Povinnost úřadů zveřejňovat pohledávky by mi bývala ušetřila 60 000 Kč

13. 1. 2011

Velmi by pomohl MySQL systém - webový rejstřík pohledávek, kam by právnické osoby, úřady a instituce byly povinny za malý poplatek zveřejnit své pohledávky. Pro fyzické osoby by to bylo nepovinné. Ochrana osobních údajů by v tomto případě nebyla uplatnitelná. Věřitel má právo dluh vymoci. Úplná transparentnost by problém pomohla vyřešit, píše z Dublinu Libor Šupčík.

■ ■ ■

13. 1. 2011 / Petr Štengl


TOHLE v tramvaji:
Je to píča! Těšim se, až ji někdo zabije. To už jsme potřetí mohly na Harryho Pottera

TOHLE ve zprávách:
Padni komu padni!


TOHLE v literárním časopise:
Hrá kolovrátek vrzavý,
drozd všecko po něm hvízdá;
aby se tomu naučil,
vzali jej z rodného hnízda

Hle! Píská valčík, polky skok-
a písně jen mu plují!
Ku konci přec si zazpívá
své sladké rodné -- ťuí!

Čtyři prdele keců

13. 1. 2011 / Milan Kozelka


Čeští angažovaní básníci sedí
ve vyhřátejch panelácích, před
sebou nemají nic, protože už
dvakrát všechno sežrali. Trpí
depkama -- v Gaze se to furt
mele, v Korejích je taky cvrkot,
Rusko je Rusko a nikdo s ním
nehne. Jenže doma je doma
a vždycky bylo je a bude, tak
jakýpak copak. Arabáši v Gaze
musej vědět, že jejich osudy
nejsou českejm angažovanejm
básníkům lhostejný, že jsou
ochotný kvůli nim zariskovat,
zvednout kostry od stolů
a přinýst další mísy s jídlem.

Půjde Putin do výslužby?

13. 1. 2011

Nový rok sice v pravoslavné Federaci zahájily vánoční či postvánoční prázdniny, nicméně ministerský předseda Vladimír Putin se nepředváděl na lyžích ale padly na něj těžké starosti.

Za co všechno mohou média...

13. 1. 2011 / Irena Ryšánková

Zdá se, že teorie o všemocných médiích se zase vrací. Média v podstatě mohou za všechno. Včetně vládní krize a zatmění Slunce. Prezident republiky oznámil – do médií – že žádnou dohodu s nikým neuzavřel, média si to všechno vymyslela. Roztomilé je, že o „dohodě, kterou garantuje“, prokazatelně vcelku před nedávnem hovořil. Do médií. Inu ... Pokud někdo smýšlí pravicově a má snowboard, měl by jej rychle vyměnit za lyže, neb snowboard je levicový, jak sdělil těmtýž médiím Václav Klaus.

Neokonzervativec Liou Siao-po a kredibilita Nobelovy ceny míru

13. 1. 2011 / Martin Knap

V době předání Nobelovy ceny míru čínskému disidentovi Liou Siao-poovi se na Britských listech objevil následující názor: "svět není proti Číně, nebojuje proti Číně, a dokonce proti Číně ani nic podstatného nemá. Co se světu - ve skutečnosti demokraticky smýšlející západní veřejnosti - nelíbí, jsou nedemokratické rysy politického režimu, který panuje ve větší části Číny." Jelikož jde o záležitost mezinárodního významu, chci s tímto názorem polemizovat i přesto, že Číny momentálně nejsou plná média.

České děti neumějí číst, hlavně kluci

12. 1. 2011 / Karel Hoff

Už konec mé kariéry terénního češtináře (tj. učitele na ZŠ) nesl se ve stylu nikoli přetěžovat děti učením, ale neobtěžovat je pro jejich poklid a dobro učením vůbec. Stačí jim poskytnout informace a oni už si na PC najdou, co potřebují. Nemohu si pomoci, ale informace nejsou vědění -- a bez učení se k vědění nikdo neprobojuje.

Ministr Bárta a jeho zajímavé postřehy

12. 1. 2011

Tento pan ministr je asi jeden z mála, který je na správném místě. Je mně jasné, proč pan John a pan Bárta usilovali o dvě klíčová křesla. Ministerstvo vnitra a stavebnictví, domnívá se čtenář Michal Horák.

