14. 7. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 7. 2003

Amnesty International míří do Ruska

Tisková zpráva české sekce Amnesty International.

14. července vyjíždí ze švýcarského Bernu autobus mezinárodní lidskoprávní organizace Amnesty International. Veze informační materiály o dodržování lidských práv v Rusku, petiční archy a vzorové texty urgentních apelů adresovaných představitelům ruské státní moci. Přes Rakousko, Maďarsko a Slovensko přijede autobus ve dnech 14. -- 19. srpna do České republiky, kde navštíví Brno a Prahu.

Shrnutí letošní výroční zprávy AI o situaci lidských práv v Rusku přinesly BL ZDE

Odtud bude pokračovat přes Polsko a Ukrajinu do Ruska. Tam dojde v polovině září k předání petic prezidentu Putinovi a autobus bude přenechán k používání místním nevládním organizacím. Akce je součástí celosvětové kampaně Amnesty International zaměřené na dodržování lidských práv v Rusku. Za nejpalčivější problémy Amnesty International považuje především chování ruských vyšetřujících orgánů k zadrženým a uvězněným, složitou situaci etnických menšin, postupy bezpečnostních složek v Čečně, problém domácího násilí a nedostatečnou kontrolu vývozu ruských zbraní.

Ruská federace je po USA a Bělorusku země s největším relativním počtem vězněných osob. Na tisíc obyvatel připadá více než šest uvězněných a celkem v nápravných zařízeních pobývá téměř milión lidí. Kromě odpírání základních právních nároků na kontakt s právním zástupcem a ošetření lékařem dochází při vyšetřování i k mučení s cílem vynutit přiznání k činům, které vyšetřované osoby často ani nespáchali. Běžné je bití pěstmi a obušky nebo kopání. Prosazují se metody mučení, které dlouhodobě nezanechávají fyzické stopy. Jedná se o dušení protiplynovými maskami ("slonik") nebo vstřikování slzného plynu. Doloženo je použití vařící vody, věšení za ruce svázané za zády ("lastočka"), sexuální násilí, elektrošoky, pálení cigaretou a vyhrožování. Oběti mají mizivou šanci dovolat se spravedlnosti, takže pachatelům nehrozí žádný postih. Podmínky v přeplněných celách předběžného zadržení a věznicích jsou z hlediska hygieny a neúnosné a samotný pobyt tam se rovná krutému, nelidskému nebo ponižujícímu zacházení a trestání.

Etnické menšiny jsou kromě oficiálních ústrků ze strany milice, jimž čelí zejména Kavkazané, vystaveni též útokům policistů v civilu, kozáků a dalších neidentifikovaných skupin. Takové útoky však nebývají úřady klasifikovány jako zločiny s rasovým podtextem, ale jako akce "chuligánů".

Situaci v Čečně lze označit za vyvrcholení neuspokojivé situace v oblasti lidských práv na území Ruské federace. Za porušování lidských práv jsou odpovědné obě strany konfliktu. Ruské bezpečnostní složky mají na svědomí útoky na civilní obyvatelstvo během tzv. "začistek", znásilňování a jiné formy mučení, četné případy "zmizení" a mimosoudní popravy. V Ingušsku dosud žije zhruba 110.000 čečenských uprchlíků vystavených útokům maskovaných ruských ozbrojenců. Původci všech uvedených zločinů jsou prakticky beztrestní. Čečenské síly často berou rukojmí, zabíjejí zajaté ruské vojáky a útočí na civilní zaměstnance proruské administrativy.

Domácí násilí na ženách dosahuje v Rusku vysoké úrovně. Komise OSN pro odstranění násilí na ženách v lednu letošního roku vyjádřila znepokojení nad skutečností, že ruská vláda nepřijala dostatečná opatření pro boj s tímto typem násilí.

Rusko je po USA největším výrobcem a vývozcem zbraní a ostatního vojenského, bezpečnostního a policejního vybavení. Největší část exportu je zprostředkována státní firmou Rosooboronoexport. Určitá část vývozů -- například do konfliktních oblastí Afriky nebo do Kolumbie -- je však realizována pololegálně či ilegálně. Rusk dosud nemá ucelený systém regulace vývozu zbraní založený na mezinárodních lidskoprávních standardech a mezinárodním humanitárním právu. Rusko se v roce 1993 v rámci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) formálně přihlásilo k Pravidlům pro transfer konvenčních zbraní. Tyto principy vyzývají k předcházení vývozům zbraní, pokud by tyto mohly být použity k porušování lidských práv.

"Cítíme potřebu podpořit ruské nevládní organizace obhajující lidská práva. V situaci, kdy ruská vláda usiluje o úplnou kontrolu médií, bude jejich situace ještě mnohem těžší než doposud," doplnil jeden z koordinátorů ruské kampaně Jiří Koželouh.

                 
Obsah vydání       14. 7. 2003
14. 7. 2003 Soros: "Politika George Bushe je neudržitelná a nedemokratická"
14. 7. 2003 1968 Přemysl  Janýr
14. 7. 2003 Co dál v Iráku a po Iráku? Petr  Kužvart
14. 7. 2003 Elitní fotografové? Jan  Čulík
14. 7. 2003 Ladislav Smoljak odvádí pozornost Josef  Trnka
13. 7. 2003 Irácký "uran": Blair ignoroval varování CIA
12. 7. 2003 Vinu za falešnou zprávu o irácké koupi uranu na sebe vzal šéf CIA
11. 7. 2003 Bílý dům "lhal ohledně hrozby od Saddáma Husajna"
14. 7. 2003 Krásný nový svět je konec civilizace Bushka  Bryndová
14. 7. 2003 Co říká zpráva Ministerstva vnitra o extremismu a co už neříkají média Štěpán  Kotrba
14. 7. 2003 Kdo dnes může bez povolení odposlouchávat i poslance? Štěpán  Kotrba
14. 7. 2003 Zneužívá Český Telecom monopolního postavení? Tomáš  Kapler
14. 7. 2003 Karlovy Vary: Z festivalového deníčku V. Natalie  Brožová
14. 7. 2003 Monitor Jana Paula: O dvou dekoracích z Karlových Varů Jan  Paul
14. 7. 2003 Korán - co obsahuje i z křesťanství a judaismu
14. 7. 2003 Amnesty International míří do Ruska
14. 7. 2003 Volby v USA - Největší politický skandál v historii?
14. 7. 2003 Kdo si neví rady s jazykem
11. 7. 2003 O čem zatím není, ale by mohl být Český sen Ondřej  Čapek
11. 7. 2003 Podivný svět: nad stránkami nového vydání týdeníku Reflex Jan  Čulík
1. 7. 2003 Hospodaření OSBL za červen 2003
27. 6. 2003 Technické změny v Britských listech
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech