Vedení Prahy a jejich částí nezvládlo víkendové přívaly sněhu, kritizuje Béma ČSSD

12. 1. 2010

MIP│ Víkendové přívaly sněhu vedení města nezvládlo. I třetí den sněžení jsou některé silnice velmi těžko sjízdné a většina chodníků neschůdná. A to přes to, že město mělo více než devět měsíců na přípravu na možné důsledky chodníkové novely senátora Kubery, tvrdí místopředseda pražské ČSSD Miroslav Poche.

Třeba obyvatelé Prahy 10 mají díky péči městské části zajištěnou schůdnost 85 % komunikací. Oproti tomu obyvatelé Jižního Města mají smůlu. Chodníky na sídlištích jsou schůdné většinou jen tam, kde cestičky přes víkend projezdili běžkaři.

"Město není na takové podmínky připravené. Jeho vedení selhalo v zajištění základních funkcí správy města, jako jsou schůdné chodníky a bezpečně průjezdné cesty," domnívá se Petr Hulinský, předseda pražské ČSSD. Ta už v říjnu kritizovala nepřipravenost města na úklid chodníků, které přešly na jaře z údržby majiteli přilehlých budov do správy města.

Sociálním demokratům se především nelíbil nápad zařadit některé chodníky mezi komunikace, na kterých se schůdnost neudržuje. Tento víkend jim dal za pravdu. Valná většina města se ponořila do sněhu a většina chodníků zůstala údržbou zcela nedotčena. "Město místo úklidu zvýšilo pojistku, aby mohlo vyplatit více odškodného," informuje Hulinský. "Kdyby peníze investovalo do údržby místo např. do Opencard, projektu olympiády a dalších, mohl být úklid chodníků zvládnut mnohem lépe," dodává.

ČSSD především kritizuje přístup vedení města k celé problematice. V ulicích není vidět zvýšená aktivita těch, kteří mají na starost úklid chodníků. "Ráno po cestě do práce jsem potkal několik popelářských aut, ale nikoho, kdo by odklízel sníh z chodníků," podotýká Miroslav Poche, místopoředseda pražské ČSSD. Chybí mu především snaha města zkoordinovat práci ve městě tak, aby byla kalamita co nejrychleji odstraněna.

Sociální demokraté přitom vidí několik možností, jak se se sněhem vypořádat. "Veřejně prospěšné práce, využití lidi odsouzených k alternativním trestům, žádost o pomoc občany a podpora těch, kteří budou ochotní městu pomoci, to jsou postupy, které by pomohly zvýšit počet schůdných chodníků a přitom nestály tolik, jako soukromá firma," vypočítává Poche.

Stejně zarážející je přitom podle ČSSD také koordinace vedení města a vedení městských částí. "Každý pes, jiná ves. Standard údržby se liší čtvrť od čtvrti, což mi připadá nespravedlivé vůči občanům, kteří si všichni platí stejné daně. Měli by proto mít možnost chodit po stejně uklizených chodnících, ať už bydlí v Holešovicích nebo na Jarově," domnívá se Poche.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 12.1. 2010