1. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 8. 2007

Postavení Libye na mezinárodní scéně

Když Spojené státy před rokem ukončily dvě dekády trvající politické embargo, uvalené na Libyi, zjevně kvůli místním nalezištím ropy, káravý pohled mezinárodního společenství na Kaddáfího režim se začal mírnit. Třeba zmínit, že se jednalo čistě o vypočítavý a chladný kalkul, neboť Západu z čiré vody přestalo vadit, že spolupracuje s režimem, který má na svědomí vážné teroristické činy. Haló ohledně kauzy obviněných zdravotníků v různých glosách a komentářích ve středoproudých médiích, vedle hromadného odsouzení cynismu a bezohlednosti libyjského režimu, však zastřelo jednu důležitou okolnost. Opět se uplatnilo pravidlo dvojího metru při odsudku nedemokratických a autoritářských režimů; nebereme v potaz, že se vřele přátelíme s despociemi, jež mají na triku daleko závažnější zločiny, než tolik propíraná Libye.

Indonéský generál Suharto, například, byl západním společenstvím vnímán optikou "je to zkurvysyn, ale náš zkurvysyn", přestože má na svědomí kolem jednoho milionu lidských životů (často s entuziastickou pomocí západních zemí), potud kdy sloužil "mezinárodním zájmům". Vedle tohoto monstra působí "vzdorující" diktátoři Castro, Lukašenko, Miloševič aj. jako mladiství delikventi.

V dubnu 1986 explodovala na diskotéce v Západním Berlíně bomba, která zabila dva lidi, jeden z nich byl americký voják. Jednalo se bezpečně o teroristický akt. Přestože tehdy nebyl dodán přesvědčivý důkaz, že za ním stojí Kaddáfího Libye, nařídil prezident Reagan nekompromisně bombardovat Tripolis a Benghází. Zemřelo tehdy nejméně sto lidí, většinou civilních osob, včetně dětí a Kaddáfího adoptivní dcery. Americký tisk přišel s oslavnými ódami na tento barbarský zločin a velebil jej, aniž by byla vznesena otázka morálního odůvodnění tohoto. Tehdejší americký ministr obrany Weinberger hájil tento zločin slovy: "Letecký úder byl proveden tak, aby zemřelo minimální množství civilistů". Máme tomu rozumět tak, že Reaganova administrativa počítala s možnými civilními obětmi v odplatě za jiný zločin, jenž mohl být spáchán kýmkoliv? Později však vyšlo najevo, že za útokem stál, mezi jinými, především libyjský špion. Žaloba během soudního přelíčení mimo jiné uvedla, že za pohnutkami teroristů vyhodit do vzduchu berlínskou diskotéku mohly být dvě Američany potopené libyjské lodě v zálivu Velká Syrta měsíc před atentátem, kdy byla také prolita krev.

Je opravdu nad naše síly doznat, že skutky naší "euroatlantické" civilizace mnohokrát naplňují definici terorismu, tedy státního, daleko ničivějšího terorismu, jak se snadno dozvíme z neelitářské historie?

Na sklonku roku 1988 byl Libyí uskutečněn největší její teroristický čin -- atentát na civilní letadlo nad skotským městečkem Lockerbie, který vzal životy 270 lidem. Vyšetřování tragédie, vedené Spojenými státy, vyneslo v roce 1991 ortel s tím, že USA mají důkaz, jednoznačně poukazující na skutečnost, že atentát byl spáchán libyjskými agenty. Zajímavý je fakt, že se viníkovi odsouzenému na doživotí za spáchání atentátu dostalo nedávno možnosti revize procesu, na jehož údajnou podjatost mnozí zastánci lidských práv upozorňují již léta.

Výbuch v letadle nad Lockerbie je v západním disentu chápán jako odplata za sestřelení íránského civilního letu, k němuž došlo v létě roku 1988 a zavinilo smrt všech 290 osob na palubě, za nímž stály Spojené státy, které veřejně prohlásily, že šlo o "tragický omyl", ačkoliv se jeden americký důstojník nechal slyšet, že se nejednalo o "tragický omyl", nýbrž o úmyslný zločin.

Tady se naplno projevuje absurdnost civilizovaného Kocourkova, kdy se svět rozplývá v černobílou entitu, bagatelizující naše barbarství, jež je navýsost "tragický omylem" nebo "statistickou chybou", a donekonečna omílající a pranýřující zločiny těch z druhého tábora.

Závěrem bych si dovolil udat dopis jedné libyjské dívenky, adresovaný prezidentu Reaganovi, v souvislosti s jeho teroristickým náletem na Tripolis, který minulý rok obdržel Noam Chomsky při své návštěvě Libanonu a zveřejnil jej na svém blogu. Zdá se být odpovědí na naše palčivé a úporné otázky, které si sami na rovinu povícero odmítáme položit a které nás navzdory pálí, neboť běží o čirou a jednoduchou pravdu; totiž že každý jeden lidský život má nevyčíslitelnou hodnotu: "Drahý pane Reagane, je mi sedm let. Proč jste zabil moji sestru a nejlepší kamarádku a mou hadrovou panenku? Je to proto, že jsme Palestinci a nechcete, abychom šli domů? Podepsána Kinda."

Zdroje: ZDE

ZDE

ZDE

                 
Obsah vydání       1. 8. 2007
1. 8. 2007 Šedivý: Americký radar nebude nikdy spadat pod NATO
1. 8. 2007 Soud zamítl žádost o zákaz místních referend Pavel  Čámský
1. 8. 2007 Vztah Bush - Brown: opravdu hluboké změny
1. 8. 2007 Letecká společnost British Airways dostala pokutu 270 milionů liber za kartelové spiknutí
1. 8. 2007 Murdoch spolkl zlatou rybku
1. 8. 2007 Vězeň z Guantánama bojuje proti svému propuštění
31. 7. 2007 Má americká protiraketová obrana zlikvidovat po preventivním jaderném útoku USA poslední ruské a čínské střely?
1. 8. 2007 Čertovo kopýtko kolem radaru v ČR Miloš  Dokulil
1. 8. 2007 Tomáš Klvaňa: komunikační schopnosti profesionálního aktivisty Jan  Wagner
1. 8. 2007 Neopouštějme prostor zvaný odpovědnost za činy
1. 8. 2007 Potomci studené války v Českém rozhlase Štěpán  Kotrba
1. 8. 2007 Bodies The Exhibition Petr  Štengl
1. 8. 2007 Výročí, které rozděluje rakouskou společnost Richard  Seemann
1. 8. 2007 DIGITALIZACE: jaký ten produkt skutečně bude Štěpán  Kotrba
31. 7. 2007 Myšlenka dne (včerejšího): Dosti Nicolase
1. 8. 2007 Postavení Libye na mezinárodní scéně Daniel  Veselý
1. 8. 2007 Vládní verze odstraňování sociálního vyloučení
1. 8. 2007 Konopí je škodlivější než tabák
1. 8. 2007 V salátech u McDonaldu je víc soli než v hamburgeru
1. 8. 2007 Inzerát na dům, ve kterém bych nechtěl bydlet Josef  Vít
1. 8. 2007 Panu premiérovi Topolánkovi, od občana České republiky Jan  Neoral
1. 8. 2007 To Czech Prime Minister Topolánek, from a Czech citizen: Resign Jan  Neoral
31. 7. 2007 Zemřel Michelangelo Antonioni
31. 7. 2007 Amerika prodá na Blízký východ obrovské množství zbraní
31. 7. 2007 Jak racionalizovat podnikání žen: k plotně s nimi ! Anna  Čurdová
31. 7. 2007 V hlavní roli dotace. Anebo Kalousek? Lukáš  Jelínek
31. 7. 2007 Bylonebylo Bohumil  Kartous
31. 7. 2007 Česká média zkreslila informace o postoji nového britského premiéra v USA
31. 7. 2007 Nesmyslné zkreslování informací v ČRo 6 - proboha, proč?
31. 7. 2007 Je to jiné, než když tam byl Blair
31. 7. 2007 Referendum? I kdyby byla většina pro radar! Jakub  Rolčík
31. 7. 2007 Je správné, pokud práva občanů omezují moc lékařů David  Zahumenský