Násilný útok usmrtil v Íránu šéfy Revoluční gardy

19. 10. 2009

Íránské revoluční gardy se v neděli zapřísáhly, že se pomstí. Obvinily Británii a Spojené státy za sebevražedný atentát, při němž bylo usmrceno šest velitelů íránských Revolučních gard a 37 dalších jejich činitelů. K násilnému útoku došlo v jedné z nejnestabilnějších provincií Íránu, kde už léta probíhá násilné povstání sunnitů.

Odpovědnost za atentát přiznala sunnitská organizace Boží vojáci a konstatovala, že byl útok reakcí "na neustálé zločiny íránského režimu, páchané v Balučistánu".

Íránská média uvedla, že útočník odpálil pás s bombami, když přišli vedoucí činitelé Revolučních gard na jednání s kmenovými staršími ve sportovní hale v Pišinu, nedaleko íránských hranic s Pákistánem. Oběti atentátu byly odvezeny do nemocnic ve vzdálenosti přes 200 km, protože v Pišinu není řádná zdravotnická infrastruktura. Některé oběti zemřely po cestě.

Revoluční gardy odsoudily bombardování jako dílo "teroristů" podporovaných "velkým satanem Amerikou a jeho spojencem Británií" a přislíbily, že budou reagovat.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí odmítl tato obvinění a konstatoval: "Odsuzujeme tento teroristický čin a litujeme ztráty nevinných životů."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 19.10. 2009