Nerouhejte se, je za to trest smrti

12. 1. 2011 / Miloš Kaláb

Patřím k lidem, kteří by v televizi i v denním tisku přivítali nějaké povzbudivé zprávy, třeba o tom, že byl v Turecku výkup fíků splněn na 110%, že byl dán na trh nový lék, které léčí Alzheimerovu, Parkinsonovu, Lou Gehrigovu i Huntingtonovu chorobu, nebo že bylo zajištěno trvalé ubytování pro všechny bezdomovce a těm nemocným byla poskytnuta zdravotní péče. Naději mám jen na fíky.

Vláda a její padre

12. 1. 2011 / Stanislav A. Hošek

Lidové zkušenosti říkají, že chytrá vláda se snaží předcházet si nejméně tři sociální skupiny. Učitele, kteří už od dětství vtloukají budoucím občanům do hlavy vládnoucí ideologii. Lékaře, kteří udržují "lidské zdroje" v práceschopném stavu, a konečně policii, která to všechno pohlídá.

Není Afghánistán odedávna "syndrom"?

12. 1. 2011 / Miloš Dokulil

Ve střední Evropě (a určitě pro běžnou školní potřebu) došlo ke dvěma světovým válkám v první polovině 20. století, a pak už byl jakoby pořád "mír". Ani tzv. studená válka se moc nepřipomíná. Tím méně pravděpodobně bereme v úvahu, že víceméně nepřetržitě stále někde teče krev, a ani nemusí jít o nějak vyhlašované války. Ani to, co se často nazývá "bojem proti terorismu", není jednoduchou "operací" k pacifikaci poměrů. Bereme jen jako "samozřejmost na dálku", že politicko-hospodářský hegemon současného světa -- stále USA -- tahá kaštany z nejednoho ohně v zájmu všech... Po kratším uvedení do problematiky chci upozornit aspoň na jeden článek v posledním čísle Newsweeku.

Kariérní komunista jako pravicově smýšlející člověk

12. 1. 2011 / Jiří Šejnoha

Jestli se nebojím dřívějších komunistů? Nebojím se jich, dostanou dobře zaplaceno a budou sloužit Polsku do roztrhání těla.
Lech Walesa, polský prezident

V Československu se před rokem 1989 už nedalo víc krást, tak se musel změnit režim, aby se to mohlo dělat legálně. (Udělali to sami komunisté skrze Václava Havla, chtělo by se dodat.)

1990. Jiří Máša, programátor AKOBOJE

Abych pravdu řekl, na tohle docela kontroverzní téma jsem dlouho čekal. Až to potroublé zveřejnění seznamu soudců, kteří byli před rokem 1989 členy KSČ, mi dodalo chuť se do toho pustit a sdělit čtenářům Britských listů, jak se věci mají z mého pohledu.

Co o hospodářské krizi napsal Josef Šejnoha v roce 1936

12. 1. 2011 / Jiří Šejnoha

Netajím se tím, že jsem měl velmi zajímavého a vzdělaného jmenovce. Byl jím JUDr. Josef Šejnoha, policejní komisař pražského bezpečnostního oddělení a autor několika dobrých policejních učebnic. Nejvýznamnějším dílem je nesporně obsáhlá kniha Systém kriminalistického vzdělávání (nakladatelství KODYM, Praha, 1936), jejíž obsah byl původně určen též pro širokou veřejnost.

Nový ministr životního prostředí Chalupa: v podnicích musí vládnout majitelé, ne zaměstnanci

12. 1. 2011 / Radek Batelka

Milan Valach ve svých článcích a úvahách předkládá družstevní vlastnictví podniků jako model k úvahám, jak reagovat na narůstající nepoměr v možnostech prosazování politických zájmů mezi majiteli korporací a zaměstnanci, potažmo střední třídou. Zaměstnanecký podíl na nákladech i výnosech firem, tedy podíl na zisku a rozhodování, ale i ztrátě a odpovědnosti, považuji za cestu správným směrem.

Programová vize think-tanku CESTA

11. 1. 2011 / Jiří Pehe, Bohuslav Sobotka

Centrum pro Sociálně tržní ekonomiku a otevřenou demokracii

Rozsáhlé hospodářské problémy, kterým západní společnost čelí od konce roku 2008, přináší potřebu znovu se zamýšlet nad tím, jakou má hrát moderní demokratický stát roli nejen vůči svým občanům, ale rovněž vůči ostatním státům, jejich nadnárodním strukturám, a také vůči vlivům, jež sebou nese rostoucí tlak globálního kapitálu.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2010

7. 1. 2011

V prosinci 2010 přispělo finančně na Britské listy 253 osob celkovou částkou 92 969,45 Kč. Příjem z reklamy byl 11 570 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.12. 2010 částku 77 014,72 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní