20. 11. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 11. 2007

Bude David Irving pozván k debatě na Oxford University?

Zeptáte-li se většiny lidí v Británii, zda podporují svobodu slova, pravděpodobně vám odpoví, že ano, konstatoval v pondělí v podvečer moderátor publicistického pořadu PM, který se vysílá v rozhlase BBC. Takže co je to na debatě, plánované pro ctihodný Oxfordský studentský svaz (Oxford Union), která tolik lidí rozčílila? Ministr obrany Des Brown patří údajně k celé řadě politiků a veřejných činitelů, kteří Oxford Union bojkotují, protože se jeho předseda rozhodl pozvat k diskusi Davida Irvinga, historika, který popírá holocaust, a Nicka Griffina, šéfa extremně pravicové strany British National Party. Akce se jmenuje "Fórum za svobodu slova" a bude se konat příští pondělí. Zítra se proti ní bude v Oxfordu konat demonstrace.

Pozvání vydal Luke Trill, který v rozhlase BBC vysvětlil, co se na příští týden plánuje:

"Budeme pořádat fórum, které bude zkoumat otázku svobody projevu a jak daleko je příliš daleko. Zastáváme názor, že je správné, pokud vedeme debatu o extremismu, je nutno na ni pozvat extremisty, aby to byla plná a kompletní debata. Jak víte, Oxford Union byl založen před 184 lety na podporu a obranu svobody projevu. Toto fóru se navrací k zásadám zakladatelů a chce zhodnotit, jak jsou relevantní pro svět v jednadvacátém století.

Moderátor: Koho ještě jste pozvali?

Předseda Oxford Union: Obrátili jsme se také na některé poslance Labouristické strany, máme také pár doktorantů, kteří se budou na věc dívat z druhé strany, a kde bychom měli těmto extremistům určovat hranice. Máme účastníky z nejrůznějších kruhů.

Moderátor: A jak podrobně jste tuto věc prodiskutoval se svými kolegy?

Předseda Oxford Union: Přes léto jsem s kolegy o této věci podrobně konzultoval. Hodně jsem se radil s lidmi, kteří organizovali takovéto akce v minulosti.

Moderátor: A někteří lidé vám asi řekli: Nedělejte to. Nezvěte je. Vůbec se tohoto tématu nedotýkejte.

Předseda Oxford Union: Ano, někteří lidé tvrdili, že to nemá cenu organizovat a že jejich přítomnost věc zastíní. Avšak nakonec jde o zásadu, kterou pevně zastávám, že totiž nejlepším způsobem, jak bojovat proti extremismu, se mu postavit přímo a čelem. Tito dva lidé mají odporné názory, ale jsem přesvědčen, že nejlepším způsobem, jak se s tím vypořádat, je rozdrtit je v debatě. To nám také řekl náměstek ministra vnitra Tony McNulty, když se účastnil debaty v Oxford Union v říjnu.

Moderátor: A přijali vaše pozvání David Irving a Nick Griffin rádi?

Předseda Oxford Union: Ano, oba to pozváni přijali.

Moderátor: Zůstaňte na lince, protože tu máme nyní Edwinu Currieovou, ministryni v konzervativní vládě Johna Majora, která byla pokladnicí a tajemnicí Oxford Union v letech 1966-1968 (a je židovského původu, pozn. JČ). Co si myslíte o tomto pozvání?

Edwida Currie: No tak, slyšela jsem, co Luke říká, a na první pohled je to velmi atraktivní. Avšak celkově je to velmi naivní. Zaprvé, David Irving nešíří názor, šíří lži. To rozhodl i britský Nejvyšší soud, že Irving šíří lži. A jsou to kruté a odporné a opravdu zlovolné lži, jejichž cílem je zraňovat mnoho lidí a taky mnoho lidí zraňují. A že mu poskytuje Oxford Union prostor - jsem si jista, že po tom skočil! Protože jen velmi málo lidé v této zemi je ochotno mu poskytnout prostor, aby znovu šířil své lži. A co se týče British National Party - zase, Oxford Union si musí rozhodnout, kdo tam bude a kdo bude naslouchat. Podívala jsem se na internetové stránky BNP. Mají tam časopis, kterému říkají Totožnost. Na titulní straně je tam fotografie neolitického památníku Stonehenge a tvrzení "Vždycky jsme tu byli." To je samozřejmě naprostý nesmysl. Britové jsou snad rasově nejpromíchanější národ na světě a bylo tomu vždycky tak. A píšou tam o "cizincích a parazitech" - jako by mezi nimi bylo rovnítko. Toto všechno jsou lži a oni tyto lži šíří, aby vyvolávali problémy. A Luke a ostatní činitelé Oxford Union by si měli rozmyslet, jestli toto skutečně chtějí.

Moderátor: Není nejlepším způsobem jak odhalit lži je vyslechnout a pak je veřejně zpochybnit?

Edwina Currie: No, ono záleží na tom, jak to uděláte. Já si vzpomínám na to, jak lidem jako Margaret Thatcherové odmítla Oxfordská univerzita dát prostor k vyjádření jejích názorů. Je to záslužný cíl, to máte naprosto pravdu. Ale já jsem překvapena, proč si Luke zvolil zrovna tyto dva odporné lidi, když je mnoho jiných, mnoho nejrůznějších názorů, které mohl použít k ilustraci svých argumentů.

Předseda Oxford Union: Podívejte se, toto jsou dva lidé, kteří stojí, to nepopiratelně, kdesi na samotné hranici svobody projevu, kde se domníváme, že by hranice svobody projevu měla probíhat. A proto jsme tyto lidi pozvali. Názory Davida Irvinga, jak Edwina Currie na to poukázala, byly naprosto zdiskreditovány. Ale on byl také za své názory ve vězení. Proto je velmi důležitou osobou, kterou bychom měli v této debatě mít a jehož názory musíme zpochybňovat. I Nick Griffin je pro tuto debatu velmi zajímavý. Chci, aby v ní vyšlo najevo, že požaduje svobodu projevu pro sebe, dělá ze sebe mučedníka svobody projevu, ale kdyby se dostal k moci, začal by omezovat svobodu projevu pro ostatní. Jsou v tom všem zajímavé rozpory, které mohou v té debatě vyjít najevo. Myslím, že ten argument o údajných "mučednících za svobodu projevu" je velmi důležitý - a je politováníhodné, že extremní pravice má v poslední době se zmocnit principu svobody projevu, jako by to byl jejich transparent. Je načase, aby liberální mainstream převzal tento princip zpět, protože patří jemu.

Moderátor: Edwino Currie, ve společnosti, která se pyšní svobodou projevu, a v níž je British National Party legitimní politickou stranou, proč proboha by její šéf nesměl veřejně vystoupit?

Edwina Currie: Ale on smí veřejně vystupovat a taky veřejně vystupuje. Navrhuje všude své kandidáty a vítězí v komunálních volbách. BNP není zakázanou politickou stranou. Má mnoho příležitostí. Mají internetové stránky, jejich názory jsou lehce přístupné, můžete číst její časopis...

Moderátor: Tak proč by nemohli vystoupit v Oxford Union?

Edwina Currie: Proč zrovna v Oxford Union? Zdá se mi, že Luke tady hraje hru. A nakonec je to hra, která mnoha lidem způsobí bolest a mnoho lidí urazí. Takto se nám argumentovalo v šedesátých letech, kdy jsme chtěli zvát konzervativní politiky a bylo nám vysvětleno, že to není možné. A to se dodnes děje na mnoha jiných univerzitách. Dávejte si pozor. Argument je správný a pravdivý. Lidi, které chcete pozvat, aby tento argument přednesli, by svobodu projevu okamžitě zlikvidovali, kdyby k tomu měli příležitost.

Moderátor: A na závěr k vám, Luke Trille, bude se konat proti vaší akci protestní demonstrace, posloucháte všechny tyto názory, bude se to fórum opravdu konat?

Předseda Oxford Union: Aby to nebylo jen moje jednostranné rozhodnutí, budou o tom hlasovat všichni naši členové, a to hlasování se bude konat v pátek. Já splnít rozhodnutí toho hlasování. Pokud Oxford Union rozhodne, že se to nemá konat, tak se to konat nebude, pokud rozhodne, že ano, tak se to konat bude.

Moderátor: A to je svoboda projevu v akci?

Předseda Oxford Union: Myslím, že je správné nechat mé členy rozhodnout, jak chtějí, aby byla naše debatní společnost vedena. Někteří lidé chtějí, aby tito hosté přišli, jiní zase, aby nepřišli, a já má konec konců odpovědnost vůči svým členům.

Moderátor: Tak to byly názory Luka Trilla a Edwiny Currie a my budeme rádi, když vyjádříte svůj názor na blogu našeho pořadu, který najdete, jako vždy ZDE

                 
Obsah vydání       20. 11. 2007
20. 11. 2007 Rasismus, politici a Romové v České republice Laura  Cashman
20. 11. 2007 Racism, Romanies and politicians in the Czech Republic Laura  Cashman
20. 11. 2007 Omluva Jiřího Lábuse za kolaboraci Petr  Nachtmann
20. 11. 2007 Žižek - popový leninista na krtinci Thomas  Franke
20. 11. 2007 HN: Ahmadínežád s Chávezem: Dolar končí
20. 11. 2007 Immanuel Wallerstein: Japonsko, Spojené státy a světoekonomika Immanuel  Wallerstein
20. 11. 2007 Povzdech důchodce: jaký je rozdíl mezi "totalitou" a vládou horních deseti tisíc?
20. 11. 2007 Směšná představa Rudolf  Převrátil
20. 11. 2007 (Rasisticky poněkud zmatené) Nedělní zamyšlení
20. 11. 2007 Bude David Irving pozván k debatě na Oxford University?
20. 11. 2007 Atari Terror živě v Second Life a na Radiu Wave
20. 11. 2007 Sobotka: Ministr financí Kalousek otevírá cestu daňovým únikům
20. 11. 2007 Zpěv slona Josef  Frič
20. 11. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. listopad 2007
20. 11. 2007 Léčba sérem brutální pravdy o životě Štěpán  Kotrba
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Mluvčí neznamená mluvka Egon T. Lánský
20. 11. 2007 Svatební show jako politická agitka ODS Phillip  Janýr
20. 11. 2007 Paroubek hledá důkazy, že jel rychle do Mariánských lázní
19. 11. 2007 ČR schvaluje použití ochuzeného uranu jako jedna jen ze šesti zemí v OSN
19. 11. 2007 Novela cizineckého zákona nebo Zákon na ochranu české krve? Václav  Štětka
19. 11. 2007 Paroubek: "Svatbu oslavila v hotelu Esplanade také například modelka Andrea Verešová" Jiří  Paroubek
20. 11. 2007 Proti demonstracím v Tbilisi gruzínská policie použila americkou sonickou zbraň
20. 11. 2007 Dezinformace pologramotných Pavel  Urban
19. 11. 2007 Immanuel Wallerstein: Poslední výzva pro řešení se dvěma státy? Immanuel  Wallerstein
18. 11. 2007 Petr Uhl: Žádná raketa není mírová. Podvádějící vládu musíme odmítnout. Petr  Uhl
19. 11. 2007 Petr Uhl: Aucun missile n'est pacifique Petr  Uhl
19. 11. 2007 Přátelé... Jan  Neoral
19. 11. 2007 Blížíme se tomu, co bývalo? Jan  Tamáš
19. 11. 2007 Jan Tamáš: Doba diktátorů a králů už skončila Jan  Tamáš
20. 11. 2007 Nezměnil se charakter politické práce Jaroslav  Klíma
20. 11. 2007 Věcné chyby Georgiho Margaritova
20. 11. 2007 Šovinistický výlev z balkánských fór
19. 11. 2007 Nesmíme tolerovat puč proti našim svobodám
18. 11. 2007 Demokracie? Bláznovství, křiváctví, chiméra, omyl, provokace. Pomsta Luděk  Toman
19. 11. 2007 A co vůle lidu ve věci trestu smrti?
19. 11. 2007 Národní bezpečnost?
17. 11. 2007 Akademik František Šorm zemřel právě před 27 lety Michael  Volný
17. 11. 2007 Hospodaření OSBL za říjen 2007
19. 11. 2007 Svatba arogantních snobů z butiku Štěpán  Kotrba