Dambisa Moyo: Západ nemá z globalizace takový prospěch, jak se normálně předstírá

11. 1. 2011

Podle jejích internetových stránek je Dambisa Moyo "mezinárodní ekonomka, která se vyjadřuje k makroekonomii a ke globálním záležitostem". Dambisa Moyo byla k dispozici médiím v Londýně v souvislosti s vydáním své nové knihy How the West was Lost (Jak byl Západ ztracen). Deník Independent poukazuje na to, že si Dambisa Moyo všímá věcí, které jiní nevidí.

Spojené státy musejí udělat bankrot

11. 1. 2011

Dambisa Mayo je ekonomka, která pracovala pro finanční firmu Goldman Sachs a pro Světovou banku. Ve své nové knize How the West was Lost (Jak byl Západ prohrán) argumentuje, že má-li dojít k ozdravění světové ekonomiky, Spojené státy musejí udělat bankrot. Hovořila o tom v pondělí v pořadu Start the Week rozhlasové stanice BBC Radio Four.

Wikileaks: Podrobné slyšení ohledně deportace Juliana Assangeho do Švédska se bude konat v únoru

11. 1. 2011

Zakladatel serveru Wikileaks předstoupil v úterý dopoledne před soud v Londýně, který určil, že slyšení, které bude rozhodovat o jeho případné deportaci do Švédska, se bude konat 7. a 8. února. Assangův právní zástupce, Geoffrey Robertson, známý britský právník specializující se na lidská práva, konstatoval, že Assangův právní tým je připraven na podrobnou obhajobu. Právní argumenty na obranu Assangeho budou zveřejněny na stránkách právnické firmy Finers Stephens Innocent.

Programová vize think-tanku CESTA

11. 1. 2011 / Jiří Pehe, Bohuslav Sobotka

Centrum pro Sociálně tržní ekonomiku a otevřenou demokracii

Rozsáhlé hospodářské problémy, kterým západní společnost čelí od konce roku 2008, přináší potřebu znovu se zamýšlet nad tím, jakou má hrát moderní demokratický stát roli nejen vůči svým občanům, ale rovněž vůči ostatním státům, jejich nadnárodním strukturám, a také vůči vlivům, jež sebou nese rostoucí tlak globálního kapitálu.

Giffordsová dosud na jednotce intenzívní péče, komunikuje s lékaři

11. 1. 2011

Kongresmanka Giffordsová vážně poraněná při sobotním útoku ozbrojeného psychopata se podle lékařů University Medical Center v Tucsonu snaží komunikovat pomocí gestikulace s ošetřujícím personálem. Ženě zasažené střelou do hlavy musela být včera kvůli otokům mozku odebrána polovina lebky, její zdravotní stav se však již zřejmě stabilizuje.

Čtyři důvody k zamyšlení nad atentátem spáchaným v USA

11. 1. 2011 / Jiří Šejnoha

Tenhle atentát na americkou kongresmanku Gabrielle Giffordsovou přišel jako blesk z čistého nebe. Všechny čtyři zde nabídnutá zamyšlení mají co do činění s nesmyslným hájením podivného obrazu americké svobody. Svoboda nijak neomezeného politického boje, svoboda rozhodnout se, zda se zdravotně pojistím nebo nepojistím, svoboda volného nošení střelné zbraně a svoboda rozhodnutí vzít spravedlnost do vlastních rukou.

Svět se obává brutalizace americké politiky

11. 1. 2011

Pokus o zavraždění americké kongresmanky připadá lidem v zemích, kde je politické násilí rutinní záležitostí, dobře známý. Mnoho z nich vyjadřuje obavy, že by politická scéna v USA mohla směřovat k dalšímu krveprolití.

Transaljašský ropovod čtvrtý den mimo provoz, ceny ropy stoupají

11. 1. 2011

Strategicky důležitý transaljašský ropovod je již čtvrtým dnem uzavřen a nebyl dosud zveřejněn žádný harmonogram uvedení do provozu. Zařízení bylo odstaveno kvůli netěsnosti počátkem víkendu, během pondělí ceny ropy vzrostly o 1% a akcie hlavního vlastníka, společnosti BP, ztratily 1,25% hodnoty. Produktovodem za normálních okolností prochází téměř 12% spotřeby v USA.

Bývalá kandidátka na místopředsedkyni sociální demokracie Alena Borůvková

10. 1. 2011

Langusty s íránským kaviárem, ravioli s černými lanýži plněné husími játry, nadívaná koroptev a "fromage blanc" s rybízem a kaštanovou přelivkou. To nešlo nesníst :-) Taková normální pracovní večeře. Pak nemám být tlustá. Ne, český stát by na takové rozmařilosti neměl. To mají jen země, kde se vyberou alespoň nějaké daně. Chtělo se mi vykřiknout: 'To není levicové!', ale mimo českých účastníků by podobnou kategorizaci asi nikdo nepochopil.

sebeprezentace na facebooku, 10. 1. 2011, 22:50 │ŠOK

BL 10.1.2011, Jiří Šejnoha : To se nám to hoduje, když nám lidi povinně půjčujou ZDE

Členství v KSČ? Proč ne v církvi?

11. 1. 2011 / Stanislav Křeček

"Běsů, jichž jsem vyvolal, nemohu se zbýti," mohl by s Macbethem volat ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, omlouvající se soudcům, které jeho ministerstvo "omylem" uvedlo na zveřejněném seznamu soudců - předlistopadových členů KSČ, a vyjadřující překvapení nad tím, že mezi bývalými "zveřejněnými" členy je i profesor Šámal, dnes náš nejlepší znalec trestního práva (polistopadového!).

Svatá prostoto! Jakoby tyto skutečnosti spolu nějak souvisely...

ANALÝZA

Sociální deprivace jako výsledek oligarchizace politiky i ekonomiky

11. 1. 2011 / Štěpán Kotrba

Samozřejmě, že bezpečnostní realita Západu by měla být po zkušenostech s režimem apartheidu v JAR a po zkušenostech s jeho koncem taková, jak píše Jan Čulík. Měla by být. Ale není. Stále větší a stále nebezpečnější a bezvýchodnější ghetta hovoří o něčem jiném. Stále více příslušníků soukromých bezpečnostních složek se stále mohutnější výzbrojí hovoří o něčem jiném. Dnes už existuje soukromá i bezpečnostní služba, vlastnící stíhačky F-15. Pro bohaté je v současnosti výhodnější akumulace i za cenu zvýšení nákladů a diskomfortu. Teze o inkluzivní společnosti je překonaná (možná ze Skotské vrchoviny není Londýn vidět...). O opaku hovoří stále větší koncentrace vlastnictví v rukou stále menšího množství lidí.

■ ■ ■

11. 1. 2011 / Petr Štengl


Obamo, ty stará vojno!
Kdy se zas ukážeš na Hradčana?
Bez tebe je naše zem tak maličká, tak sama!

Lyrická domobrana bije na poplach
a hlídací mopslíci poezie už kňučí za chaloupkou strýčka Toma

Poezie, ta děvka, skončila v příhraničním vietnamském velkoskladu sádrových trpaslíků

A kdo jsi ty, básníku?
Jsi ta nejdůležitější nula. Vol! Nepovol! Jawohl!
Na starých násadách příhraničních rýčů pár záhadných zářezů
Češi byli vždycky dobří Němci

Nezbývá, než v tichu koupelny zasunout si zpátky hemoroidy

Tato vláda

11. 1. 2011 / Milan Kozelka


"Tato vláda rozpočtové zodpovědnosti zatočí
s korupcí v poezii!" slibuje Petr Nečas. Novináři
z MfD se bodře šklebí, nahé hostesky servírují
šampaňské. "Tato vláda nekompromisních škrtů
zamezí přemnožení umělců, kurátorů a kritiků!"
hřímá Miroslav Kalousek. Reportéři z Lidovek
nadšeně tleskají, pečení holubi jim na ministrův
pokyn vlétají do vydezinfikovaných úst. "Tato
vláda nezprofanovaných sympaťáků utne výuku
humanitních oborů na vysokých školách. Nová
doba potřebuje ekonomicky a technicky myslící
management, nikoliv parazitující fantasty," říká
Kristýna Kočí. Glosátoři z Respektu se vzájemně
poplácávají po ramenou, slíčné dvojnice slečny
poslankyně roznášejí na stříbrných podnosech
zmrzlinové repliky blondýniny orosené vagíny.

Indie představila první vlastní bojový letoun

11. 1. 2011

Indické vojenské letectvo začalo v pondělí odebírat první kusy vlastního lehkého bojového letounu nazvaného Tejas. Podle šéfa letectva Vasanta Naika tak Indie vstoupila do elitního klubu zemí schopných vyvinout podobný zbraňový systém vlastními silami.

To se nám to hoduje, když nám lidi povinně půjčujou

10. 1. 2011 / Jiří Šejnoha

Přemýšleli jste někdy o tom, jaké soukromé profese jsou v České republice zdrojem nejlepšího sociálního postavení, nebo které komodity přináší podnikům nejvyšší tržní profit? Paradoxně jsou jimi ty, jimž pravidla účtování určuje parlamentem vydaný zákon, nikoliv však volný trh. Nebo takové, u nichž existuje možnost vyhnout se hospodářské soutěži s odvoláním se na bezpečnostní zájem státu.

