jak se zdá, soudě z čtenářských reakcí, vybírají za své zaměstnance jen lidi nejbojácnější a nejpodlézavější? A chovají se vůči podřízeným co nejneetičtěji?

Česká republika funguje v určité mezinárodní konkurenci - a ve světě nebývá zvykem, že se zaměstnávají jen nejúslužnější a nejpodlézavější jedinci.

Ekonomika už svou podstatou vyžaduje lidi schopné, rozhodné, samostatné a tvůrčí. Jestliže jsou tyto vlastnosti v ČR pro uchazeče o zaměstnání handicapem, pak to s tou zemí asi dlouhodobě nedopadne zrovna dobře...

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 18.2. 2010