Spojené státy musejí udělat bankrot

11. 1. 2011

Dambisa Mayo je ekonomka, která pracovala pro finanční firmu Goldman Sachs a pro Světovou banku. Ve své nové knize How the West was Lost (Jak byl Západ prohrán) argumentuje, že má-li dojít k ozdravění světové ekonomiky, Spojené státy musejí udělat bankrot. Hovořila o tom v pondělí v pořadu Start the Week rozhlasové stanice BBC Radio Four.

Dambisa Mayo: Nemyslím si, že je úpadek Západu nevyhnutelný. Je ale nutno vypracovat politiku, která se nebude zaměřovat jen na taktické, manažerské otázky, ve snaze, aby se ekonomika opět oživila, ale je nutno podstatných strukturních změn. A i když bylo definováno, co jsou hlavní problémy, skutečnosti jako omezenost přírodních zdrojů a potřeba zvyšovat energetickou efektivitu, otázka vzdělání a úpadku vzdělání ve většině západních zemí, diskuse ohledně starobních důchodů a tak dále, obávám se, že se dostatečně nediskutuje o tom, jak přesně by se tyto otázky měly řešit.

Reportér Andrew Marr: Z vaší knihy jsem dospěl k závěru, že argumentujete, že Západ neprodukuje dostatečné množství bohatství, že je ve srovnání s konkurenčními ekonomikami špatně vzdělaný a že příliš mnoho utrácí a málo dává stranou na úspory. Shrnuju to tak správně?

Dambisa Mayo: Existují tři základní faktory, které vytvářejí hospodářský růst. První z nich je kapitál, to je v podstatě bohatství, jak rychle rostete, druhá jsou pracovní síly, musejí být kvalitní a musí jich být dost, a třetím faktorem je produktivita. Mnoho ekonomů argumentuje, že produktivita určuje růst z 60 procent. Potřebujeme volný obchod, víc mezinárodního plynutí kapitálu a dokonce i mezinárodního přesunování pracovních sil. Avšak je zjevné, že všechny země praktikují do určité míry ochranářství.

Reportér: Čína to dělá prostřednictvím své měny.

Dambisa Mayo: Samozřejmě, ale Spojené státy a Evropa to dělají prostřednictvím dotací a blokují dovoz zemědělských produktů z Afriky. Západ si často stěžuje, že je Čína ochranářská. Je to neférové obvinění. Vzhledem k tomu, že už šedesát let jsou evropské a americké dotace problémem pro africké země.

V Americe je asi třicet milionů lidí nezaměstnaných, především ve výrobním sektoru. Těchto třicet milionů lidí nedostane svá zaměstnání zpět, nejsou globálně schopni konkurence.

Reportér: A totéž platí pro mnoho lidí v Británii.

Dambisa Mayo: Ano. A velkou měrou je to důsledkem mnoha dlouhodobých politických chyb. Je to důsledkem dlouhodobé absence investic do vzdělávání. To se právě nyní projevuje tím, že západní pracovní síly nejsou schopné globální konkurence.

Reportér: Takže jako společnosti jsme selhali, protože nejsme schopni se vyvíjet tak rychle, jak je to zapotřebí.

Dambisa Mayo: Kapitál, pracovní síly i produktivita jsou teď na Západě slabé. Je to důsledkem úmyslné politiky vlád.

Reportér: A ochranářství je tedy rozumné, protože potřebujeme postavit zeď na krátkou dobu, během které bychom znovu vybudovali společnost, kterou jsme nechali rozložit?

Dambisa Mayo: O tom se teď všude hovoří ve Spojených státech.

Reportér: A co vaše argumentace, že by Amerika měla udělat bankrot a nesplatit své dluhy? Protože Čína si koupila americký dluh a jaksi ho pak Spojeným státům vrátila, takže se zadlužily napodruhé, což vyvolalo bankovní krizi. Ovšem kdyby měla Amerika udělat bankrot, to by bylo velmi dramatické.

Dambisa Mayo: Je to tak. Ale ve své knize píšu o tom, že celá řada zemí, které pak dosáhly vysokého rozvoje, ve své době udělaly bankrot a nebyly schopny splatit svůj dluh. Dluh ale není tak důležitý, důležité je, co uděláte s penězi, které si půjčíte. A Spojené státy, ale i mnoho evropských zemí, si půjčují peníze a vydávají je pak na spotřebu -- to je špatné. Na rozdíl od investic do věcí, které podporují hospodářský růst. Investic do infrastruktury, a tak dále. A dá se říci, když se podíváte na dnešní Spojené státy, cena půjček je v dnešní době relativně nízká. A kromě toho si půjčují vlastní měnu, což je výhoda. Neměly by se zaměřovat jen na to, že jsou zadlužené, ale zejména na to, na co toho dluhu používají a měly by si určit, jak těch vypůjčených peněz využít co nejefektivněji.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 11.1. 2011