Drobné poruchy ekonomiky

13. 1. 2011 / Pavel Kalenda

Globální krize (tedy až na Čínu s jejím růstem okolo 10%/rok) je za námi. Tedy se to alespoň šušká ve všech ("nezaujatých") médiích. Není to ale jen zbožné přání?

Jak to vidím já, tak nám krize přinesla jen "drobné" poruchy ekonomiky, kterých si stejně jako před rokem 1989 nemusíme vůbec, ale vůbec všímat (jak by řekl náš guru VK :) ). Tehdy nebyly před vánocemi banány a lidé si toho všimli, což jistě přispělo k pádu režimu více, než všichni sedící disidenti. Také nebyl toaletní papír. Byly zato klíče (od aut, bytů a chat, jak říká povedený soudobý vtip bezdomovců v roce 2010).

Dnes jsem si zatím asi jen já povšiml drobných poruch ekonomiky. Chtěl jsem pro svou malovýrobu vysoce sofistikovaných měřicích zařízení jako obvykle nakoupit ve velkoobchodě (nebudu jmenovat Feronu a.s.) stovku šroubků M3 v nerezovém a mosazném provedení a ještě k tomu s šestihrannou hlavou. Nebyly a už nebudou. Velkoobchodník je přestal pro malý obrat dodávat. Pro jistotu přestal dodávat celý sortiment šroubků M3 a menších, zejména v atypickém provedení. Ostatní maloprodejci mě všichni odkazovali na velkoprodej, ale bezvýsledně. Nebudou. Já vím, šroubky nejsou banány a mnoho lidí je nepotřebuje, ale bez některých se nedá smontovat nové zařízení. Toto zařízení se dá jistě (nebo ne?) koupit na trhu bez přívlastků. Neplatí to ale pro prototypy nových zařízení nebo pro vývojové kusy, které nikde nekoupíte. Nebo že by se už nepočítalo s drobným vývojem zařízení v ČR?

Další drobnou poruchu ekonomiky jsem zaregistroval u výroby kabelů. V září jsem, jako obvykle objednal ve velkoobchodě kabely MK3 (mikrofonové) s dodávkou v prosinci. Výrobce (nebudu jmenovat Vrchlabí) je do obchodu nedodal s poukazem na nedostatek plastů, potřebných k jejich výrobě. Že by nějaká porucha? Samotné měděné kabely prý jsou, ale i s těmi může být potíž po případném zdražení suroviny po důlních otřesech na šachtách v Lubinu, při kterých zahynuli na konci roku 3 horníci

S drobnými poruchami ale nemusí být konec, protože kromě materiálů, přestává vinou čtyř nepřátel kapitalismu (jaro, léto, podzim a zima) fungovat i doprava. Někdo prý na dráze zrušil místa výhybkářů, takže stačí, aby napadl sníh a .... vlaky přestávají jezdit. Obdobné to může být i na silnicích, protože sůl byla objednána podle údajů z loňského roku, kdy byla mírná zima (vinou globálního oteplování). Protože ta letošní zima je vinou globálního oteplování

Je tu ale ještě jedna drobná porucha hospodářství. Tam totiž patří i lidské zdroje. A lékaři patří mezi ně. Pokud odejdou, nedají se nahradit větším množstvím léků stejně jako šroubky se nedají nahradit banány, kterých je naštěstí dostatek. Bez 60% lékařů se dají rychle některé nemocnice zavřít nebo převést na následnou péči a rehabilitaci, ale skutečně nemocní v okruhu jejich působnosti budou muset dojíždět za nimi na delší vzdálenosti nebo přecházet nemoci. Krátkodobě se dá i takto ušetřit spousta peněz. Z dlouhodobého hlediska by se dokonce nemusel prodlužovat odchod do důchodu, protože by se jej v dané lokalitě více lidí nemuselo dožít, ale z hlediska fungování hospodářství by se tyto lokality mohly stát úpadkovými zónami s nespokojenými a neustále nemocnými lidmi. A s takovými se naše demokracie nedá budovat.

Možná, že znáte další drobné poruchy ekonomiky (třebas zlehčování zboží). Nechte si je raději pro sebe ať můžeme nerušeně budovat naši demokraturu a peníze posílat prostřednictvím fondů životního prostředí Pepovi z Hongkongu :).

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 13.1. 2011