Anglie: Zákaz kouření ve veřejných místnostech vedl k výraznému poklesu infarktů

9. 6. 2010

V Anglii byl od 1. července 2007 zaveden zákaz kouření ve veřejných místnostech. Vědci, kteří zkoumali statistiky nemocných v následujícím roce, zjistili, že počet osob, přijatých do nemocnice s infartkem, poklesl o 1200.

Výzkum dokazuje, že kromě dlouhodobého poškozování zdraví, které způsobuje kouření, má sekundární kouření vážné krátkodobé důsledky. Je-li člověk vystaven třeba i malému množství kouře v atmosféře, může to mít bezprostřední důsledky na jeho krev, která zhoustne. K zhoustnutí krve dochází do třiceti minut po vystavení kouři. Vznikají tak krevní chuchvalce, které mohou vést k infarktu.

Spojené národy uvalily další sankce na Írán

9. 6. 2010

Jejich snahou je donutit Írán, abych splnil mezinárodní požadavky týkající se jeho jaderného programu - i když Teherán tvrdí, že sankce nezmění nic.

Rada bezpečnosti OSN schválila rezoluci č. 1292. 12 hlasů bylo pro, dva proti, jeden se zdržel hlasování.

Součástí sankcí jsou finanční omezení, rozšířené zbrojní embargo a varování členským zemím OSN, aby si dávaly pozor na celou řadu íránských aktivit.

ODS po volbách změnila názor na univerzitní školné

9. 6. 2010 / Michal Škop

ODS, TOP09 a VV oznámily dohodu o tom, že by se během následujících 4 let mělo začít platit školné na VŠ. Rádi bychom upozornili na to, že zatímco TOP09 i VV před volbami odpovídaly na přímou otázku ohledně zavedení školného na VŠ "ano", ODS odpovídala "ne". Stejně tak i ve volebním programu ODS je o tématu školného pouze jediná věta :"Otevřeme diskusi o rozsahu a podobě finanční spoluúčasti studentů na vysokoškolském studiu." Testy KohoVolit.eu si před volbami zkusilo zhruba 1/4 milionu lidí. Sdružení KohoVolit.eu bude průběžně sledovat, zda zvolené strany hlasují tak, jak před volbami slíbily. ZDE

Že se mají v Británii najít obrovské státní škrty? Zrušte armádu

9. 6. 2010

Zrušte armádu. Veškeré výdaje na obranu, celých 45 miliard liber. Britský ministr financí George Osborne včera apeloval na národ, aby "uvažoval o nemyslitelném", nikoliv jen o škrtech v rámci pár procent, ale zda "vláda musí některé služby poskytovat vůbec".

Co vlastně máme z armády, z námořnictva a z letectva, kromě toho, že vojáci umírají ve vzdálených válkách a občas nám hraje vojenská kutálka? Proč chrání Osborne rozpočet na armádu, když všichni vědí, že rozpočet na obranu je na hranici bankrotu, protože labourističtí ministři nakoupili nevhodné vojenské vybavení pro války, které armádě vnutili? ptá se v Guardianu komentátor deníku Times Simon Jenkins.

Osborne musí vědět, že to, jak je spravována armáda a na základě jakých principů se nakupuje výzbroj a výstroj, je už dlouho urážkou daňového poplatníka. Je zbabělý zřejmě jen proto, že se, stejně jako David Cameron, bojí starých generálů.

Finanční Chalchyn gol?

9. 6. 2010 / Karel Dolejší

Chalchyn gol je mongolská řeka, u níž na počátku 2. světové války imperiální Japonsko utrpělo první ze svých velkých porážek. Na základě rasistických předsudků a chybného hodnocení schopností sovětské armády napochodovala převážně pěší armáda Nipponu do sporné polopouštní oblasti, aby tam protivníka, který se jí přece v žádném střetu pěchoty s pěchotou nevyrovná, obchvátila a - jak se doufalo - způsobila katastrofální destrukci jeho bojové morálky. Když ofenzívní plány selhaly a Japonci byli nuceni přejít do obrany na místě, přímá i nepřímá dělostřelecká palba a palba tanků protivníka si každodenně vybíraly daň v podobě zraněných a zabitých. Major Kadžikava, velitel elitního pěšího praporu 2/28, v této fázi do válečného deníku každý den zapisoval ztrátu 3-4% svých mužů s poznámkou, že takové ztráty jsou "nevýznamné". Na konci bitvy přesáhly ztráty praporu 2/28 85% původního stavu.

