19. 1. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 1. 2006

"Objektivistická" pohádka o státu nestátu

Měl jsem tuhle sen. Sen o společnosti, kde jsou lidé převážně pilní, poslušní, přičinliví, majetní, individualističtí, pravicoví ... zkrátka "in". Na té společnosti byla ale jedna velká skvrna: její vzorní občané byli denně okrádáni lupičem -- státem, který si drze dovoloval obírat je o jejich zasloužené výdělky a utrácet je (fuj!) na takové zbytečnosti jako je školství, zdravotnictví či zabezpečení ve stáří.

Ctihodní občané se na mne jakožto známého poradce obrátili s radou, jak tento tíživý problém vyřešit. Tož, dal jsem se do práce a rozhodl se věc řešit z gruntu -- tedy rovnou od hlavy. A tou je ve většině států prezident. Pan prezident není leckdo, má své povinnosti a také potřeby -- sídlo, kancelář, poradce, tajemníky, osobního lékaře, kuchaře a nevím ještě koho. A také auto, helikoptéru, letadlo -- vždyť musí za svými státnickými povinnostmi cestovat po celé zeměkouli.

Ale i tato vznešená a jistě potřebná osoba je placena z uloupených peněz a to její gloriolu nesmírně hyzdí. Začal jsem proto namáhat mozek, jak zařídit, aby byl prezident zabezpečen jinak než krádeží. Teoreticky by bylo možné, aby prezidentská kancelář vystavovala pravidelně miliony faktur a rozesílala je občanům k proplacení. K tomu by byly nutné také miliony individuálních smluv prezidenta s občany, na jejichž základě by hlava státu na nich vymáhala úhrady za svou záslužnou práci. Ale ty následky! Tisíce právních sporů o tom, zda prezident skutečně naplnil přání a "objednávku" občanů, tisíce úředníků vyplňujících a doručujících účty za vedení státu. S velkou lítostí jsem tuto variantu zavrhl, protože ty další jsou již méně atraktivní.

Například by se prezident mohl postavit před bránu paláce a s čepicí v ruce prosit kolemjdoucí o almužnu -- výraz oné vychvalované dobrovolné solidarity. Obávám se však, že by jej tato činnost vytížila natolik, že by na vedení státu již mnoho času ani sil nezbývalo. A protože jsem na žádnou kloudnou variantu uspokojování materiálních a duchovních potřeb pana prezidenta bez krádeže nepřišel, dospěl jsem -- ač nerad -- k závěru, že prezidenta vlastně netřeba, protože funkci představitele státu může vykonávat například i předseda parlamentu.

S parlamentem to totiž na první pohled vypadalo daleko nadějněji. Chtělo by to ovšem přenést jeho sídlo do rozměrné sportovní haly a přeměnit jej na permanentní Reality Show. Jen si to představte: poslanci vykonávají svoji práci před davy svých fanoušků, kteří hlasitě hodnotí jejich výkony, povzbuzují je, mávají transparenty, dělají "mexické vlny". O dobrou náladu se starají skupiny roztleskávaček v trikotech zdobených znaky parlamentních politických stran. To vše v přímém televizním přenosu, kde polonahé, fyzicky patřičně vybavené moderátorky divokou gestikulací vyzývají diváky v sále i doma na kanapi, aby pilně posílali esemesky, kdo má parlament opustit a kdo ne. Jejda to by byl "vejvar", těch sponzorů a objednávek na reklamní čas!

Užuž jsem se hřál představou, že úkol je vyřešen. Ale běda! Uvědomil jsem si totiž, že v době, kdy pracuje parlament, pracují také ti ctnostní, majetní, svobodní, pilní etc. etc. občané a tudíž nemají čas sledovat televizní Show a posílat SMS. Ovšem na rozdíl od těch líných, neschopných, nepracujících levicových flákačů, kteří by svými hlasy vyřadili ze sněmovny zástupce té správné, tedy opačné strany. To bych si dal! Ještě bych občanům, spoléhajícím na můj bystrý úsudek, podstrčil namísto spásného řešení přímo nástroj zkázy. A tak jsem já, republikán až do morku kostí, s těžkým srdcem škrtl i parlament a zkusil to s královstvím.

Tady je již úkol lehčí, řekl jsem si, monarcha nepotřebuje v zásadě daně, ale majetek. A pokud možno veškerý (stát je přece on), aby jej pak mohl rozdávat (dávat v léno) svým věrným poddaným. A ti by dnes a denně soutěžili, kdo lépe poslouží a tím si vytvoří předpoklad pro královskou štědrost. A ti nejštědřeji obdarovaní by pak mohli svobodně prokazovat svoji ušlechtilost budováním divadel, škol, útulků pro chudé a přestárlé. Nádherná perspektiva! Nikdo nikomu nic nekrade, jen se dobrovolně a svobodně rozdává. A fungovalo to po mnoho století, dokud to ti ďáblovi zplozenci pod heslem "Volnost, rovnost, bratrství" nezničili.

Pln opravdové hrdosti jsem předložil právě popsané řešení objednatelům. Z panického úprku před jejich projevy vděku mne naštěstí probudil budík. Oblékl jsem se, nasnídal a dal se do každodenního zápasu o ten vlastní "kousek svobody". Zapnul jsem počítač a z internetu na mne zíraly titulky jako "Životní prostředí na Zemi je už zničené", "Jaderná energetika nemůže být řešením pro klimatické změny", "Ptačí chřipka mutuje". V tu chvíli jsem si uvědomil, že je lepší být tragicky směšnou postavičkou v očích pánů Zálomů, Kinkorů a jejich méně extrémních klonů v podobě různých "liberálních ekonomů", než přispívat k rychlejšímu, nicméně svobodnému vymření lidstva. V zájmu jeho co nejdelšího zachování na této planetě se nechám i "okrádat" a uvedeným mudrcům vzkazuji -- doufejme, že s většinou rozumných a odpovědných občanů -- "No passaran!".

                 
Obsah vydání       19. 1. 2006
19. 1. 2006 Britská vláda: dopravování vězňů do třetích zemí je protizákonné, ale nemluvme o tom
19. 1. 2006 "Bin Ladin" varuje před dalšími útoky
19. 1. 2006 Evropská unie zanedbává lidská práva
19. 1. 2006 Oficiální americký úřad vykreslil děsivý obraz "nezvládnutelného" Iráku
19. 1. 2006 Kalifornie popravila slepého šestasedmdesátiletého diabetika
19. 1. 2006 Temná noci! Jasná noci! Karel Hynek Mácha
19. 1. 2006 Budeme jen přihlížet, nebo provedeme účinnou vzdělanostní ofenzívu? František  Hezoučký
19. 1. 2006 Skončí naše civilizace Lovelockovou apokalypsou? Stanislav  Mihulka
19. 1. 2006 Potůček teče, vlna se valí... Štěpán  Kotrba
19. 1. 2006 Smutné, že se BL propůjčují flamewaru mezi Kotrbou a Potůčkem
19. 1. 2006 Heterosex od padesáti! Filip  Sklenář
19. 1. 2006 "Objektivistická" pohádka o státu nestátu Michael  Kroh
19. 1. 2006 Trh, daně a svoboda jednotlivce Hynek  Bíla
18. 1. 2006 Na obranu občanských svobod
18. 1. 2006 Mezinárodně proslulá firma nepodvádí Miroslav  Šuta
18. 1. 2006 Byl to krátkozraký dokument František  Hezoučký
18. 1. 2006 Láska ke třem (neexistujícím) pomerančům Alex  Koenigsmark
18. 1. 2006 Islámské internetové fatwy proti sexu
18. 1. 2006 Mužům vstup zakázán Karla  Ladwigová
18. 1. 2006 Britští extremisté před soudem za šíření rasové nenávisti
18. 1. 2006 Pamatujete na Afghánistán? Nyní jsou tam obyvatelé terorizováni sebevražednými atentátníky
18. 1. 2006 Vlna spláchne i potůček špíny Štěpán  Kotrba
16. 1. 2006 Západním firmám vyhovuje čínský totalitní režim
18. 1. 2006 Studenti a informace Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
17. 1. 2006 James Lovelock: Životní prostředí na Zemi je už zničené
2. 1. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce