21. 5. 2003
Hrozí nemoc šílených krav i konzumací kuřecího masa?Televize BBC natočila videomateriál, na němž se chlubí němečtí a holandští zpracovatelé potravin, že se jim podařilo vytvořit nezjistitelné metody, jak znehodnocovat kuřecí maso, určené pro nemocnice, školy a restaurace levnými odpadovými hovězími tkáněmi a vodou.
|
Tentýž investigativní pořad televize BBC také zjistil, že obalované kuřecí kousky "Blue Parrot" velkého britského potravinářského supermarketu Sainsbury's obsahují vepřovou i hovězí DNA. Firma Sainsbury's se brání, že prý hovězí DNA pochází z mléčné bílkoviny a že vepřová DNA je důsledkem kontaminace v laboratoři...:)
Podle informací televize BBC, která ve středu večer vysílala shrnutí připravovaného pořadu Panoráma, je dosud "impregnace" kuřat bílkovinami jiného původu v Evropské unii zcela legální a běžně prováděnou praxí, pokud je uvedeno na obalu kuřete "obsahuje hydrolýzované bílkoviny". Odborníci požadují, aby byly evropské zákony na ochranu potravin v tomto smyslu podstatně zpřísněny. Pořad "Panorama" televize BBC, natočený ve spolupráci s deníkem Guardian, který se bude vysílat ve čtvrtek 22. května v 21 hodin, také zjistil, že velké množství mražených kuřat, dovážených každý týden do Británie, je napouštěno hovězími bílkovinami, které nejsou testovány na BSE, nemoc šílených krav. Není tak při konzumaci kuřecího masa vyloučeno nebezpečí BSE... Jde o velkoobjemový dovoz kuřat do Británie ze zemí Evropské unie. Jaká je praxe dovozu západoevropských kuřat do České republiky? Investigace tohoto skandálu je zajímavým příkladem spolupráce různých sdělovacích prostředků na záležitosti veřejného zájmu. Reportéři natočili výroky pracovníků jedné holandské potravinářské firmy, že je nyní možno manipulovat hovězí DNA takovým způsobem, že to inspekční potravinářské úřady nezjistí. Kuřata, obsahující cizorodou DNA, jsou, jak bylo zjištěno, dovážena do Británie ve velkém množství. Pořadu Panorama natočil jednoho německého dodavatele bílkovin pro velké holandské firmy, prodávající kuřata, jak vysvětluje, že jeho firma Prowico, si vypracovala tajné hypermoderní technologie jak rozložit DNA těchto bílkovin, takže státní inspekce přítomnost hovězích tkání nezjistí. Bílkoviny jsou hydrolyzovány a je z nich vyroben prášek, jímž se pak injekcemi napouštějí kuřata. Ta pak přijímají velké množství vody, což silně zvyšuje zisky výrobních firem. Z testů vyplývá, že některé kuřecí řízky obsahují až 50 procent přidané vody. Firma Prowico uvedla, že zdrojem hovězích bílkovin jsou kravské kůže z Brazílie. Přiznala, že hovězí bílkoviny netestuje, zda obsahují nemoc šílených krav, avšak poukazuje na to, že se v Brazílii tato choroba nevyskytuje. Hlavní poradce britské vlády pro nemoc šílených krav však konstatoval, že vzhledem k tomu, že je známo, že dobytek je nositelem této choroby, netestování hovězích bílkovin je nepřijatelné. Podrobnosti v angličtině jsou ZDE
|