25. 9. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 9. 2002

Irák: "Blair ve sněmovně nepřesvědčil"

Dlouho očekávaná padesátistránková dokumentace ohledně iráckých zbraní hromadného ničení obsahuje množství materiálu, která už byl zveřejněn, a žádá se od nás příliš mnoho, abychom důvěřovali názorům výzvědných služeb. Jejich analýza nebyla v minulosti vždy zrovna spolehlivá, a v případě Osamy bin Ladena a organizace al Qaeda selhala na celé čáře. Není ovšem důvodu pochybovat, že Saddám Husajn pravděpodobně má prostředky, jak vyrábět chemické, biologické a možná i jaderné zbraně, napsal ve středečním redakčním komentáři deník Independent a pokračoval:

Jenže to všechno jsme věděli. Otázkou je, zda je Saddam Husajn v současnosti v takovém mentálním stavu a je tak motivován, aby tyto zbraně použil proti Západu anebo proti spojencům Západu ve svém regionu. Pokud neexistují důkazy v tomto smyslu, argument pro vojenskou akci proti Iráku se rozkládá. A právě v tomto ohledu jsou publikovaná padesátistránková analýza britské vlády i včerejší projev Tonyho Blaira v Dolní sněmovně velmi slabé.

Není pochyb o tom, že Saddám Husajn je hrůzný, vražedný diktátor, píše dále list Independent. Jak říká Tony Blair, na světě by to bylo lepší, kdyby nevládl. A to je samozřejmě pravda. Svět by byl daleko lepší bez odporných despotů, od Kim Džong Ila až po Roberta Mugabeho. Avšak nikdo nehoovří o tom, že je nutno zaútočit na Severní Koreu nebo na Zimbabwe, i když Kim Džong Il pravděpodobně má jaderné zbraně a obě tyto diktatury ohrožují své regiony. Ani jaksi neslyšíme nic od prezidenta Bushe, že by se chystal "osvobodit" miliardu utlačovaných občanů v komunistické Číně a v Tibetu.

Oficiálně se na to obyčejně reaguje, že Saddám Husajn je velkou hrozbou západním zájmům a bezpečnosti a míru na Blízkém východě. Jenže ani v právě publikované zprávě britské vlády ani nikde jinde pro to nejsou žádné důkazy. Saddám Husajn je zadržován efektivně na svém území už od roku 1991.

Je ovšem pravda, že zbrojní inspektoři OSN by se měli do Iráku vrátit a měli by mít právo pracovat tam bez překážek. Velmi znepokojující ale je, že pro britskou vládu na OSN nezáleží. Blair v úterý nevyloučil jednostrannou vojenskou akci Spojených států proti Iráku, kterou by podpořila Británie.

Saddam je rizikem pro mír, ale není tak velkým rizikem, že by to ospravedlňovalo jednostrannou vojenskou intervenci. A co se má stát po té vojenské akci? Má se opakovat situace v Afghánistánu, kde Spojené státy prostě zlikvidovaly starý režim bombardováním a pak odešly? Jaký dopad by měla nestabilita na Blízkém východě na celý region, zejména na Saúdskou Arábii? Co by si počala světová ekonomika, kdyby stál jeden barel ropy 60 dolarů?

Skutečnou hrozbou západní bezpečnosti, argumentuje Independent, jsou, jak ukázalo 11. září, individuální teroristické činy. Válka proti Iráku by vytvořila pro organizaci al Qaeda tisíce nových stoupenců.

Chceme-li učinit svět bezpečnějším místem k životu, musíme učinit Blízký východ bezpečnějším místem k životu. To znamená, že je nutno uzavřít trvalé mírové narovnání mezi Izraelem a Palestinci. Válka proti Iráku by možnost takového narovnání ještě více oddálila.

                 
Obsah vydání       25. 9. 2002
25. 9. 2002 Robert Fisk: Půl milionu bezdůvodně usmrcených dětí
25. 9. 2002 "Irák dále vyvíjí zbraně hromadného ničení"
25. 9. 2002 Okamžitá reakce: kritiky britská vládní zpráva o Iráku nepřesvědčila
24. 9. 2002 Irák: "Blair ve sněmovně nepřesvědčil"
25. 9. 2002 Proč Němci hlasovali pro "rozloučení s Amerikou"
25. 9. 2002 Zoo ve Dvoře Králové a zvířata ve dražbě a na odstřel? Jeremy  Adams
25. 9. 2002 Firma Tropic v Hukvaldech na Frýdeckomístecku týrá zvířata Daniela  Pilařová
25. 9. 2002 Téměř profesionální krádež Topí  Pigula
25. 9. 2002 Základy managementu Petr  Sládeček
25. 9. 2002 Kolumbie: Násilí proti protestům drobných farmářů v regionu Cauca
24. 9. 2002 Terč: Bagdád
25. 9. 2002 Není náhodou kandidatura Evžena Tošenovského do čela ODS jen předvolební blamáží? Michal  Kubíček
23. 9. 2002 Je možno poznat z obličeje, že člověk lže?
23. 9. 2002 Řešení konfliktů je vysoce kreativní záležitost