11. 5. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 5. 2005

Fotbal, hokej, české dějiny a EU

Věčná nespravedlnost

Je zajímavé jak podobné si je myšlení některých Čechů v debatách kolem EU a hokeje (či fotbalu). EU některým z nás nahání hrůzu, protože ti větší a silnější nás do ní milostivě přijali jen proto, aby nás mohli opět utiskovat a dávat najevo, jak jsou mocní. Již předem víme, jak budem zase odstrčeni. Budem stát na okraji a všem budem opět jen pro smích. Máme prostě smůlu, jsme malá zemička a být mezi mlýnskými kameny je náš osud.

Historicky vzato je pravda, že ne vždy měly české země s těmi "velkými a silnými" dobré zkušenosti. Pokud Čechy rovnou nenapadly či neokupovaly jako Německo a Rusko, tak je nechaly na holičkách jako Francie a Anglie a opět Rusko. "Mnichovskou zradu" není jistě třeba připomínat. Historici tvrdí, že tato traumata si s sebou národ nese po další generace. Obavy a z nich pramenící ukřivděnost jsou Čechům ve vztahu k "velkým" opravdu vlastní.

České dějiny jsou protkány mnoha bezprávími, jichž se na nás ostatní dopustili a bohužel to pokračuje i do současnosti. Nemáme dokonce klid ani v tom fotbale či hokeji, kterým tolik rozumíme a tolik je umíme hrát. Stačí vzpomenout italského rozhodčího Collinu, později hlavního to hrdinu titulních stran bulváru, který nespravedlivou penaltou 5 minut před koncem potopil "naše zlaté hochy" na předminulém ME. To jsme pak zlostně láteřili u pěnivého moku a říkali si:" Kdybychom tak byli třeba Němci nebo Angláni, to by si ten syčák určitě nedovolil".

O několik let před tím zas byli čeští hokejisté biti na MS od Kanaďanů a rozhodčí se opět zachoval hanebně a na zmučené chrabré české hokejisty se jen díval ze škodolibým úsměvem a Kanaďany potrestal příliš mírně. Hlavně i celá mezinárodní hokejová federace IIHF se k této aféře postavila zády. I vzedmuly se v nás poslední zbytky národního uvědomění a s pěstmi pevně sevřenými (ale ne zas tak moc, abychom nemohli uchopit půllitr) opět jsme si říkali: "Kdybychom tak byli Rusové nebo Američani, to by si ten hejsek netroufnul".

Na naší malou zemičku si halt každý dovolí. V případě hokejové kauzy šlo o jasnou pomstu, neboť 2 měsíce před tím česká hokejová družina vyřadila USA, Kanadu i Rusko na olympiádě v Naganu a získala historické zlato, na které nikdy nezapomeneme. Ještě po 7 letech mé slzy skrápí klávesnici vzpomínkou na ty šťastné chvíle...

Ale nepřátelé z IIHF nám nedopřejí oddechu ani na chvíli. Kvůli pořádání minulého MS v hokeji se musela v Praze postavit zbrusu nová hala, protože ta několik desítek let stará prý nevyhovovala (sic!). Poslední peníze na ni musel dát chudák pan Hušák ze svého a dodnes bydlí ve stanu u Slapské přehrady.

Denně pánové z IIHF, maskující se v dresech fanoušků, obcházeli halu a hledali, co by na ni našli nevyhovujícího. Jednou to byla špatná barva mísy na toaletě, po druhé zase nízká teplota grilovaných párků v místních stáncích. Takové a ještě další bezpráví museli vydržet pražští organizátoři po 14 dní.

A letos? Rakušané novou halu stavět nemuseli, protože dostali výjimku. V hale mají nekvalitní led a vše je v pořádku. Ptáme se proč? Ale je nám to přeci dávno jasné. Mocní a bohatí drží spolu, navíc šéf IIHF René Fasel je Švýcar a Švýcaři jsou s Rakušany jedna ruka, vždyť v obou zemích se mluví německy a jsou tam Alpy...

Ještě, že máme Roberta Zárubu, který se nebál a přímo se na tyto nespravedlnosti kolem haly zeptal. V tváří v tvář Faselovi pozvedl prapor národní hrdosti a bez rozpaků položil ožehavou otázku. Švýcar, vida, že byly odhaleny jeho zákulisní pletichy, stačil se jen omluvit a nenápadně vycouvat ze studia. Takhle se na ně musí, na pacholky jedny. To je ale bohužel malá náplast na ty neustálé křivdy...

Kde už má našinec najít zastání, když ne v tom fotbale a hokeji? Na to, že jsme my a i naši předci neustále utiskováni od silnějších v našich běžných životech, jsme si už zvykli, ale, že to je i v tom, s prominutím, čutání do meruny, to už je trochu moc i na ty české trpělivé nátury. Ale hlavy vzhůru, chrabří Čechové, ve svém boji nepolevíme a jednou dosáhneme spravedlnosti. Ti všichni Faselové, Collinové, Borellové a Barrossové ještě uvidí, co dokážeme...

                 
Obsah vydání       11. 5. 2005
11. 5. 2005 Je Václav Klaus presidentem svrchovaného státu, nebo figurkou? Jan  Žižka
11. 5. 2005 Skanzen Bohumil  Kartous
11. 5. 2005 Věčná nespravedlnost Josef  Provazník
11. 5. 2005 Povolební kocovina: britská demokracie v krizi?
10. 5. 2005 Michael  Marčák
11. 5. 2005 V prohlížeči Firefox objeveny bezpečnostní díry
11. 5. 2005 Rusko a EU se dohodly na těsnější spolupráci
11. 5. 2005 Mission accomplished - Úkol splněn
11. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce II Boris  Cvek
10. 5. 2005 Nesmírně se těším na Modrou šanci Jan  Bláha
11. 5. 2005 Podnikatel rovná se darebák? Jan  Faltýsek
11. 5. 2005 Proč neslavíme konec druhé světové války Jan  Vnouček
11. 5. 2005 Dokument Havel
11. 5. 2005 Nepřesnosti o Novém Zélandě?
11. 5. 2005 Život jako boží dar a výlučnost křesťanské zvěsti pro značně omezený "orbis terrarum" Miloš  Dokulil
10. 5. 2005 Sedmero rozchodů Irena  Zítková
10. 5. 2005 Mediální násilí -- nahodilost či logický důsledek stavu společnosti Petr  Sak
10. 5. 2005 Hedonismus doby - příležitost pro mravokárce Štěpán  Kotrba
10. 5. 2005 Neveřejný tajný? Štěpán  Kotrba
10. 5. 2005 Nacismus byl poražen v důsledku oběti 50 milionů ruských a čínských mrtvých
10. 5. 2005 Lidé bděte. Probuďte se z modrého snu. Josef  Vít
9. 5. 2005 Příjemná zábava s novým Renčovým filmem Jan  Čulík
10. 5. 2005 Rusko během 2. světové války IV.
7. 7. 2004 Péče o zdraví stojí spoustu peněz Miloš  Kaláb
6. 5. 2005 Hospodaření OSBL za duben 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce