1. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 8. 2007

Inzerát na dům, ve kterém bych nechtěl bydlet

Tato věta mě napadla, když jsem viděl minulý týden (23.7.) v Právu celostránkový inzerát zvláštního ražení. Přiznám se, že jsem si ho nevšiml. Já si totiž inzerátů nevšímám a inzerované zboží zásadně nekupuji. Teprve po upozornění svého přítele jsem tu stránku prostudoval. Autorem celého pamfletu je nějaký dr Rath a jeho Health Foundation. Upozorňuji, že s českým MUDr. Rathem nemá tento nic společného.

Pozn. red.: Dr. Matthias Rath ředitel "Nadace zdraví" vynalezl tzv. "Buněčné lékařství", v jehož rámci léčí vážné, např. srdeční choroby, "přirozenou metodou", "mikronutrienty" (vitamíny). Argumentuje, že lékařská věda tvrdí pouze pod tlakem "komerčních farmaceutických společnost", že infarkty způsobuje cholesterol, aby "mohly prodávat léky, snižující hladinu cholesterolu." Na svých stránkách nadace také inzeruje "Mezinárodní alianci pro zdraví, mír a sociální spravedlnostů, která "bojuje proti chudobě v třetím světě i v průmyslových zemích, proti zájmům globálních firem a za ekologii."

V roce 2006 se dr. Rath chtěl soudit s odborným britským časopisem British Medical Journal, který napsal, že dr. Rath byl v Hamburku postaven před soud za podvod v souvislosti se smrtí devítiletého dítěte, jehož smrt zavinil, protože bránil jeho rodičům, aby nechali amputovat jeho rakovinou postiženou nohu. ZDE. BMJ nešel k soudu, otiskl omluvu a vyplatil Rathovi odškodné ve výši 100 000 liber.

Pod titulkem Návrat pánů z Terezína byla položena hlavní otázka -- Je budoucnost České republiky v EU? Pro odpověď šli autoři do historie. Cílem jejich útoku je německá IG Farben a její dnešní nástupnické korporace. Autoři tvrdí, že to byla IG Farben, která financovala nástup nacistů k moci. I druhá světová válka byla naplánována a financována tímto chemicko-farmaceutickým kartelem. "Jejich cílem bylo podmanit si Evropu a vytvořit tak společný trh pro své chemické a petrochemické výrobky".

To ale vypadá jako novodobé účelové tvrzení. Podmanit si Evropu ano, ale cílem nacistů nebylo vybudovat žádný společný trh, ale naopak podmaněné národy -- hlavně Slované - měly v otrockých podmínkách pracovat na své pány.

Otroci si nekupují žádné zboží. Není ani pravda, že by to byla jen IG Farben, která nacisty financovala. Spolu s ní je financovaly i zbrojařské a ocelářské firmy. Známe jména Krupp nebo Thyssen. Ale nebyly to jen německé firmy.

Nacisty podporovaly a obchodovaly s nimi i americké a britské firmy. Známe předky amerických prezidentů, kteří zbohatli na obchodu s Německem. V Britanii to byla šlechta, která podporovala nacisty. Největším jejich zástupcem je bývalý anglický král Eduard VIII.

Všem se líbilo, jak Hitler doma zatočil s komunisty. Všichni tito podnikatelé podporovali nacisty, protože od nich očekávali, že splní to, co psal Hitler ve svém Mein Kamfu. Přáli si, aby Hitler napadl Sovětský svaz. Proto Hitlerovi věnovali Československo, aby ho nasměrovali na východ. Bohužel pro ně, Hitler se nechoval tak, jak doufali.

V podstatě je celý pamflet silně protiněmecký. Dokazuje, že i v poválečném Německu vládli nacisté. To není nic nového, nakonec totéž se říká o nás. I u nás po sametu obsadili bývalí exponenti komunistů nejdůležitější posty, hlavně ekonomické.

A v Německu se boj proti nacistům skutečně vedl hlavně v médiích. V reálu menší i větší nacističtí zločinci si žili spokojeně doma, ve stáří pobírali penzi a umřeli doma v posteli obklopeni láskou jejich rodiny.

Přesto je zajímavé přečíst si, že Hans Globke, šéf německého kancléře byl komentátorem norimberských rasových zákonů (zdůvodňoval je). Během jeho úřadování se Bayer, BASF a Hoechst - tři nástupnické společnosti IG Farben -- staly mocnější než původní společnost. Ředitelem BASF byl 13 let Carl Wurster, který za války vedl chemičku, která vyráběla Cyklon B a byl odsouzen v Norimberském procesu. Fritz Ter Meer, rovněž obviněný v Norimberském procesu z genocidy a zotročování v souvislosti se zločiny v Terezíně, byl více než 10 let předsedou dozorčí rady společnosti Bayer. A na celá desetiletí se stal prezidentem Evropské komise Walter Hallstein, přední nacistický právník.

Kancléř Helmuth Kohl přišel z BASF a stal se vůdcem farmaceuticko-petrochemického kartelu ve vládě. Za jeho vlády byly instituce EU zformovány tak, aby odpovídaly požadavkům nadnárodních společností. Za Kohlovy vlády se tzv. "Evropská komise" změnila na politbyro farmaceuticko -- petrochemického kartelu. Tuto komisi nikdo nevolí a není nad ní žádná demokratická kontrola. "Byl to farmaceuticko -- petrochemický kartel, kdo financoval EU jako svou hlavní základnu." To jsou citáty z inzerátu. Ale povídání o tom, že co se nepovedlo Hitlerovi se zbraněmi, se povedlo Němcům s balíkem peněz, není neznámé.

Já bych řekl, že to nebyl jen tento kartel, kdo se podílel na formování EU, ale že se na tom podílely i další nadnárodní společnosti. Důkazem toho je odmítnutá euroústava, která se pokusila uzákonit neoliberalismus jako jediný povolený systém vlády. Nám to připomíná vedoucí úlohu komunistické strany před lety.

Naštěstí Francouzi a Holanďané odmítli tento pokus uzákonit neoliberalismus "na věčné časy a nikdy jinak". Bohužel se nám to vrací v jiné formě, kterou už lidé nebudou moci v referendu odmítnout, protože žádné referendum nebude. To je dnešní demokracie.

V dalším bylo v inzerátu provedeno srovnání politické reality za okupace a dnes. Bohužel, tady má inzerát pravdu. Stejně jako za okupace i dneska můžeme jen konstatovat, že nastala:

  • Marginalizace českého národního průmyslu.
  • Národní bohatství je vlastněno cizími korporacemi
  • Veřejný názor ovládají média vlastněná cizími investory (dokonce týmiž) s odlišnými zájmy
  • Český právní systém se nahrazuje vnuceným systémem nadnárodních společností
  • Potlačení veškerého odporu je vynuceno okleštěním základních lidských práv

Smutný výsledek. I když se jedná o cílený útok na Evropskou unii, jsou tato fakta, srovnávající německou okupaci a dnešní demokracii varující. Jak je vidět, není všechno zlato, co se třpytí.

Na závěr byly v inzerátu položeny otázky pro občany České republiky. Přes všechny výhrady proti tomuto inzerátu, měl by si každý tyto otázky položit a odpovědět si na ně.

1) chcete žít v takovéto Evropě?

2) Nemyslíte si, že občané a vláda České republiky -- s ohledem na českou historii -- mají zvláštní zodpovědnost zabránit opakování historie?

3) Myslíte si, že by vláda ČR měla vést evropské národy a zajistit tak, že se Evropa velkého obchodu stane Evropou pro lidi ?

4) Nemyslíte si, že by si občané ČR a celé Evropy mohli zvolit v referendu jaký charakter Evropy chtějí?

To jsou otázky na tělo. A odpovědět není jednoduché. Přesto se pokusím prezentovat svůj názor.

Ad 1) opravdu v takové Evropě bych žít nechtěl. Přesto si myslím, že sjednocená Evropa je budoucnost. Jsem pro Evropskou federaci. Jeden stát, jedna vláda, jedna vlajka. Rozhádané a hašteřící se státy opravdu budou těžko přežívat.

Ad 2) to je irelevantní otázka. Není čemu zabránit. Už je rozhodnuto a je hotovo. Zase o nás bez nás. Máme na to své volené zástupce, kterým do toho nesmíme mluvit, protože jsme nevzdělaní a hloupí.

Ad 3) nemyslím si, že jsme pupek Evropy. Navíc to odporuje programu vlády ODS. Ale bylo to krásné, žít v Evropě pro lidi a ne v Evropě, kde vládnou nadnárodní korporace.

Ad 4) tak tohle je krásná pohádka. Ale vládci to nikdy nepřipustí. Občané, a nejen v ČR, jsou tu, aby pracovali za minimální mzdu a nemluvili do politiky. Máme zastupitelskou demokracii. Vládnou nám strany a lidé už vidí, že mezi nimi není rozdílu. Strany potřebují peníze a za peníze se musí odvděčit. Tak jaké referendum?

Dlouho jsem přemýšlel, kdo dal 70 tisíc za takový inzerát. Nadace, která za ním stojí, je sice německá, ale v dnešní době se to nepozná. Ten inzerát má divné cíle, ale některá fakta v něm uvedená jsou otřesná. Jako první mne napadla ODS. Její averze vůči EU je známá, ani s Němci se nebratříčkují jako ČSSD.

Ale srovnání poměrů za okupace s řáděním našich privatizátorů v režii ODS, to by asi nezaplatili. Němci v tom také asi nebudou. Naše německé noviny by takový inzerát ani neotiskly. Je to skutečně protiněmecký pamflet. Inzerát útočí na německé koncerny. Ale jen hlupák by si myslel, že francouzské, britské nebo americké jsou lepší než německé. Jaký je mezi nimi rozdíl? Jaký je rozdíl mezi IG Farben a Exxon Oil? Snad jen ve velikosti a množství obětí.

Budeme si asi muset počkat na pokračování. Ten útok nebude ojedinělý a teprve budoucnost ukáže jaké jsou jeho skutečné cíle.

                 
Obsah vydání       1. 8. 2007
1. 8. 2007 Šedivý: Americký radar nebude nikdy spadat pod NATO
1. 8. 2007 Soud zamítl žádost o zákaz místních referend Pavel  Čámský
1. 8. 2007 Vztah Bush - Brown: opravdu hluboké změny
1. 8. 2007 Letecká společnost British Airways dostala pokutu 270 milionů liber za kartelové spiknutí
1. 8. 2007 Murdoch spolkl zlatou rybku
1. 8. 2007 Vězeň z Guantánama bojuje proti svému propuštění
31. 7. 2007 Má americká protiraketová obrana zlikvidovat po preventivním jaderném útoku USA poslední ruské a čínské střely?
1. 8. 2007 Čertovo kopýtko kolem radaru v ČR Miloš  Dokulil
1. 8. 2007 Tomáš Klvaňa: komunikační schopnosti profesionálního aktivisty Jan  Wagner
1. 8. 2007 Neopouštějme prostor zvaný odpovědnost za činy
1. 8. 2007 Potomci studené války v Českém rozhlase Štěpán  Kotrba
1. 8. 2007 Bodies The Exhibition Petr  Štengl
1. 8. 2007 Výročí, které rozděluje rakouskou společnost Richard  Seemann
1. 8. 2007 DIGITALIZACE: jaký ten produkt skutečně bude Štěpán  Kotrba
31. 7. 2007 Myšlenka dne (včerejšího): Dosti Nicolase
1. 8. 2007 Postavení Libye na mezinárodní scéně Daniel  Veselý
1. 8. 2007 Vládní verze odstraňování sociálního vyloučení
1. 8. 2007 Konopí je škodlivější než tabák
1. 8. 2007 V salátech u McDonaldu je víc soli než v hamburgeru
1. 8. 2007 Inzerát na dům, ve kterém bych nechtěl bydlet Josef  Vít
1. 8. 2007 Panu premiérovi Topolánkovi, od občana České republiky Jan  Neoral
1. 8. 2007 To Czech Prime Minister Topolánek, from a Czech citizen: Resign Jan  Neoral
31. 7. 2007 Zemřel Michelangelo Antonioni
31. 7. 2007 Amerika prodá na Blízký východ obrovské množství zbraní
31. 7. 2007 Jak racionalizovat podnikání žen: k plotně s nimi ! Anna  Čurdová
31. 7. 2007 V hlavní roli dotace. Anebo Kalousek? Lukáš  Jelínek
31. 7. 2007 Bylonebylo Bohumil  Kartous
31. 7. 2007 Česká média zkreslila informace o postoji nového britského premiéra v USA
31. 7. 2007 Nesmyslné zkreslování informací v ČRo 6 - proboha, proč?
31. 7. 2007 Je to jiné, než když tam byl Blair
31. 7. 2007 Referendum? I kdyby byla většina pro radar! Jakub  Rolčík
31. 7. 2007 Je správné, pokud práva občanů omezují moc lékařů David  Zahumenský