Novoroční předsevzetí: předplaťte si Britské listy

31. 12. 2010

Na úvod je třeba říci, že nic není zadarmo. Ani to, že si čtete Britské listy. Několik set korun měsíčně platíte za připojení k internetu, několik tisíc zaplatíte za počítač či software. Proud a vaše další náklady jsou každý rok také stále dražší... Britské listy si velmi váží a děkují všem, kteří je v uplynulém roce finančně podpořili. Díky jim se můžete setkat s Britskými listy i v roce 2011.

Už patnáct let vychází Britské listy jen díky vašim příspěvkům. Za tu dobu se každodenní počet čtenářů zdesateronásobil, množství obsahu, který vydáváme denně, je také desetkrát větší, než tomu bylo v roce 1996, kdy se list osamostatnil. Za těch patnáct let jste se jen dvakrát setkali s vážným technickým výpadkem, který měl za následek nedostupnost listu. Britské listy už také patnáct let dodržují a i nadále chtějí dodržet závazek veřejné bezplatné přístupnosti celého obsahu, nezpoplatnění článků ani archivu. Jejich autoři pro Britské listy píší, fotografují a kreslí také stále zdarma. Dodnes je to více než 56 tisíc článků, na 26 tisíc fotografií, více než 600 karikatur, řada dokumentů a elektronických knih. Měsíčně na provoz Britských listů přispívá ale pouze 200-300 čtenářů. Pokud by ovšem alespoň polovina Vás, každodenních 30 000 čtenářů, si předplatila četbu Britských listů minimálně 10 Kč denně (300 Kč měsíčně či 3600 Kč ročně), což je méně, než dáte za tři cigarety, šálek kávy, kterékoliv české noviny, litr sodovky či tři rohlíky, pomohli byste nám k růstu rozsahu, pestrosti, kvality a atraktivity obsahu, zejména monitorování a překladu zahraničních textů, ale i při vlastní novinářské práci. Zkuste to, protože bez vaší podpory se nezávislý list neobejde. Nekoupíte si tím nic, ale pomůžete.

Věnujte v novém roce minimálně 300 Kč měsíčně listu, který si můžete i nadále zadarmo číst.

Trvalý příkaz směrujte na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500 nebo na PayPal na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako fyzická osoba můžete dar Občanskému sdružení Britské listy použít jako odečitatelnou položku snižující základ vaší daně, pokud je celková hodnota darů v daném roce je vyšší než 2% základu daně nebo činí alespoň 1 000 Kč, maximálně však lze odečíst 10% základu daně. U právnické osoby vzniká nárok na uplatnění daru jako odečitatelné položky, pokud hodnota jednoho daru (nebo všech darů jedné organizaci) činí alespoň 2 000 Kč, maximálně však 5% ze základu daně. Na požádání vám jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení zašleme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Vaše redakce

Bude reformované České rádio jednou víc než rozhlas?

10. 1. 2011 / Ivo V. Fencl

1. Intermezzo místo Péééefffky...

Mlhavou terminologií vyhlašovaná nová "duhanovská  velká reforma rozhlasu"-  všechny ty marketinkové nové nebo připravené projekty a změny vysílacího schématu v novém roce 2011, které nám už zase komplikují naše návyky - ať vás národe Rozhlasáků  hlavně nepoškodí na zdraví, ať zvítězí  zdravý úsudek a selský rozum.

Slasti, hořkosti i tajnosti z dvacátých sedmých Prix Bohemia Radio Poděbrady (IV.):

Sociální, prostorová a zvuková svébytnost veřejnoprávních rádií

10. 1. 2011 / Ivo V. Fencl

1) Zdravý humanistický rozměr rádií, jejich sociální role, etika, etiketa 

Český koncesionářský rozhlas je celému národu patřící (multi)médium. Nejméně tři-čtyři z jeho vlajkových stanic by tu měly být celoplošné a plnoformátové s různými programovými důrazy podle očekávání cílových nebo potenciálních skupin posluchačů.

Nový kalifornský guvernér chce ušetřit ve školství 1,4 miliardy dolarů

11. 1. 2011

V rámci dvě dekády trvajícího trendu snižování státní podpory vyššího vzdělávání navrhuje kalifornský guvernér Jerry Brown seškrtat rozpočet státních univerzit o miliardu a obecním colledge hodlá sebrat dalších 400 milionů. Podle představitelů vysokého školství to ovlivní dostupnost vzdělání a povede to k dalšímu zvýšení školného.

Velkou nostalgií k hledání Mitterrandova dědice

10. 1. 2011 / Josef Brož

Těžké dědictví. O víkendu 8. ledna 2011 uplynulo 15 let od smrti jediného socialisty na francouzském prezidentském stolci V. republiky, jehož jméno o víkendu znělo mnoha ústy: François Mitterrand. Příležitost k pietní připomínce, které využila v jeho rodném Jarnacu (Charente) zejména socialistická kohorta. Nechyběl téměř nikdo z těch, kdo chtěl být viděn. Především ale ti, kteří si brousí zuby na jeho následovnictví. Někteří to dokonce vyjádřili veřejně, jiní si to zatím pouze myslí.

Cabrnoch si nechal patentovat IZIP ...

10. 1. 2011 / Štěpán Kotrba

MUDr. Milan Cabrnoch (ODS) MUDr. Miroslav Ouzký (ODS) a jejich společník ve firmě IZIP si nechali v roce 2002 patentovat způsob organizace -shromažďování, evidence a zpřístupňování zdravotnických informací. Podle předkladatelů je to VYNÁLEZ. Kupodivu (světe, div se, objevili Ameriku...) jim český Úřad pro patenty a vynálezy tento "patent" odsouhlasil, přestože už v roce 1999 tento projekt tehdejšímu ministrovi zdravotnictví předložili jeho poradci. Provozovat centrální zdravotní registr měl ale stát, nikoliv soukromá firma IZIP, jejíž čas přišel až s vládou ODS v září 2006 .

Myslíte, že lze i tunel přihlásit jako vynález?

Wikileaks: Island povolal na kobereček amerického velvyslance

10. 1. 2011

Ministerstvo zahraničí Islandu povolalo amerického velvyslance, aby vysvětlil, proč se američtí činitelé snaží získat přístup k soukromému účtu na Twitteru, který tam má poslankyně islandského parlamentu, která před časem spolupracovala s Wikileaks.

Birgitta Jónsdóttir, poslankyně za Islandské hnutí, informovala minulý týden, že americké ministerstvo spravedlnosti požádalo Twitter, aby mu poskytl přístup k jejím soukromým informacím. Americké úřady se snaží vypracovat žalobu proti Wikileaks poté, co byly zveřejněny tajné americké dokumenty.

ANALÝZA JEDNOHO MÝTU

Kultura kapitalistické organizace a stesky za zemřelým ideálem socialismu

10. 1. 2011 / Štěpán Kotrba

Jakub Rolčík se v naivní moralistické filipice "Jak vysávají Českou republiku" rozohňuje nad nemravností mocných, nad kabbalou "politiků stojících v čele České republiky a jejich spřeženců, kteří už neznají míru". Nedochází mu, že samo slovo "míra" v tomoto kontextu jej usvědčuje z věrolomnosti. Každý má svou cenu, jen ta Rolčíkova je menší. O tom je "míra". Žrát se může, ale mlaskat by se nemělo...? Proč, když se může?

Nápověda nepomáhá: hlouposti o čínských zbraních šíří už i iDnes

10. 1. 2011 / Štěpán Kotrba

Když jsem v poslední den roku 2010 naposledy reagoval na nesmysly, které začaly šířit mainstreamová média v ČR o "nové" čínské balistické raketě, které na vojenských diskuzních fórech nadšenci přezdívají "zabiják letadlových lodí", domníval jsem se, že uvedení argumentů, zdrojů a jejich analýza českým novinářům bude stačit. Minimálně k zamyšlení a vyvážené informaci.

Fotovoltaiku snad ani s chladnou hlavou

10. 1. 2011 / Vladimír Wagner

Před časem vyšel v Britských listech příspěvek Ladislava Žáka věnovaný semináři na téma „Fotovoltaika: kde se stala chyba?“ s podtitulem „ Není to hlavně selhání elit?“. Nevím, jestli je příliš plodná diskuze o tom, kdo za současný problém s fotovoltaickými elektrárnami v Česku může. Ale zhruba ve stejné době vyšla v Britských listech tisková zpráva Hnutí Duha související s touto oblastí. Tato reakce i vyjádření dalších organizací a jednotlivců, kteří, alespoň podle mého názoru, vytvářeli podhoubí pro tuto situaci, ukazuje, že si z ní žádné poučení nevzali.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2010

7. 1. 2011

V prosinci 2010 přispělo finančně na Britské listy 253 osob celkovou částkou 92 969,45 Kč. Příjem z reklamy byl 11 570 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.12. 2010 částku 77 014,72 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní