Dambisa Moyo: Západ nemá z globalizace takový prospěch, jak se normálně předstírá

11. 1. 2011

Podle jejích internetových stránek je Dambisa Moyo "mezinárodní ekonomka, která se vyjadřuje k makroekonomii a ke globálním záležitostem". Dambisa Moyo byla k dispozici médiím v Londýně v souvislosti s vydáním své nové knihy How the West was Lost (Jak byl Západ ztracen). Deník Independent poukazuje na to, že si Dambisa Moyo všímá věcí, které jiní nevidí.

Americký časopis Time zahrnul Dambisu Moyo mezi 100 nejvlivnějších lidí na světě. Dambisa Moyo má doktorát z ekonomie z Oxfordu a masters z Harvardu. Pracovala ve Světové bance a ve firmě Goldman Sachs. Chystá se na světové ekonomické fórum do Davosu, kde bude oslavovanou hvězdou.

Moyo upozorňuje například, že posedlost Západu hypotékami pro vlastnictví domů a bytů je nákladný omyl. "Srovnejme období let 1950-1980, kdy byl svět uzavřený a protekcionářský, s léty 1980-2000. Hospodářský růst v obou těchto obdobích byl v podstatě stejný, ale reálné mzdy v pozdějším, globalizovaném období, v Británii, v Evropě a v USA vůbec nerostly.

Je z toho zjevné, že globalizace nepřinesla průměrnému občanu Západu tak velké zisky, jak se to slibovalo. A hlavním důvodem je zřejmě financování soukromého bydlení. Reálné mzdy nestouply. Namísto toho lidé, kteří prodávají svou pracovní sílu, získali větší přístup k úvěrům a ty úvěry se v podstatě použily jen na koupi domů a bytů.

Když se podíváme na portfolio bohatství ve Spojených státech - více než 30 procent amerického bohatství je zmrazeno v nemovitostech, takže Američané se nepodíleli na prospěchu z globalizace. Jediní lidé na Západě, kteří měli prospěch z globalizace, jsou majitelé kapitálu, nikoliv majitelé práce."

Takže na Západě jsme použili peněz, které jsme si vypůjčili, většinou z Číny, na vytvoření bubliny v sektoru nemovitostí, namísto toho, abychom ty peníze strategicky investovali do hospodářského rozvoje. Proto došlo k finanční krizi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 11.1. 2011