21. 11. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 11. 2006

Rakousko: bude obnoveno jednání o velké koalici

Ve středu, dva týdny po přerušení lidovci, bude obnoveno jednání mezi rakouskými sociálními demokraty a lidovci o případné velké koalici. Stalo se tak na základě dohody mezi šéfy obou největších rakouských stran, kteří vyhlásili v pátek společné prohlášení stanovující cíle nastávajícího legislativního období.

Je jím především zajištění dalšího hospodářského růstu, podpory inovačních snah a střední třídy. Současně by měla být snížena nezaměstnanost a provedena reforma vzdělání, aby se zvýšily šance pro uplatnění mládeže. Značnou pozornost věnuje společné prohlášení kvalitě zdravotní a pečovatelské služby obyvatelstva a  na to získání  dostatečných finančních prostředků. Současně mají být zabezpečeny důchody tak, aby garantovaly důstojné stáří. Velká koalice by měla zajistit též rovnoprávnost žen, posílit postavení rodin a bojovat proti chudobě.

Měla by provést reformu státu a jeho správy, zabezpečit integraci obyvatelstva při kontrole přistěhovalectví a  udržet stabilitu státních financí a garantovat bezpečnostní a evropskou politiku. Aby toto mohlo být uskutečněno, rakouští sociální demokraté a lidovci si navzájem slíbili, že jednání o velké koalici budou probíhat  svižně a transparentně při vzájemné otevřenosti. Každá strana bude informovat férově veřejnost o postupu vzájemného jednání. Zavazují se, že nezneužijí ústavní většiny, kterou bude mít velké koalice k dispozici a budou respektovat parlamentní kontrolu. Budou se snažit, aby parlamentní  bankovní vyšetřovací výbor ctil v zájmu Rakouska bankovní tajemství, týkající se vkladatelů i zákazníků.

Vyšetřování by mělo pokračovat tak, aby koncem letošního roku bylo uzavřeno  předkládání důkazů a výslechu svědků. Pokud jde o druhý výbor, zabývající se nákupem stíhaček Eurofighter, mělo by se vycházet ze zákona o neutralitě, který vylučuje spor o vzdušnou ochranu Rakouska. Neměl by přitom porušit zásadu, že uzavřené dohody se dodržují, protože by tím mohlo být poškozeno dobré jméno Rakouska. Pro obě politické strany musí být jasné, že příští spolupráce může být vybudována na základě toho, co bylo již dosaženo. Pokud by to pro politiku bylo nutné, je možné zlepšovat v rámci nového vývoje a společenské situace.

Obě strany se zavazují, že při jednání ve vládě budou v parlamentě dodržovány dohodnuté postupy. Vzájemné prohlášení závěrem konstatuje, že "SPÖ a ÖVP budou usilovat o to, aby na základě těchto principů nastávající jednání o společné spolkové vládě vyústilo v koaliční dohodu, která zajistí konstruktivní spolupráci ve prospěch Rakouska v následujícím legislativním období". Této pro některé pozorovatele nečekané dohody bylo dosaženo po několika důvěrných rozhovorech mezi šéfy obou stran Alfredem Gusenbauerem a Wolfgangem Schüsselem.  Poté, co spolkový prezident Heinz Fischer byl  šéfem SPÖ informován o znovuobnovení koaličních jednání, prohlásil pouze, že tato informace "je velmi zajímavá". Zřejmě vychází z toho, že samotné zahájení jednání o velké koalici neznamená, že bude úspěšné.

Ve stejný den bylo oznámeno, že Schüssel se paralelně sejde  s předsedou Svobodných Heinzem Christianem Stracherem. Zatím co generální tajemník ÖVP Reinhold  Lopatka to vyložil jako normální setkání mezi předsedy stran, Zelení žádají na Schüsselovi vysvětlení, zda nepřipravuje opětnou koalici se sympatizanty nacismu, proticizineckých štváčů a nepřátel Evropské unie. Především se totiž zatím nezměnila pozice obou stran,  a to zejména tak v citlivé otázce jako je nákup Eurofighterů. Podle některých informací sociální demokraté hledají možnosti nákupu stíhaček v Moskvě nebo ve Švédsku.

Rusko údajně koncem roku 2002 nabídlo Rakousku dodání třiceti moderních MIG 29, aniž by muselo zaplatit jediné euro. Cena 1,4 miliardy euro měla být hrazena z ruského státního dluhu u Rakouska. Nyní SPÖ  mělo dosáhnout dohodu o nákupu menšího počtu již použitých MIG-29  za cenu pod 700 milionů euro. Za stejné peníze nabídlo Švédsko Rakousku již použité Gripeny. Za tuto cenu by bylo výhodné zrušit dohodu o nákupu Eurofighterů, přes smluvní pokutu. Lidovci však jakoukoliv změnu v nákupu stíhaček vylučují.

Další překážkou se pak může stát střet o obsazení ministerských funkcí. V televizním interview Gusenbauer již zdůraznil první personální požadavek na společnou dohodu o ministru financí bez ohledu, která strana jej navrhne. Podle jeho názoru ministr financí zaujímá "ústřední funkci", takže musí mít důvěru obou stran. Zdali sociální demokraté by akceptovali osobu dosavadního ministra financí Karla-Heinze Grassera, Gusenbauer neodpověděl. Přitom je známo, že ve volebním boji spolupráci s ním vyloučil. Pro lidovce je však Grasser korunním princem a počítají s ním jako s vicekancléřem, protože Schüssel již předem prohlásil, že ve vládě velké koalice nebude přítomen. Dokonce se hovoří o tom, že v případě předčasných voleb by byl špičkovým kandidátem lidovců.

