29. 11. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 11. 2005

"Enfant terrible" Rath dostal první pohlavek

Připomeňme si , co vše dokázal novopečený ministr Rath za posledních pár týdnů: Stačil se dostat do křížku s prezidentem Klausem, kterému nebylo příliš po chuti Rathovo setrvávání "na dvou židlích". Prezident ho nechtěl v případě, že nerezignuje na post předsedy lékařské komory, jmenovat ministrem zdravotnictví. Pár dní probíhalo přes média přátelské kočkování, která prostě patří k bontonu české politiky, kde je vše postaveno hlavně na osobních výpadech a antipatiích. Padaly zajímavé výroky z úst obou pánů. Nejvtipnější byl asi výrok, jenž Klause nazýval vrtošivým staříkem. Replika zdánlivě pouze vtipná (což nemusí znamenat, že pravdivá), ale příznivce prezidenta ranila příliš hluboko, než aby ji mohli jen tak přejít. Rath je nevychovaný fracek, který nemá úctu k majestátu, daly by se shrnout do jedné věty jejich komentáře. Přehnaná úcta k hlavě státu u nás přetrvává už od dob císaře Františka Josefa. Hlava státu je nedotknutelná a požívá až magické ochrany své osobnosti. Zapojuje se sice do debat a dění jako obyčejný smrtelník, ale běda, když je s ním náhodou jako s "obyčejným smrtelníkem" zacházeno. To nese on i jeho obdivovatelé velmi špatně. Buď jak buď, oba dva ctihodní mužové české politiky nemají k oněm drzým frackům a vrtošivým staříkům příliš daleko, budeme-li chtít být alespoň trochu objektivní.

Jen co Klaus Ratha jmenoval nejvyšším mužem ve zdravotnictví, posvítil si náš "enfant terrible" na Veřejnou zdravotní pojišťovnu. Nejvyšší manažerku VZP Jiřinu Musílkovou obvinil z neschopnosti a požadoval její okamžitou rezignaci. Nakonec odstoupila. Zlé jazyky tvrdí, že to nebylo jen kvůli jejím pracovním nedostatkům, ale šlo snad prý o pomstu za škraloupy z minulosti, kdy jejich vzájemná komunikace nebyla úplně ideální. Fakt, že Rath tvrdil, že pouze její odstoupení může VZP zachránit od uvalení nucené správy, těmto zlým jazykům dává poněkud za pravdu. Předseda Evropských demokratů Jan Kasl (ale nejen on) ho dokonce v neděli v jiném diskusním pořadu obvinil z toho, že chce VZP znárodnit.

ODS si Rath znepřátelil už svým "klackovským" chováním ke Klausovi, ale to ještě tato strana netušila, že Rath přijde s obviněním, že se někteří její členové dožadovali v minulosti od VZP "nadstandardních" služeb. To už rozpálilo některé z vůdčích osobností jediné skutečné pravicové strany na domácí scéně skutečně do běla. Poslanec Tlustý požadoval v poslanecké sněmovně po premiéru Paboukovi jeho okamžité odvolání. V nedělním diskusním pořadu na Nově nazval Ratha přímo sprosťákem (či tak nějak podobně).

Jako by toho nebylo málo, tak středočeského hejtmana Petra Bendla (ODS) nepřímo obvinil z rozkrádání majetku nemocnic v jeho "rajónu". Ten ho samozřejmě hodlá žalovat, k němu se pravděpodobně přidá i poslanec Ouzký, jehož jméno padlo jako první v souvislosti s oněmi "nadstandardními" službami a VZP.

Ale ani v koalici si Rath zrovna nezadělává na velká přátelství. Moralistovi Kalouskovi se nelíbily jeho neuspořádané rodinné vztahy. Rath mu nenastavil křesťansky druhou tvář, jak asi předseda KDU-ČSL předpokládal, a naopak se vytasil s komentářem o mafiánských rodinných příslušnících v Kalouskově rodině.

Na jednoho člověka docela slušný vítr, co říkáte? A kola se točí dále.

