1. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 8. 2007

Neopouštějme prostor zvaný odpovědnost za činy

S trochou cynismu doporučuji, aby něco tématicky náročného se zadalo více osobám, pak odvysílalo a posluchači by hlasováním přes SMS rozhodli, kdo bude podle kvality odvedené práce dál v TV pracovat.

To druhé, co mi v souvislosti s dnešním čtením napadá, je novinářský postřeh. Postihnout neobvyklost, výjimečnost - a proč to neříci: ukázat zajímavost.

Kdo tímto pocitem není zasažen, s tím se těžko něco dá dělat a nechme to být. Třeba s obavami. Jen neopouštějme prostor zvaný odpovědnost za činy.

Už delší dobu uvažuji o tom, proč jsou BL tak zvláštní, výjimečné. Těch postřehů by se našlo určitě hodně, nejsem mediální analytik, ani pořádně nevím, jak se takové studie zakládají. Spíše se podělím o pocity a vnímání ze strany čtenáře, píše Tomáš Zachat.

Teď jsem dočetl dnešní téma o souvislostech návštěvy britského premiéra v USA a bez úsudku s odstupem času si trochu dovolím poukázat na to, co někdy ve smršti událostí uniká. Předně mi jde o pečlivost a svědomitost autorů. Ta se dnes nachází jen v odborných časopisech, kde vydavatelům jde opravdu o úroveň, o jméno - chcete-li o goodwill v pravém slova smyslu.

Vaše dnešní informace o hodnocení návštěvy britského premiéra v USA musela být asi úmorná práce, s ohledem na časovou tíseň určitě neúplná a sami víte nejlíp, co by tam ještě mělo být. Nicméně je dokladem toho jak by si měl novinář počínat, když opravdu chce čtenáře pouze včas informovat. To, že nejrozšířenější periodika takto nepostupují, se nedá vysvětlovat cíli prodejnosti, zajímavosti, přitažlivosti a bůhví jakou pitomostí ještě. Jde o jediné, jestli to někdo umí, a když ano, zda má k tomu prostor.

Zde se nabízí otázka např. směřující k ČT. Namísto lamentování mluvků - pardon mluvčích - na neserióznost třeba BL, ať prostě ukáží, že to umí. Každý pochopí, že takto nelze konat v každé informační situaci, ale třeba změna v postu britského premiéra není každý den a jde s hlediska nejbližší budoucnosti podstatně o víc, než o rozcuchané vlasy nějakého páprdy.

Matně si vzpomínám, že kdysi před mnoha léty (ach jo), jistá redaktorka, bohužel na jméno si nevzpomínám, přinesla pořad o tom, jak vzniká cena benzínu a co se všechno kolem toho děje. Pečlivá práce, neopomněla podstatné faktory, dostatek údajů dokladujících vysvětlení. Bohužel po tomto pořadu už na obrazovce nebyla nikdy vidět.

Dodnes mi nenapadlo nic, čím by se provinila a proč dál v ČT nepracovala. Jestli to způsobily vlivy těch, co na benzínu profitují (i třeba a tehdy zvlášť nelegálně) je to malér. Budiž, stávají se horší věci. Ten strašák horšího vidím v tom, že ukázala, jak se má pracovat dobře, poctivě, bez předem založených záměrů pro následné dopady na postoj posluchačů, což muselo děsivě vybudit ty, co to jednoduše neumí a nikdy nedokáží.

A zde byl asi ten kámen úrazu, přičemž následný vývoj v ČT jen potvrzuje, že tam prostě místo pro pečlivou, erudovanou práci není. Záměrně jsem v předchozí větě vypustil přívlastek novinářskou. Docela jsem zvědavý, jak tam třeba dlouho vydrží ti muži, co dnes pokrývají oblast vědy.

S trochou cynismu doporučuji, aby něco tématicky náročného se zadalo více osobám, pak odvysílalo a posluchači by hlasováním přes SMS rozhodli, kdo bude podle kvality odvedené práce dál v TV pracovat. Pro začátek doporučuji, třeba přímý přenos se zpravodajstvím a komentářem o průběhu oční operace nebo o průběhu právě probíhajícího výběrového řízení na dodavatele léčiv do jisté nemocnice. Takhle se ukáže, kdo je schopen něco k tématu nastudovat, srozumitelně předat podstatné. Zajímavost pro diváka je právě v tom, že bude účasten, díky novým technologiím, na věcech budoucích. Ne všelijaká pípí, týtý, búbú apod. "Reality show" přímo v týví. To by bylo něco.

Zabublat něco o morálce politiků, k tomu do nekonečna pouštět obrázky o tom, jak Kavan po pár deci vína způsobil na autech tzv. "pražský lišej", je výkon hodný jen politování duševního stavu. Už raději k tomu neříkají, kdy se to stalo. Vzpomene si někdo okamžitě, kdy to bylo? Já tedy ne a je mi to jedno.

To druhé, co mi v souvislosti s dnešním čtením napadá, je novinářský postřeh. Postihnout neobvyklost, výjimečnost - a proč to neříci: ukázat zajímavost. Ta se totiž nevytváří tím, že ji někdo sleduje u TV, že si koupí Plesk nebo Šleh či co. To je blud, co se sice s úspěchem šíří, ale toť vše. Kdo přemýšlí a chce přemýšlet, klidně přizná. že zajímavost se objevuje, hledá, často úmorně, často neúspěšně, někdy s trochou štěstí. A tady to chce talent, nadání. Ostatně jako v jiných oborech lidského konání. A pro novináře nepochybně talent zvláštního založení, který se stejně jako jinde projeví jen doplněný věděním, stálou obnovou překonaného, vnímáním lidí. Říká se tomu pozorování průběhu jevu, situace. Kdo si tohle uvědomí, pak nemusí nic vědět o používání myšlenkových šablon na cokoliv, co život přináší. O dopadech šablon ideologických raději na tomto místě neuvažuji.

Jestli někdo považuje za nutné dokládat popis vývoje pouhým opakováním rádoby žánrových obrázků a bezobsažných žvástů, je prostě politování hodný ubožák. Nic víc. To, že je momentálně v pracovněprávním poměru třeba v TV vyvolává však oprávněný dotaz. Proč tomu tak je.

Doporučení k odpovědi mi nabídla sama Česká televize právě odvysílaným vynikajícím dokumentem o Goebbelsovi. Nejde vlastně o protagonistu toho pořadu, ale o ty, co se v něm neobjevili. O ty, co se nechali vtáhnout do jeho "díla" a díky nimž se vlastně jeho představy uskutečnily. Pokud by těchto lidí nebylo, pak by po něm dnes neštěkl ani pes. Bohužel a tak tomu je dodnes, byť v různých obměnách.

Otázka zůstává stejná a prostá. Pomáhám a sloužím vždy určité věci, záměru, myšlence. Jaké, je jistě věcí svobodné volby. Avšak jen potud, kdy ta volba, není spojena s nabytím výsady a odměny jinde nedosažitelné. Pak nejde o svobodu, ale o úsilí k dobytí místa v hieararchii moci, vlivu a peněz.

Svoboda je vždy nepodmíněná. A pokud někdo nynější poměry a úroveň v novinách, rozhlase a TV zasazuje do rámce svobody třeba projevu, jde v lepším případě o pitomost, neboť výsledky samotné práce na tomto poli ukazují na něco jiného, a to nikoliv nutně a apriori vždy něco špatného. Horší je to, že ukazují jak někomu naprosto konkrétnímu a v určité pozici jde o to, aby jiní svým konáním následovali jiný nevyslovený záměr a nedej bože se vydali jinou cestou uvažování.

Při pomyšlení na strohé deníkové záznamy onoho Goebbelse, je mi docela šoufl. Taky mi to připomíná onoho ortodoxního katolického hodnostáře, jenž ve snaze udržet své ovečky pod "správnou" vírou, stojí ukryt a v převleku nedaleko tu u synagogy, tu u mešity a sleduje, kdo s nimi má co do činění. Pak inspirován odchází na kazatelnu hřímat o hříchách a hříšnících tohoto světa, aniž by věděl, co uvnitř té synagogy či mešity je. K tomu co dělá a někdy i musí dělat, to stačí. Bohužel.

Jiným je za to jasno v rozlišování obsahu BL od toho balastu v jiných periodikách. Kdo tímto pocitem není zasažen, s tím se těžko něco dá dělat a nechme to být. Třeba s obavami. Jen neopouštějme prostor zvaný odpovědnost za činy. Připomínám, že ta se vždy hodnotí a posuzuje následně. Je vcelku jedno za jakou dobu. Bohudík a dík za Vaše usilování.

                 
Obsah vydání       1. 8. 2007
1. 8. 2007 Šedivý: Americký radar nebude nikdy spadat pod NATO
1. 8. 2007 Soud zamítl žádost o zákaz místních referend Pavel  Čámský
1. 8. 2007 Vztah Bush - Brown: opravdu hluboké změny
1. 8. 2007 Letecká společnost British Airways dostala pokutu 270 milionů liber za kartelové spiknutí
1. 8. 2007 Murdoch spolkl zlatou rybku
1. 8. 2007 Vězeň z Guantánama bojuje proti svému propuštění
31. 7. 2007 Má americká protiraketová obrana zlikvidovat po preventivním jaderném útoku USA poslední ruské a čínské střely?
1. 8. 2007 Čertovo kopýtko kolem radaru v ČR Miloš  Dokulil
1. 8. 2007 Tomáš Klvaňa: komunikační schopnosti profesionálního aktivisty Jan  Wagner
1. 8. 2007 Neopouštějme prostor zvaný odpovědnost za činy
1. 8. 2007 Potomci studené války v Českém rozhlase Štěpán  Kotrba
1. 8. 2007 Bodies The Exhibition Petr  Štengl
1. 8. 2007 Výročí, které rozděluje rakouskou společnost Richard  Seemann
1. 8. 2007 DIGITALIZACE: jaký ten produkt skutečně bude Štěpán  Kotrba
31. 7. 2007 Myšlenka dne (včerejšího): Dosti Nicolase
1. 8. 2007 Postavení Libye na mezinárodní scéně Daniel  Veselý
1. 8. 2007 Vládní verze odstraňování sociálního vyloučení
1. 8. 2007 Konopí je škodlivější než tabák
1. 8. 2007 V salátech u McDonaldu je víc soli než v hamburgeru
1. 8. 2007 Inzerát na dům, ve kterém bych nechtěl bydlet Josef  Vít
1. 8. 2007 Panu premiérovi Topolánkovi, od občana České republiky Jan  Neoral
1. 8. 2007 To Czech Prime Minister Topolánek, from a Czech citizen: Resign Jan  Neoral
31. 7. 2007 Zemřel Michelangelo Antonioni
31. 7. 2007 Amerika prodá na Blízký východ obrovské množství zbraní
31. 7. 2007 Jak racionalizovat podnikání žen: k plotně s nimi ! Anna  Čurdová
31. 7. 2007 V hlavní roli dotace. Anebo Kalousek? Lukáš  Jelínek
31. 7. 2007 Bylonebylo Bohumil  Kartous
31. 7. 2007 Česká média zkreslila informace o postoji nového britského premiéra v USA
31. 7. 2007 Nesmyslné zkreslování informací v ČRo 6 - proboha, proč?
31. 7. 2007 Je to jiné, než když tam byl Blair
31. 7. 2007 Referendum? I kdyby byla většina pro radar! Jakub  Rolčík
31. 7. 2007 Je správné, pokud práva občanů omezují moc lékařů David  Zahumenský