Afghánistán: Západ udržuje u moci zkorumpovanou vládu

27. 7. 2009

V roce 2005 jsem byla nejmladším člověkem, zvoleným do nového afghánského parlamentu. Ženy jako já byly považovány za důkaz toho, jak válka v Afghánistánu ženy osvobodila. Avšak afghánská demokracie je jen fasáda a takzvané osvobození žen je jedna velká lež, píše v deníku Guardian Malalai Joya.

Vyjadřuji svou nejhlubší soustrast příbuzným všech britských vojáků, kteří v Afghánistánu přišli o život. Tito britští mrtví, stejně jako mnoho tisíců mrtvých afghánských civilistům jsou obětí nespravedlivé politiky, kterou provádějí země NATO pod vedením americké vlády.

Téměř osm let poté, co byl svržen režim Talibanu, byly zrazeny naše naděje na opravdu demokratický a nezávislý Afghánistán pokračující nadvládou fundamentalistů a brutální okupací, která v konečném důsledku slouží jen americkým strategickým zájmům v tomto regionu.

Musíte si uvědomit, že vláda Hamida Karzaie je plná válečných magnátů a extremistů, kteří jsou pro Taliban bratři ve víře.l Mnoho těchto mužů spáchalo během občanské války v devadesátých letech strašlivé zločiny proti afghánskému lidu.

Za to, že vyjadřuju své názory, jsem byla vyhnána ze svého křesla v parlamentu a přežila jsem četné pokusy mne zavraždit. Skutečnost, že mě vyhodili z úřadu, zatimco brutální váleční magnáti se těší imunitě před stíháním za jejich zločiny vám plně osvětluje, jaká je to "demokracie", kterou podporují vojska NATO.

Ústava zakazuje osobám vinným válečnými zločiny, aby kandidovali do vysokých funkcí. Avšak Karzai jmenoval dva notoricky známé válečné magnáty, Fahima a Khaliliho jako své spolukandidáty pro nadcházející prezidentské volby. Ve stínu vlády válečných magnátů, korupce a okupace, nebude mít tato volba žádnou legitimitu, a zase se rozhodne za zavřenými dveřmi v Bílém domě. Jak říkáme v Afghánistánu: "Tentýž osel s novým sedlem."

Dosud provádí Obama v Afghánistánu stejnou politiku jako Bush. Vyslat do Afghánistánu další vojáky a rozšířit válku do Pákistániu jen přileje paliva do ohně. Jako mnoho jiných Afghánců jsem během temných let vlády Talibanu riskovala svůj život tím, že jsem vyučovala v tajné škole pro dívky. Dnes je situace žen stejně špatná jako kdykoliv dosud. Oběti týrání a znásilnění nenaleznou v Afghánistánu spravedlnost, protože soudnictví dominují fundamentalisté. Rostoucí počet žen, které neviděly východisko z utrpení, páchá sebevraždu sebeupálením.

Nemuslím si, že je v britském zájmu vysílat do afghánské války další vaše mladé lidi či vydávat peníze vašich daňových poplatníků na financování okupace, která udržuje u moci v Kábulu gang zkorumpovaných válečných magnátů a velkoobchodníků s drogami.

Afghánský lid chce mír a historie nás učí, že my vždycky odmítáme okupaci a cizí nadvládu. Potřebujeme pomocnou ruku prostřednictvím mezinárodní solidarity, ale víme, že za hodnoty, jako jsou lidská práva, musejí bojovat Afghánci sami.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 27.7. 2009