25. 9. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 9. 2002

Téměř profesionální krádež

Základní finta černotrhových lovců těch, jež potřebují vyměnit valuty a hledají co nejlepší kurs, je známá. Místo balíčku peněz vám zůstane balíček bezcených papírů s jednou bankovkou. Jenže fint je v celé transakci schováno povícero. Nabízím popis i konečné řešení akce, která proběhla na Václaváku 24.9. v odpoledních hodinách.

Popis veksláka

Nakrátko ostříhaný, slušně oblečený chlapík zhruba 170 cm vysoký. Černé tričko (před několika dny tmavá kožená bunda - dvakrát se mě snažil odlákat od směnárny), zavalitá postava, slabý polský přízvuk. Pracují ve dvou (viz níže).Hledá si oběti a nabízí své "služby" před oficiálními směnárnami blízko podchodu metra, který má několik východů. Právě tady jsem měl tu pochybnou čest být svědkem popisovaného. Oslovuje lidi, kteří se ke směně chystají - každý si před směnou prohlíží aktuální kurz svítící na informační tabuli. Nedaleko je jeho kolega. Opět uvedený případ - šlo o slabým strništěm zarostlého vyššího muže, působící ošuntělým dojmem. Domníval jsem se, že éra veksláků zmizela spolu s bony. Pamětníci si ještě vybavují prodejny Tuzexu, kde se daly koupit džíny i mikrovlné trouby, pokud jste měli valuty či bony. Pro osvěžení paměti, šlo o komunisty zavedené poukázky sloužící k tomu, aby mezi lidem nebylo zbytečně mnoho volných deviz. Bon za zhruba pětikorunu. Bony, na rozdíl od veksláků zmizely v propadlišti dějin.

Použité finty

Vekslák nabídne kurz lepší než ve směnárně, ale zhruba stejný jako v bance. Soukromé směnárny kupují valuty v horším kurzu než banky, ale nemají žádné poplatky, takže to na první pohled vypadá, jako že se "na tom dá vydělat." Nic proti tomu, je to legální. Chci jen upozornit, že vekslácký kurz není nápadně výhodný, takže nevaruje předem. Necháte-li se zlákat, několikrát před vámi přepočítá peníze (v popsaném případě disponoval částkou odhadem několikanásobně překračující průměrný plat, byť měníte jen několik desítek dolarů) dokonce je vám dá do ruky, čímž vyvolá pocit, že na to má a důvěřuje vám a zase si je vezme zpět. Šikovně peníze přeloží do ruličky. Za nějakým důvodem na chvíli odběhne (jde si pro kalkulačku, drobnější bankovky...). či dá znamení nedaleko stojícímu kumpánovi. Všímejte si, zdali vás někdo nepozoruje. Jeho chvíle teprve přijde. Znovu vám do ruky známý srolovaný balíček bankovek. Jde o ekvilibristický trik. Opravdu malá chvíle stačí, aby vyměnil balíček bankovek za balíček paragonů (mají bílé okraje a vhodný rozměr na šířku - na délku je to jedno, proto jsou "peníze" srolované). Pokusí se odejít. V té chvíli nastoupí domluvený kumpán a zeptá se na cestu. Jakmile se zastavíte a začnete vysvětlovat, vekslák zmizí v davu či podchodu metra. Pokud se jej pokusíte ignorovat, ptá se na něco, co koresponduje s jeho ošuntělým zjevem (chce peníze, ptá se na cenu drog, možnosti koupě...) ale vždy se staví mezi veksláka a vás, v této chvíli už okradeného. Cílem je umožnit vekslákovi odchod z vašimi dolary (markami, eury...) a zároveň zdržet pohled do roličky bezcenných papírů. Pouze ta horní je platná bankovka. Jakmile dojde k odhalení podvodu, může říct, že se jen ptal na cestu, což samozřejmě není nic proti ničemu.

Konec dobrý, všechno dobré?

Popisovaný případ nakonec dopadl pro postiženého dobře. Milý vekslák sice prošel podchodem metra, ale zřejmě aby nevzbudil pozornost, neutíkal. Postižený jej dohnal, chytil za oděv a začal velmi nahlas volat policii. Strhla se drobná potyčka, pak krátká, několik desítek metrů dlouhá honička, přičemž postižený neustále volal policii. Vzbudil tím pozornost okolojdoucích a veksláka evidentně zastrašil tím, že riskl přiznat vlastní pokus o nelegální výměnu valut. Ten sáhl do kapsy a ukradené peníze vrátil. A zmizel. Policie nebyla v doslechu.

Řešení

Jednoduché. Měnit jen oficiálně. Ale chcete-li vy pražští zjistit o koho jde, zkuste postát s peněženkou v ruce před směnárnou a tvářit se, že si přepočítáváte, kolik si můžete dovolit vyměnit. Pokud vás někdo "nenápadně" osloví a bude se ptát na směnu peněz, pravděpodobně jste narazili na svého člověka.

Autor je reportérem magazínu KOKTEJL

                 
Obsah vydání       25. 9. 2002
25. 9. 2002 Robert Fisk: Půl milionu bezdůvodně usmrcených dětí
25. 9. 2002 "Irák dále vyvíjí zbraně hromadného ničení"
25. 9. 2002 Okamžitá reakce: kritiky britská vládní zpráva o Iráku nepřesvědčila
24. 9. 2002 Irák: "Blair ve sněmovně nepřesvědčil"
25. 9. 2002 Proč Němci hlasovali pro "rozloučení s Amerikou"
25. 9. 2002 Zoo ve Dvoře Králové a zvířata ve dražbě a na odstřel? Jeremy  Adams
25. 9. 2002 Firma Tropic v Hukvaldech na Frýdeckomístecku týrá zvířata Daniela  Pilařová
25. 9. 2002 Téměř profesionální krádež Topí  Pigula
25. 9. 2002 Základy managementu Petr  Sládeček
25. 9. 2002 Kolumbie: Násilí proti protestům drobných farmářů v regionu Cauca
24. 9. 2002 Terč: Bagdád
25. 9. 2002 Není náhodou kandidatura Evžena Tošenovského do čela ODS jen předvolební blamáží? Michal  Kubíček
23. 9. 2002 Je možno poznat z obličeje, že člověk lže?
23. 9. 2002 Řešení konfliktů je vysoce kreativní záležitost

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
25. 9. 2002 Téměř profesionální krádež Topí  Pigula
25. 9. 2002 Základy managementu Petr  Sládeček
25. 9. 2002 Robert Fisk: Půl milionu bezdůvodně usmrcených dětí   
25. 9. 2002 Proč Němci hlasovali pro "rozloučení s Amerikou"   
25. 9. 2002 Firma Tropic v Hukvaldech na Frýdeckomístecku týrá zvířata Daniela  Pilařová
24. 9. 2002 Terč: Bagdád   
24. 9. 2002 Británie za ČR zřejmě romský problém řešit nebude Jan  Čulík
24. 9. 2002 Smutná příhoda "z natáčení" Helena  Svatošová
24. 9. 2002 Nadešel čas odpovědnosti Kofi A. Annan
23. 9. 2002 Americký komentátor: "Němci se dostali do izolace"   
23. 9. 2002 Izraelský tlak: Hrozba svobodě projevu v Británii?   
23. 9. 2002 Gerhard Schröder vyhrál volby jen s minimální většinou   
23. 9. 2002 Bedári na Slovensku si zvolili pravicu Daniel  Krajcer
23. 9. 2002 Řešení konfliktů je vysoce kreativní záležitost   
23. 9. 2002 Roger Scruton: Islámu chybí konkrétní kulturní totožnost