Giffordsová dosud na jednotce intenzívní péče, komunikuje s lékaři

11. 1. 2011

Kongresmanka Giffordsová vážně poraněná při sobotním útoku ozbrojeného psychopata se podle lékařů University Medical Center v Tucsonu snaží komunikovat pomocí gestikulace s ošetřujícím personálem. Ženě zasažené střelou do hlavy musela být včera kvůli otokům mozku odebrána polovina lebky, její zdravotní stav se však již zřejmě stabilizuje.

Podle doktora Petera Rhee nejde o jediné příznivé znamení. Jestliže pacientka po pouhém dočasném vysazení sedativ komunikuje a orientuje se v prostoru, vypovídá to leccos o stavu zraněného mozku.

I když otok mozku trvá, tlak se již nezvyšuje, což by mohlo znamenat, že se stav Giffordsové postupně začne lepšit. Podle neurochirurga Michaela Lemola otoky u podobných zranění zpravidla kulminují během třetího dne, takže pacientka by po dnešku už mohla mít nejhorší za sebou.

Do tucsonské nemocnice navíc z Washingtonu dorazili dva specialisté na střelná poranění.

Osm osob zraněných při sobotním útoku je dosud hospitalizováno. Giffordsová je v kritickém stavu, a dalších pět je ve vážném stavu.

Zotavení ze střelného poranění hlavy závisí na trajektorii střely, a ačkoliv jsou lékaři ohledně Giffordsové optimističtí, může trvat týdny nebo měsíce, než budou schopni posoudit rozsah poškození mozku.

Kulka ráže devět milimetrů vletěla kongresmance do hlavy z levé zadní strany lebky a vylétla nad levou očnicí.

V současnosti ji nejvíce ohrožuje otok mozku, kvůli němuž museli chirurgové odebrat polovinu lebky, aby tkáň mohla bez překážky expandovat a nepoškodila se. Lebeční kost může být po opadnutí otoku znovu nasazena zpět, což se při podobných zraněních utrpěných při bojích běžně provádí.

Giffordsová je udržována v umělém komatu, které umožňuje jejímu mozku zůstávat v klidu. Protože je závislá na umělé ventilaci plic, nelze zatím říci, v jakém stavu je řečové centrum. Lékaři opakovaně vysazují sedativa, aby testovali, v jakém je pacientka aktuálním stavu. Při této příležitosti dokázala rukama gestikulovat podle požadavků nebo najít přívod vzduchu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 11.1. 2011