Obama kritizoval "zkreslování" své reformy zdravotnictví

12. 8. 2009

Americký prezident Obama zaujal ústřední postavení v trpké celonárodní diskusi o reformě zdravotnictví. "Potřebuji vaši pomoc," zdůraznil v projevu před občany v přeplněné síni na radnici v městě Portsmouth ve státě New Haven. Je třeba překonat to, co Obama charakterizoval jako "divoké zkreslování" jeho zdravotnické reformy, jehož se dopouštějí její odpůrci a zástupci soukromých zdravotnických firem. Obama charakterizoval svou reformu zdravotního pojištění jako jeden ze sloupů ekonomiky jednadvacátého století. Zdůraznil, že změní systém, v němž zdravotní pojišťovny běžně odmítají platit za léčení lidí s předem existujícími nemocemi. "Jsem přesvědčen, že je to nesprávné," řekl Obama. "Vede to rodiny i podniky k bankrotu, a proto my v roce 2009 schválíme reformu zdravotnictví."

"Bylo by opravdu děsivé, opravdu riskantní, kdybychom neudělali nic," podtrhl Obama. V tom případě, varoval, by náklady na zdravotní pojištění dál rostly a dále by rostl i státní deficit, protože instituce Medicare a Medicaid "fungují neudržitelným způsobem". Americké zdravotnictví funguje lépe pro zdravotnické pojišťovny než pro americké občany, řekl Obama a dodal, že je nutno ho změnit. Za poslední tři roky byly diskriminovány více než 3 miliony Američanů, protože měli už existující onemocnění. Hovořil o případě své vlastní matky, která zemřela r. 1995 na rakovinu. Zmínil se také o ženě, jíž pojišťovna odmítla dát pojištění na její interní orgány, protože ve věku pěti let byla zraněna při autonehodě, a o jiné ženě, jejíž chemoterapie byla zastavena, protože měla kameny v žlučníku.

Obama dodal, že vítá "energickou debatu" v této věci, ale zdůraznil: "Tam, kde nesouhlasíme, nesouhlasme ohledně věcí, které jsou reálné, nikoliv ohledně tohoto divokého zkreslování", které nemá nic společného se skutečným návrhem reformy.

Obama citoval příklad tzv. "panelů smrti". Řekl: "Šíří se nepodložená tvrzení, že prý Sněmovna reprezentantů schválila vytvoření 'panelů smrti', které odpojí babičku od lékařských přístrojů, protože jsme se rozhodli, že už je příliš drahé ji léčit."

Obama také zpochybnil názor, že poskytnutí "státní alternativy zdravotnictví" občanům přivede soukromé zdravotní pojišťovny k bankrotu. "Myslím, že soukromé pojišťovny konkurovat budou umět," řekl. "Dělají to pořád. Podívejte se třeba na soukromé kurýrní společnosti. UPS a FedEx jsou ekonomicky zcela v pořádku. To státní pošta má pořád problémy."

Po celé řadě velmi agresivních setkání s poslanci na radnicích se Obama rozhodl tento týden uspořádat tři vlastní diskusní večery s občany ve snaze zaměřit pozornost národa na pozitivní aspekty jeho zdravotnické reformy. Bílý dům také zprovoznil nový server pod názvem "Reality check" (Jak je tomu ve skutečnosti), kde vládní činitelé dementují tvrzení kritiků.

"Odpůrci zdravotnické reformy zahájili soustředěnou šeptandu, která se šíří jako virus," řekl šéf komunikací Bílého domu Dan Pfeiffer. "V učebnicích PR se uvádí, že se takováto šeptanda má ignorovat, ale my jsme se poučili během prezidentské kampaně, že v dnešním hyperaktivním mediálním prostředí je jediným řešením všechny ty nepodložené zprávy jasně dementovat."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 12.8. 2009