Rathova poradkyně Klimovičová byla skrytou kamerou zachycena v nedělní reportáži České televizi jak údajně chtěla po zástupci farmaceutické firmy asi tři miliony za jisté výhody. (A co když Rath skutečně natolik rozezlil své odpůrce, že vytasili oblíbenou metodu české politické scény -- likvidaci odpůrce mediálním skandalizováním? Uvidíme, pozn. red.)

Ministr Rath samozřejmě tvrdí, že o ničem nevěděl, a můžeme mu to třeba i věřit. Nicméně tato čerstvá aféra na něj vrhá temný stín a pokud se tento muž staví do role korupce bijce, tak by měl mít nejprve zameteno před svým vlastním prahem. Ti, kdo mu fandili ve sporu s prezidentem nebo mu tleskali, když se snažil (a snaží) rozplétat zamotanou pavučinu vztahů mezi ODS a VZP, by měli být obzvláště zvědaví, jak se ministr v současné situaci dokáže obhájit.

Premiér Paroubek se sice nechal slyšet, že by Ratha rád viděl jako volebního lídra pro Prahu, ale aby opět nešlápl trochu vedle, jako s vicepremiérem Martinem Jahnem. Pokud se prokáže, že Rath lhal a o činnosti své poradkyně přeci jen něco ví, mohlo by se stát toto přešlápnutí pro Paroubka poněkud bolestivějším než s již zmíněným Jahnem. Chce se mi rovněž věřit, že tato volba nemá zdůvodnění jen v onom žertu o vrtošivém staříkovi, kterým Rath, stejně jako Paroubek, prokázal, že na nějaký přeuctivý vztah k hlavě státu si příliš nepotrpí.

Co můžeme novému ministru zdravotnictví přiznat ale je, že docela obstojně rozhoupal stojaté vody české politiky. I ti novináři mu musí být vděční. V těchto dnech je to opravdu ten jediný správný muž pro hlavní titulky. Otázkou ovšem zůstává, jestli to je to, co česká politická scéna potřebovala. Takových prostořekých a rádoby kontroverzních "showmanů" se tu totiž už vystřídalo tolik, že je snad lepší na ně ani nevzpomínat...

                 
Obsah vydání       29. 11. 2005
29. 11. 2005 Televize Al Džazíra bude konzultovat právníky ohledně Bushovy údajné hrozby ji vybombardovat
29. 11. 2005 Svět peněz je světem svobody? Bohumil  Kartous
29. 11. 2005 Policie vyšetřuje překladatele Harryho Pottera Štěpán  Kotrba
29. 11. 2005 Shakespeare a reality shows Fabiano  Golgo
29. 11. 2005 O mediální manipulaci, reality shows a o podstatě umění Jan  Čulík
29. 11. 2005 Nebezpečná fakta týkající se stoupence Fidela Castra Fabiano  Golgo
29. 11. 2005 Vatikán potvrdil zákaz vstupu do kněžského stavu pro homosexuály
29. 11. 2005 Pochybitelé na Czechteku podle ombudsmana Tomáš  Gawron
29. 11. 2005 SRN: Velká koalice je těhotná problémy Richard  Seemann
29. 11. 2005 Ze světa kolem nás Egon T. Lánský
29. 11. 2005 Boris Cvek komunismus nevyvrátil Michael  Kroh
29. 11. 2005 Odhalení: komu jsme vlastně podobní Štěpán  Kotrba
29. 11. 2005 "Enfant terrible" Rath dostal první pohlavek Josef  Provazník
29. 11. 2005 Dávejte si pozor na penzijní fondy Petr  Říha
29. 11. 2005 Reklama na mě nemá vliv Jana  Radecká
28. 11. 2005 Ideologie žijí za peníze a pro moc Bohumil  Kartous
9. 12. 2005
28. 11. 2005 Peníze na důchody jsou
28. 11. 2005 Slepá spravedlnost ve Slaném Ferdinand  Němec
25. 11. 2005 Peter Drucker: Podniky fungují, dáte-li moc řadovým zaměstnancům a dáte-li přednost vzdělávání
4. 11. 2005 Hospodaření OSBL za říjen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce