Británie násilím vrací do Bagdádu irácké žadatele o azyl

9. 6. 2010

Ministři čelí vlně rozhořčení, poté, co v úterý nařídili násilnou deportaci iráckých žadatelů o azyl do Bagdádu, přestože je tam dále nebezpečno. Británie se rozhodla osoby, jimž odmítla žádost o azyl, deportovat letecky do Bagdádu navzdory předpisům OSN a navzdory varování samotného britského ministerstva zahraničí, které varuje britské občany před jakýmikoliv cestami do Bagdádu.

Rozhodnutí ostře kritizují humanitární organizace včetně Amnesty International. List Independent popisuje jednotlivé případy. Například "Muhsin", bývalý tlumočník pro západní multinacionální vojenské sbory, se vrátil do Bagdádu poté, co se dva roky snažil v různých evropských městech získat azyl. Po návratu byl zmlácen, bylo mu vyhrožováno vězněním a byl donucen odevzdat 1300 dolarů násilníkům. O měsíc později byl znovu zatčen a znovu zmlácen. Po čtyřech měsících v Bagdádu znovu uprchl ze země.

Matthew Coats, šéf britského imigračního úřadu UK Border Agency, konstatoval: "R. 2008 zjistily soudy, že mohou vracet lidi do Iráku. Bezpečnostní situace v Iráku je dnes o hodně lepší než r. 2008."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 9.6. 2010