Podle posledního průzkumu  pokud by se nyní konaly volby do Národní rady, pak by sociální demokraté zvýšili svůj náskok před lidovci a získali by 39 procent hlasů, tedy o sedm více než lidovci, kteří stagnují. Zelení by získali 13 procent a tudíž by byli stále před Svobodnými s 12. Haiderovo BZÖ by propadlo na tři procenta, což by znamenalo odchod z parlamentu. Když se k tomu  přičte další propad Schüsselovy popularity na na úkor Gusenbauerovy, pak předčasné volby by mohly být pro lidovce sebevraždou. Místo velké koalice by mohla vzniknout koalice sociálních demokratů a Zelených. Tato situace zřejmě přinutila lidovce k střízlivějšímu postoji a souhlasu s obnovením jednání, přestože v parlamentě již nyní se bude hlasovat o zákonech, které separátně předkládají jednotlivé strany.

První zatěžkávací zkouška může  nastat již koncem tohoto měsíce, kdy sociální demokraté a lidovci se budou snažit prohlasovat svoje návrhy na zvýšení důchodů. Šéf poslaneckého klubu SPÖ Josef Cap sice oznámil, že v zájmu společné dohody sice nechal stáhnout původní návrh ve spolupráci se Zelenými a Svobodnými, ale trvá na zvýšení důchodů o 2,2 procenta a pokud nebude dosaženo dohody s lidovci, pak v parlamentě existují ještě jiné většiny. Schüssel  hovoří o nutné dohodě na všech  úrovních, Gusenbauer sice nepřednesl žádné další požadavky, ale prohlásil, že během jednání o vládě se jeho strana pokusí v parlamentě  některé věci prohlasovat.  Cap toto interpretoval  slovy, že takto je možno postupovat ve spolupráci s ostatními stranam. Pokud to bude prospěšné pro obyvatelstvo, tak lidovcům to bude dáno na vědomí.

Generální tajemník lidovců Lopatka však vyjádřil přesvědčení, že dohoda o obnovení koaličních jednání zabezpečuje, aby k žádnému přehlasování jeho strany nedošlo. Gusenbauer oznámil, že tento týden se vysvětlí komplikované otázky tak, aby práci mohly zahájit  jednotlivé skupiny.  Na otázku, zdali se podaří vytvořit vládu velké koalice do vánoc, šéfové obou stran neodpověděli.

                 
Obsah vydání       21. 11. 2006
21. 11. 2006 Současné sondy do minulosti Věra  Říhová
21. 11. 2006 Chystají se pravicová média v ČR k občanské válce?
21. 11. 2006 Povolební krize a ústava I. Zdeněk  Jemelík
21. 11. 2006 Nefčasné volby předefším až případně po fšem? Miloš  Dokulil
21. 11. 2006 Nové právo na pobyt v Německu, aneb Z nouze humanisty? Uwe  Ladwig
21. 11. 2006 Počátky československé zahraniční politiky Otto  Drexler
21. 11. 2006 Rozbořené staré zámky
21. 11. 2006 Nechtěné pochyby Tomáš  Krček
21. 11. 2006 Zápisky od života odtrženého spisovatele Alex  Koenigsmark
21. 11. 2006 Rakousko: bude obnoveno jednání o velké koalici Richard  Seemann
21. 11. 2006 Hulím, hulíš, hulíme Štěpán  Kotrba
20. 11. 2006 KSM žaluje Ministerstvo vnitra ČR Radim  Gonda
20. 11. 2006 After Rumsfeld Robert  Jarkovský
21. 11. 2006 Útěk - část 2. Alex  Koenigsmark
21. 11. 2006 "Embedded" žurnalisté
20. 11. 2006 Co platí pro kmen, nemusí platit pro stát Bohumil  Kartous
20. 11. 2006 Houstone, máme problém Pavel  Kopecký
20. 11. 2006 Novinári urobili pri Iraku chybu -- a ja som bol jedným z nich Branislav  Ondrášik
20. 11. 2006 Vysoký intelekt a vůdcovství v genech Michal  Giboda
20. 11. 2006 Umělec "nemá právo" dostávat ceny! Jan  Paul
20. 11. 2006 Jak je tomu opravdu s konkurzy Jan  Rippel
20. 11. 2006 Psí memoáry aneb Život pod nomenklaturou a bez ní Václav  Chyský
20. 11. 2006 Korumpujme a prostituujme se! Boris  Cvek
20. 11. 2006 Lidská duše netouží po znechucení Tomáš  Koloc
20. 11. 2006 Podzimní listoprobuzení Václav  Dušek
20. 11. 2006 Nové technologie vzdělávání František  Augusta
21. 11. 2006 Český národ není lepší než ostatní národy Otto  Drexler
21. 11. 2006 Hospodaření OSBL za říjen 2006
21. 11. 2006 Valná hromada Občanského sdružení Britské listy