Zadluženost v eurozóně

8. 6. 2010

Čtenáři si stěžují, že pravicové strany straší české občany státní zadlužeností, ale nikdo nehovoří o celkovém evropském kontextu. Internetové stránky BBC zveřejnily přehledné grafy, jak si stojí co do zadluženosti různé země eurozóny ZDE.

Srovnejte se situací v ČR. V ČR je zadluženost 35, 6 procent HDP ZDE. ČR podle Hospodářské komory ČR bez problémů splňuje podmínku EU, že celková zadluženost nesmí být vyšší než 60 procent HDP. Loni stoupl deficit veřejných financí ČR na 5,93 procenta HDP; podmínkou pro přijetí eura jsou tři procenta.

V Řecku dosahuje zadluženost 115,1 procent HDP, v Itálii 115,8 procent, v Německu 73,2, v Belgii 96,7, ve Francii 77,6, v Portugalsku 76,8, ve Španělsku 53,2, na Slovensku 35,7, v Británii 68,1 procent. Pročpak o této situaci neinformovala ČSSD před volbami třeba na svých billboardech a ve svých inzerátech? Když je někdo neschopný, dobře, že prohrál. Nikdo nehájí zadluženost, avšak mnozí ekonomové poukazují na to, že jsou i jiná důležitá měřítka, například růst hospodářství, a přeženou-li se škrty, ekonomika skončí v recesi, což vede k zvýšení zadluženosti. Je nutno najít velmi pečlivou rovnováhu mezi obojím. (JČ)

Rusko, Turecko a Írán jednaly v úterý v Istanbulu v rámci summitu o bezpečnosti

9. 6. 2010

Podle listu New York Times šlo o projev regionální moci, který byl zřejmě záměrnou výzvou Američany podporované debatě v Radě bezpečnosti OSN, kde Američané usilují o posílení sankcí proti Íránu kvůli jeho jadernému programu.

Íránský prezident Mahmud Ahmadinežád uvedl, že jaderná dohoda mezi Íránem a Brazilií, kterou vyjednalo minulý měsíc Turecko, je vynikající příležitostí.

Izrael "přijme britský plán na zmírnění blokády Gazy"

9. 6. 2010

Izrael je připraven přijmout britský plán na zmírnění blokády Gazy, pokud svět bude akceptovat jen formální vyšetřování útoku izraelské armády na humanitární konvoj.

Pod tlakem rostoucí mezinárodní kritiky ohledně humanitární situace v Gaze uvedli izraelští činitelé, že v zásadě povolí podstatně větší množství humanitární pomoci pro Gazu. Dosud Izrael do Gazy vpouštěl pouze základní humanitární pomoc a zakazoval dovoz elektroniky a stavebního materiálu, který by prý mohla využít organizace Hamas k vojenským účelům.

Humanitární organizace zřejmě tuto úlevu přivítají, ale jiní, zejména Turecko, budou znepokojeni tím, co za to Izrael chce. Obávají se, že kompromis bude znamenat, že nikdo nebude nikdy pohnán k odpovědnosti za zavraždění devíti osob na palubě lodi Mavi Marmara, která se pokusila spolu s jinými minulý týden prorazit blokádu Gazy.

Britský ministr obrany William Hague naznačil, že tlak na mezinárodní vyšetření vražd slábne. Izraelská vláda navrhla, že provede své vlastní "vyšetřování", a přitomvyloučila možnost , že by měli být vyslýcháni vojáci či důstojníci, kteří se podíleli na útoku na loď Mavi Marmara.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Proti černobílému vidění

9. 6. 2010 / Jaroslav Čejka

Reakce na článek Karoliny Křišťanové "Levičáctví je OUT"

Vážená a milá Karolino Křišťanová,

v tomo školním roce, který zanedlouho skončí, jsem učil na jisté soukromé střední škole. Jednou jsem se při svém výkladu zmínil o dobách tzv. normalizace, načež se mě jedna studentka zeptala: "Pane profesore, řekněte nám, jak to tady tenkrát vypadalo? My víme, že strašně, ale kdybyste nám to mohl nějak přiblížit." A víte, jak jsem jí odpověděl? Asi takhle:

"Když jsem já byl ve vašem věku, tzn. v padesátých letech minulého století, vtloukali nám učitelé a noviny do hlavy, že za kapitalismu první republiky byla u nás krize, nezaměstnaní že stávali ve frontách na tzv. žebračenky či polévku pro chudé a že když se bouřili, stříleli do nich četníci... Co myslíte, byla to pravda?"

Miliardy dolarů ovlivňují americké volby

9. 6. 2010

Nadcházející volby do amerického Kongresu budou zřejmě nejnákladnější v historii. Vyvolávají otázky, do jaké míry jsou ovlivňovány finančními zájmy podnikatelských magnátů. do politiky se zcela zjevně nedostanou obyčejní lidé.

Čínský farmář střílí na developery z podomácku vyrobeného děla

9. 6. 2010

Čínský farmář střílí rakety z podomácku vyrobeného děla z kolečka a dosud se mu tak podařilo zabránit developerům vyhnat ho z jeho pozemků. Žije na pokraji města Wuhan v provincii Hubei uprostřed Číny. Podařilo se mu dvakrát vyhnat developery ze svých pozemků tím, že na ně střílel ze svého podomácku vyrobeného děla rachejtle. "Střílel jsem jim jen nad hlavy, abych je poděsil," sdělil Yang Youde listu Čínský deník.

Co se stalo s ČRo6? Poslouchám Vatikán, nebo Tel Aviv?

9. 6. 2010

Poslední dobou, když poslouchám ČRo6, slyším denně např. výklad Odkaz svatých k dnešku, nebo pořad Ekonomika očima Evangelia + pravidelné náboženské pořady.

Zahraniční komentáře vždy proizraelské.

Poslouchám rádio Vatikán nebo Tel Aviv? Tam se něco muselo přihodit, píše Radek Mokrý a dodává: Šestka a myslím i dvojka (tu neposlouchám denně) začaly opravdu makat na návratu do předosvícenských dob.

Británie násilím vrací do Bagdádu irácké žadatele o azyl

9. 6. 2010

Ministři čelí vlně rozhořčení, poté, co v úterý nařídili násilnou deportaci iráckých žadatelů o azyl do Bagdádu, přestože je tam dále nebezpečno. Británie se rozhodla osoby, jimž odmítla žádost o azyl, deportovat letecky do Bagdádu navzdory předpisům OSN a navzdory varování samotného britského ministerstva zahraničí, které varuje britské občany před jakýmikoliv cestami do Bagdádu.

Rozhodnutí ostře kritizují humanitární organizace včetně Amnesty International. List Independent popisuje jednotlivé případy. Například "Muhsin", bývalý tlumočník pro západní multinacionální vojenské sbory, se vrátil do Bagdádu poté, co se dva roky snažil v různých evropských městech získat azyl. Po návratu byl zmlácen, bylo mu vyhrožováno vězněním a byl donucen odevzdat 1300 dolarů násilníkům. O měsíc později byl znovu zatčen a znovu zmlácen. Po čtyřech měsících v Bagdádu znovu uprchl ze země.

Matthew Coats, šéf britského imigračního úřadu UK Border Agency, konstatoval: "R. 2008 zjistily soudy, že mohou vracet lidi do Iráku. Bezpečnostní situace v Iráku je dnes o hodně lepší než r. 2008."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britský ministr financí chce seškrtat sociální služby pro střední třídu

9. 6. 2010

Z projevu konzervativního ministra financí George Osborna v britském parlamentě vyplývá, že ve snaze snížit státní zadluženost se chystá britská vláda zrušit přídavky na děti pro střední vrstvy a uvažovat o snížení sociálních dávek pro nezaměstnané, nemocné a invalidy. Podle listu Independent by takové rozhodnutí bylo vysoce kontroverzní, zpochybnilo by to příslib nové britské vlády chránit chudé a nejzranitelnější osoby v britské společnosti a rozhněvalo by to mnoho občanů, kteří ve volbách hlasovali pro liberální demokraty. Ministerstva, která nebudou před škrty chráněna, jako zdravotnictví a obrana, očekávají rozpočtové škrty až ve výši 20 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Proč nevládne v Británii monopolně pravice jako v ČR?

9. 6. 2010

Vážená redakce,

po přečtení velmi pesimisticky laděného článku studentky Karoliny Křišťanové mne napadlo srovnat naší současnou politickou situaci se situací obyvatel Velké Británie. Zdá se, že naše tzv. pravice má velmi ulehčenou situaci a prakticky jí nelze dostat ze sedla. Podle všeho může naše pravice vládnout na věčné časy. Jedním z důvodů je zřejmě i to, že drtivá většina našich sdělovacích prostředků je v rukou přívrženců ODS a jejich spojenců (s výjimkou spíše neutrálního deníku Právo a stranického listu KSČM Halo noviny), píše Jan Novotný.

Británie je rozrůzněnější a pluralističtější než ČR

9. 6. 2010 / Jan Čulík

Reakce na článek čtenáře Jana Novotného "Proč nevládne v Británii monopolně pravice jako v ČR?"

Ač bych si situaci v Británii neidealizoval, někteří lidé jsou tam podstatně chudší a ubožejší než lidé v ČR, Česká republika stále ještě trpí ve srovnání se západoevropskými zeměmi obrovskou kulturní homogenitou, tedy vlastně jakousi stádovitostí, která bezpochyby vznikla během devatenáctého století v době národního obrození, kdy se slabá česká národní komunita negativně vymezila vůči "cizosti" a "jinakosti", a tu homogenitu bezpochyby posílilo především normalizační poinvazní dvacetiletí v letech 1969-1989.

Izrael se omluvil za video, zesměšňující mrtvé z humanitárního konvoje

8. 6. 2010

Pokud jste byli v Gaze, jako já, píše reportérka Channel Four News Linsey Hilsum, je velmi obtížné sledovat posměšné video, které natočila skupina Izraelců, která si říká Latma (hebrejsky hovorově "Facka"). Video distribuuje tiskový úřad izraelské vlády a bylo umístěno na YouTube. Izraelská vláda se nyní za toto video omluvila, ale škodu už nelze napravit.

Na videozáznamu zpívají Izraelci "Nikdo neumírá, takže nejlepší, co dokážeme, je vymýšlet si. Musíme každý den předstírat."

Skupinu "Facka" založila korespondentka listu Jerusalem Post Caroline Glick. Skupina natočila celou řadu posměšných videí. Jednu skandinávskou vládu obvinila z "antisemitské krevní pomluvy" a jiné video zesměšňovalo Rahma Emmanuela, šéfporadce Bílého domu, kterého označilo jako "žida, který sám sebe nenávidí", protože je podle Latmy nepřátelský vůči Izraeli.

Další trapný apel Britských listů o finanční příspěvek od čtenářů

26. 5. 2010

Vážení čtenáři,

je nám to trapné a jsme si vědomi, že napínáme vaši trpělivost k prasknutí, nicméně stav finančních prostředků Občanského sdružení Britských listů je k dnešnímu dni 11 284,73 Kč. Nestačí na běžné provozní náklady listu a musíme se bohužel znovu obrátit na čtenáře, kteří pravidelně finančně nepřispívají, aby svůj list podpořili jakoukoliv minimální částkou. Musíme v blízké budoucnosti uhradit přibližně 30 000 Kč za vypracování účetnictví za rok 2009, máme nezaplacené účty za programování systému (v poslední době především dotazníku o postojích čtenářů k dnešnímu režimu a k režimu před rokem 1989; budeme muset hradit také jeho zpracování; provádíme průběžně i další nutné programátorské práce), zkolaboval nám redakční počítač, který jsme museli nahradit, zatím jsme ho nezaplatili; máme celou řadu dalších běžných provozních nákladů, bez nichž se provoz listu prostě neobejde.

Prosíme tedy čtenáře, kteří nepřispívají, o pravidelnější finanční příspěvek. Bohužel je smutnou skutečností, že se Britské listy úplně bez rozpočtu vydávat nedají.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Pro příznivce v zahraničí: Prosíme, neposílejte příspěvky bankovním převodem, české banky si za to účtují poplatek až 600 Kč. Máte-li úvěrovou kartu, pošlete příspěvek po jednoduché registraci pomocí systému www.paypal.com na adresu redakce@blisty.cz.

Bez finanční podpory čtenářů vycházet prostě nebudeme moci. Říkám vám to otevřeně, jak to je.

Děkujeme.

Jak víte, hospodaření Občanského sdružení Britské listy pravidelně zveřejňujeme.

Jan Čulík, šéfredaktor

Ďáblovi advokáti

8. 6. 2010 / Ghassan Khaled

Bývalé i současné politické reprezentace by měly především sledovat zájem České republiky a nezneužívat utrpení Palestinců ke svým politickým cílům. V zájmu České republiky jako malého státu, tolikrát různými spojenci opuštěného a zneužitého, je politika na základě obyčejné slušnosti, protože slušnost je devizou, které si nakonec váží každý.

Slušnost, objektivita, soucit, schopnost poznat a provozovat skutečnou demokracii, schopnost deklarovat názor, který není diktován zvenčí, to je postoj, který Českou republiku může postavit do středu zájmu jiných zemí, jako rovnoprávného partnera, nikoliv jako notorického "nejlepšího přítele" jednoho ze světových hráčů

Pan Topolánek se před dvěma roky vyjádřil, že Izrael je obklopen barbarstvím a terorem, tím měl na mysli arabský svět. V té době jsem si jako Palestinec položil otázku.

Z čeho pramení nenávist a nepřátelský duch oficiální české politiky vůči Palestincům a vůči našemu spravedlivému boji proti okupaci? Dodnes neúspěšně hledám odpověď.

Po masakru na lodi Flotily svobody, po protestech celého světa proti nehumánnímu způsobu řešení, který Izrael zvolil a po reakcích českých politiků, které neustále vyjadřují podporu Izraeli navzdory tomu všemu, znovu pokládám staronovou otázku. Proč?

An English version of this article is in CLICK HERE

Novinář musí mít přesnost

8. 6. 2010 / Alice Valkarová

Na rozdíl od našich politiků a médii sympatizuji s Palestinci v jejich úsilí o získání vlastního státu. Co si mám ale myslet o novináři, který píše, že "poslední pogrom v režii Čechů se odehrál až v prosinci roku 1918 v Holešově a jeho následkem byl pokles počtu původního židovského obyvatelstva na území Československa skoro o polovinu". To tvrzení mi připadalo tak neuvěřitelné, že jsem si o tom něco přečetla na webu. Politováníhodný čin se odehrál v prosinci 1918, byli zabiti dva lidé, vydrancováno 26 obchodů a 51 domů. Jak ale dospěl GK k tomu, že následkem toho poklesl počet židovského obyvatelstva na polovinu?

Skoro to tak vypadá, jako by byla ta polovina židů vyvražděna nebo vystěhována, což je vzhledem k předešlému zcela absurdní (ostatně tabulky zastoupení náboženského vyznání v Čechách viz např. ZDE

Obávám se, že nepřináší-li novinář zcela korektní informace a já, jako čtenář, to zjistím, dívám se s jistým podezřením pak na všechno, co napsal. A to si snad Palestinci ani nezaslouží.

Přesunutí evropských záležitostí z Úřadu vlády může poškodit zájmy ČR

8. 6. 2010

tisková zpráva asociace Evropské hodnoty

Praha, 8. 6. 2010 -- V rámci jednání o připravované vládní koalici zazněl návrh na zrušení postu ministra pro evropské záležitosti a přesunutí jeho agendy pod ministerstvo zahraničních věcí. Asociace Evropské hodnoty, která se problematikou EU odborně zabývá, varuje před neuváženými kroky, které by mohly vážně narušit koordinaci národních pozic a tím poškodit české zájmy v Unii.

Levičáctví je OUT

8. 6. 2010 / Amelie Horská

Pocházím z poměrně slušně zaopatřené rodiny, i přesto, že nad námi permanentně visí hrozba neschopnosti splácet hypotéku na náš dům s bazénem a saunou. Ačkoli je příjem mého otce značně nadprůměrný, nebylo tomu tak vždy. Ještě si pamatuji dobu, kdy jsem měla oblečení po kamarádkách, a musela 5x týdně jíst brambory se zelím. Táta mi nikdy nedal nic zadarmo. Už když jsem ve dvanácti chtěla jet na týden se školou do Anglie, musela jsem si na to vydělat mytím nádobí u babičky v restauraci. Ve svých 20 letech, kdy jsem schopná si na sebe vydělat, jsem za to vděčná. Proto vím, že nejen socky a lemry volí levici. Většina rodiny, ovlivněná dědečkem intelektuálem, je levicově orientovaná, a i já bych se ráda počítala mezi levicové voliče.

V ČR neexistuje pravice

8. 6. 2010 / Jan Čulík

K článku Karoliny Křišťanové: Prvním potřebným krokem - a nakonec pro každého dnešního českého studenta - by bylo poptat se na své škole na úřadě pro zahraniční styky po erasmovských výměnách na Západě a proboha strávit rok někde v Británii nebo ve Skandinávii, nebo v Německu! Hodně se ujasní. Především to, že co Kateřina Křišťanová zažívá na VŠE, je pro dnešní Evropu naprosto netypické.

Nezbývá než opakovat, že takzvané "pravicové" postoje, které Kateřina Křišťanová ve svém článku popisuje, nic společného s autentickým konzervatismem nemají. Je to prostě zastydlý bolševismus z doby před rokem 1989. Projevuje se totalitní mentalitou ("jedině můj názor je správný, nemám mentální kapacitu podívat se mimo svůj obzor, mimo svou školu, město, zemi, nechápu, že život a realita je pluralitní, mnohoznačná a mnohorozměrná").

Zásadním poučením z postkomunistického vývoje v ČR za posledních dvacet let je, že se kulturní a etické hodnoty společnosti vyvíjejí nesmírně pomalu a Česká republika je dodeška zajatcem komunistické normalizace. Žargon je skoro úplně stejný - jen se zdánlivě obrátila znamínka. Jenže komunistický režim před r. 1989 byl úplně stejně fašisticky "pravicový", jako je mentalita většiny dnešních českých politických stran, vždyť přece všichni ti padesátníci, kteří dnes vévodí české politice, jsou přímým produktem komunistické normalizace.

Jediným způsobem, jak z toho uniknout, je uvědomit si, že tento svět v mezinárodním kontextu vůbec není legitimní, je to absurdní panoptikum. Stačí strávit několik měsíců kdekoliv v Evropě a všechno se ozřejmí. Nejenže jiný svět je možný, ale on už dávno existuje. A skoro všude mimo ČR, Prahu a VŠE.

Je užívání amerických bezpilotních letadel kontraproduktivní?

8. 6. 2010

Ve Fort Huachuca nedaleko mexické hranice v Arizoně mi dovolili, abych převzala řídící prvky leteckého simulátoru, na němž se učí mladí vojáci létat s roboty, s bezpilotními letadly na druhé straně polokoule, píše Sarah Smith, autorka reportáže na Channel Four News.

Už dnes nemusíte mít certifikát kvalifikovaného pilota, ani nemusíte být armádní důstojník. Tisíce mladých rekrutů - mnoha z nich je teprve 18 let - prochází výcvikem jak používat tyto vzdušné roboty a americká armáda jich využívá stále větší množství.

Asi jsem neměl být tak stručný

8. 6. 2010 / Michael Kroh

Většinou jsem zvyklý psát delší články, spíše analytické studie. V posledním případě jsem však zvolil formu zkratkovité glosy a se zlou jsem se potázal. Karel Dolejší na mně nenechal ve své replice nit suchou. Neměl jsem asi přece jen být tak stručný a své stanovisko jsem mohl podrobněji vysvětlit. Zkrátka psal jsem příliš rychle a Karel Dolejší zase moc rychle četl. Jinak by jeho reakce nemohla být tak ostrá a interpretace místy zcela opačná zamýšlenému smyslu sdělení.

Čas diskutovat o chybách a prioritách levice nadešel právě nyní

8. 6. 2010 / Karel Dolejší

Michael Kroh a já jsme bezpochyby nebyli jediní, kdo Jiřího Paroubka kritizovali již před volbami. Činila tak mezi jinými i redakce deníku Právo, jež se za do dočkala velkopanských výhrůžek, odsuzování za zradu a zaprodanost, a tak dále. Ať už byl v praxi dopad takových sankcí sebevíce limitován, jedno je z nich zcela zřejmé: Kritika Paroubkovy ČSSD až do okamžiku, kdy strana, v níž bylo opravdu téměř vše po vůli předsedovi, utrpěla naprosto zničující vítězství, nacházela v jejích řadách pouze naprosto minimální ohlas.

Odsuzuji všechny formy terorismu

7. 6. 2010 / Jan Kavan

Projev na demonstraci o izraelském útoku na konvoj, dne 5.6.2010, Václavské náměstí.

Snad vás mohu oslovit jako vážené přítelkyně a vážení přátelé, Všiml jsem si, že mezi lidmi i mezi novináři panuje rozšířený stereotyp, že každý kdo je kritický k politice současné izraelské vlády je antisemita, každý kdo nesouhlasí s okupací Palestiny či s blokádou Gazy je terorista nebo aspoň s terorismem či teroristy sympatizuje. Mám pro vás novinku. Není to pravda. To ovšem neznamená, že jednoznačně neodsuzuji např. údajnou reakci aktivistů na palubě turecké lodi Mavi Marmara, kteří na varování izraelského námořnictva prý odsekli: "Sklapněte. Vraťte se do Osvětimi". To je nejen urážlivé, ale vysloveně hloupé a diskredituje to poctivé snahy aktivistů, kteří odmítají jak okupaci, tak i antisemitismus. Jsem rád, že tu vidím řadu přesně takovýchto hesel.

Můj otec pocházel ze židovské rodiny a jeho matka a prakticky celá jeho rodina zahynula v Osvětimi, Terezíně či v jiných táborech.

Schyluje se k válce Evropské unie a Izraele??

6. 6. 2010 / Štěpán Kotrba

Už i Velká Británie s novou konzervativní vládou vyzývá Izrael k ukončení blokády pásma Gazy. Prohlásil to v neděli britský ministr pro mezinárodní rozvoj Andrew Mitchell. "Situace v Gaze není přijatelná, ani udržitelná," konstatoval britský ministr. Britská vláda se tak přidala k vládě Baracka Obamy v USA, španělskému předsednictví EU, Francii a dalším zemím. Prosionistická orientace EU je nejspíše na ústupu. Izrael reaguje vojenským cvičením a zatýkáním mírových aktivistů v mezinárodních vodách, což je označováno za akt státního terorismu. Je jen otázkou času, kdy na obranu humanitárních konvojů Free Gaza Movement pošle některá ze zemí EU vojenské fregaty a Evropská unie dá Izraeli jasně a zřetelně najevo, kde jsou meze lhostejnosti k mezinárodnímu právu.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2010

2. 5. 2010

V dubnu 2010 přispělo finančně na Britské listy 202 osob celkovou částkou 38 685.45 Kč. Příjem z reklamy byl 8750 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.4 2010 částku 15 861.28 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 608.13 eur a 883.67 GBP. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že umožnili další provoz našeho časopisu nedávným financováním nových serverů. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.