29. 11. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Angela Merkelová
29. 11. 2005

SRN: Velká koalice je těhotná problémy

Jen na první pohled se uklidnila situace po jmenování vlády velké koalice složené z nevítězů německých voleb křesťanských demokratů a sociálů CDU/CSU a sociálních demokratů SPD.

Po volbě Angely Merkelové šéfkou vlády se komentátoři soustředili na jazykový problém, zda ji nazývat "spolkovou kancléřkou" nebo "paní kancléř". Nakonec zvítězil rozum a její titul je "kancléřka", i když ústava zná pouze kancléř. Poněkud zarazila i její volba s nepodporou 51 koaličních poslanců, která však byla přehlušena konstatováním, že Merkelová obdržela nejvíce hlasů jako kancléř v dějinách Spolkové republiky.

A tak nakonec zbývalo ještě pozorovat, kdo z přísahajících členů kabinetu použil dodatek "tak mi dopomáhej Bůh". Že jej jako prvá pronesla evangelička Merkelová při jmenování spolkovým prezidentem se pochopitelně očekávalo, a tak se největší pozornost soustředila na ministry, přísahající v Bundestagu, zejména pak sociální demokraty.

Překvapení přišlo, když toto vyřkl jako prvý v řadě vicekancléř Franz Müntefering (SPD) a pak jej následovali všichni členové vlády až na ministryni spravedlnosti Brigitte Zypriesovou (SPD), která zůstala u světské přísahy. V předcházející rudozelené koaliční vládě jich bylo ještě pět. Pak již jen následovalo rozhodnutí exkancléře Gerharda Schrödera vzdát se poslaneckého mandátu, což nebylo sice překvapivé, ale překvapilo jeho rozhodnutí stát se spolupracovníkem švýcarského mediálního koncernu Ringier, který podniká i v Česku, střední a východní Evropě. Ten vydává i nejrozšířenější švýcarský bulvární deník "Blick" a v Německu magazín pro politickou kulturu "Cicero". Již před rokem zveřejnil satiricky zabarvený článek předvídající zvolení Merkelové v roce 2015, poté co čtyři roky před tím byla zvolená po simultánních teroristických útocích na světová obchodní a finanční centra včetně Frankfurtu nad Mohanem a za všeobecného rozkladu společnosti v Německu. Vyvrcholil národnostní i mezigenerační problém, doprovázený rostoucí kriminalitou a zločinností, jejíž východisko hledá Merkelová v modlitbě.

Předpovědi magazínu mají však reálný základ v neřešených společenských a sociálních problémech, které bude muset velká koalice řešit. Již nyní se stále silněji ozývají problémy zejména v oblasti zdravotnictví, kterým věnuje koaliční smlouva "Společně pro Německo - s odvahou a lidskostí" 8 stránek ze 190. V pondělí vstoupila do stávky nejznámější berlínská klinika "Charitas", kde lékaři požadují zvýšení mezd o třicet procent.

Stejné požadavky zazněly již na nedávném lékařském sjezdu v Kolíně nad Rýnem, protože prý Německu hrozí zhroucení zdravotnické péče. V současné době je údajně ohrožena existence každé třetí kliniky a naprostý nedostatek zdravotního personálu, který odchází na lépe placená místa do zahraničí. Vinu na této situaci podle lékařů mají pojišťovny, kterých je nyní v Německu téměř 300 a které "budují paláce a živí stovky úředníků za peníze pojištěnců".

Koaliční smlouva sice o problémech hovoří, ale nikterak je neřeší, takže podle některých politologů z nastávajících neodkladných problémů zdravotnictví hrozí největší nebezpečí pro koaliční soudržnost. Staronová sociálně demokratická ministryně zdravotnictví Ulla Schmidtová vyvolala svými reformními návrhy na řešení kritické situace bouři odporu u unionistů. Jde o představu, jak spojit zákonné pojištění s různými jinými pojištěními zdravotních pokladen. Současně zrovnoprávnit ošetření pacientů bez ohledu, jaké pojištění mají.

Aby se ušetřilo, mělo by dojít podle Schmidtové k snížení počtu pojišťoven mezi 30 až 50, což plně stačí k možnému výběru a konkurenci. Někteří komentátoři v tom vidí past, protože jak napsala Frankfurte Allgemaine Zeitung, jde o "komplot směřující k omezení až na jednu pokladnu, což by ale měli posoudit samotní pojištěnci".

Kritické hlasy zaznívají i k návrhu zrovnoprávnit ošetření, které by vedlo k jednotnému sazebníku pro lékaře. Westdeutsche Allgemaine Zeitung k tomu poznamenala, že již v současné době je "mnoho lékařů závislých na privátních pacientech a zrovnoprávnění by je finančně postihlo". V praxi by to znamenalo, že by se lékaři vzdali bez náhrady honorářů od privátu ve výši 4,5 miliardy eur ročně. Dolnosaský ministerský předseda Christian Wulff (CDU) prohlásil, že považuje za možné, že velká koalice ztroskotá právě na zdravotnické reformě. "Cesta k kompromisu je přitom daleká a my navíc chceme zcela protikladné požadavky, než nám předkládají sociální demokraté. To může ovlivnit i nastávající zemské volby, které se pak mohou stát signálem k rozpadu koalice." Pokud jde o křesťanské strany, Wulff je přesvědčen, že budou chtít udržet celé legislativní období.

Za další bezprostřední oblast, kde může dojít ke střetu v koalici, považují komentátoři zahraniční politiku. Ministrem pro tuto oblast je sociální demokrat Frank Walter Steinmeier, který slíbil, že bude pokračovat v linii tandemu Schröder-Fischer. Nemůže však přehlédnout, že nezastupitelným hráčem v této oblasti je samotná kancléřka, která okamžitě po zvolení vyrazila ke svým velkým evropským partnerům. V rozhovoru pro sobotní "Focus" jasně naznačila, že chce zlepšit vztahy k USA a menším partnerům v Evropské unii. Merkelová řekla, že "určitě dojde k zintenzivnění vztahů k menším členským zemím EU a intenzivnějším transatlantickým vztahům".

To sice není žádné prohlášení proti některému jinému, ale kritizovala úzké vztahy svého předchůdce Schrödera k Francii a Rusku. Právě za rudozelené vlády se německo-americké vztahy ochladily, zejména po válce USA vedené proti Iráku.

Merkelová zdůraznila "Focusu", že Německo potřebuje strategické partnerství s Ruskem, ale též úzké vztahy s USA. S USA je Německo zakotveno v NATO, proto také minulou středu navštívila v Bruselu EU, ale i NATO, přičemž její první stanicí po volbě byla Paříž. Pokud jde o Francii, chce pokračovat v tradici svého stranického předchůdce Kohla. Ve sporu o rozpočet Unie, žádá kompromis ze strany Francie a Anglie. Německo chce pomoci při dosažení dohody, ale musí přitom zastupovat i své vlastní zájmy. K Rusku podle Merkelové, která ruštinu ovládá , byl Schröder příliš přátelský.

                 
Obsah vydání       29. 11. 2005
29. 11. 2005 Televize Al Džazíra bude konzultovat právníky ohledně Bushovy údajné hrozby ji vybombardovat
29. 11. 2005 Svět peněz je světem svobody? Bohumil  Kartous
29. 11. 2005 Policie vyšetřuje překladatele Harryho Pottera Štěpán  Kotrba
29. 11. 2005 Shakespeare a reality shows Fabiano  Golgo
29. 11. 2005 O mediální manipulaci, reality shows a o podstatě umění Jan  Čulík
29. 11. 2005 Nebezpečná fakta týkající se stoupence Fidela Castra Fabiano  Golgo
29. 11. 2005 Vatikán potvrdil zákaz vstupu do kněžského stavu pro homosexuály
29. 11. 2005 Pochybitelé na Czechteku podle ombudsmana Tomáš  Gawron
29. 11. 2005 SRN: Velká koalice je těhotná problémy Richard  Seemann
29. 11. 2005 Ze světa kolem nás Egon T. Lánský
29. 11. 2005 Boris Cvek komunismus nevyvrátil Michael  Kroh
29. 11. 2005 Odhalení: komu jsme vlastně podobní Štěpán  Kotrba
29. 11. 2005 "Enfant terrible" Rath dostal první pohlavek Josef  Provazník
29. 11. 2005 Dávejte si pozor na penzijní fondy Petr  Říha
29. 11. 2005 Reklama na mě nemá vliv Jana  Radecká
28. 11. 2005 Ideologie žijí za peníze a pro moc Bohumil  Kartous
9. 12. 2005
28. 11. 2005 Peníze na důchody jsou
28. 11. 2005 Slepá spravedlnost ve Slaném Ferdinand  Němec
25. 11. 2005 Peter Drucker: Podniky fungují, dáte-li moc řadovým zaměstnancům a dáte-li přednost vzdělávání
4. 11. 2005 Hospodaření OSBL za říjen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Německo dnes RSS 2.0      Historie >
29. 11. 2005 SRN: Velká koalice je těhotná problémy Richard  Seemann
27. 11. 2005 Angela Merkelová jemně mění tóny německé zahraniční politiky Radek  Vogl
24. 11. 2005 Německo-americký konflikt kvůli válce v Iráku je minulostí Radek  Vogl
22. 11. 2005 Angela Merkelová byla zvolena první německou kancléřkou Radek  Vogl
21. 11. 2005 Provokace paní Merkelové   
18. 11. 2005 Merkelová podporuje zřízení Centra vyhnání Radek  Vogl
2. 11. 2005 Zahraniční politika SRN Miroslav  Polreich
2. 11. 2005 Zemětřesení v SPD Tomáš  Krček
2. 11. 2005 Německý politbarometr předvídá špatné počasí Richard  Seemann
19. 10. 2005 Hitlerovi "čestní árijci" Richard  Seemann
14. 10. 2005 Merkelová je pro Německo dobrou zprávou   
13. 10. 2005 Příliš drahé kancléřské křeslo Richard  Seemann
12. 10. 2005 Angie (skoro) u cíle Igor  Záruba
12. 10. 2005 Odchod velkého bojovníka Radek  Vogl
11. 10. 2005 Merkelová je slabá