Seriál o zaměstnanosti a nezaměstnanosti

Kdo pracovat opravdu chce, práci vždycky najde

19. 3. 2010 / Věra Říhová

Doplnění k personalistice  

2. Kandidát neví, o jakou práci má nebo nemá zájem

Pojem "Nemá zájem" je diskutabilní. Je jednoduché něco takového ponášet, aniž bychom o dotyčném uchazeči cokoliv věděli. Stává se, že nezaměstnaný člověk hledá jakoukoliv práci a je mu v podstatě jedno, co bude vykonávat, zajímá se proto o jakoukoliv pozici ve firmě a může to budit dojem, že neví, co vlastně chce.

Držme si klobouky, jede se z kopce

19. 3. 2010 / Karel Dolejší

S ohledem na rostoucí obavy z obnovení konfliktu na Středním Východě teheránský režim doplnil velení své hlavní opory, jednotek Revolučních gard. Přidal k němu zkušeného generála, který v minulosti pomáhal libanonskému Hizballáhu, jenž bude sloužit pod velitelem specializovaným na protipovstalecké operace. Vedle toho Teherán zřídil vládní výbor pro minimalizaci válečných škod. Tento krok je možno vnímat jako signál o tom, že íránské opoziční hnutí bylo definitivně zlomeno a režim se nyní připravuje na možný americký útok. To podle všeho není tak docela od věci, poněvadž Pentagon na pronajatou britskou leteckou základnu Diego García, kterou rozšiřoval od roku 2007, vozí protibunkrové pumy.

Kde šetřit?

19. 3. 2010

Média nás v poslední době informují o tom, že státní dluh ČR dosáhl hodnoty kolem 1 200 miliard Kč a dále poroste, pokud se všichni (!) neuskrovníme. Navíc se dovídáme, že zadlužení českých domácností je kolem 1 000 miliard korun a že téměř milionu domácností hrozí exekuce. Nezbývá než si uvědomit, že na jednoho občana ČR tedy připadá více než 120 tisíc korun státního dluhu. Spousta občanů pak dluží ještě další statisíce korun. Už dlouhou dobu mám pocit, že řadu navrhovaných protikrizových opatření v této zemi dost dobře nechápu, zřejmě proto, že "nemám ekonomické vzdělání, jsem ještě oběť přírodovědné blbosti" (lehce pozměněný výrok Jana Wericha v Baladě z hadrů), napsal čtenář Jan Kolařík.

Dvourychlostní ekonomika: Oficiální nezaměstnanost 9,7% a auta za dvě stě tisíc dolarů

19. 3. 2010

Ekonomické oživení v Severní Americe má dvé zásadně odlišné podoby: Zatímco britská firma McLaren Automotive letos sází na prodej sportovních vozů využívajících technologie formule 1 superbohatým zákazníkům, naprostá většina lidí stále šetří. Nová zpráva amerického ministerstva práce uvádí, že oficiální úroveň nezaměstnanosti (odvozená od počtu příjemců podpory) přesahuje jedenáct milionů osob.

ANALÝZA

Má ODS řešení pro pracovní místa?

19. 3. 2010

expertní stanovisko sociálně ekonomického a právního oddělení ČMKOS

ODS na základě doporučení "Ekonomické skupiny odborníků" představila sadu opatření "zlepšujících podmínky pro zaměstnance i zaměstnavatele". Tato opatření podle ODS vytvoří za jeden rok prostor pro vznik až 170 tisíc nových pracovních míst v soukromém sektoru. Celosvětové zkušenosti podle ODS prý ukazují, že čím pružnější je trh práce, tím nižší je nezaměstnanost. Pracovní místa vytváří hlavně soukromý sektor, proto chce ODS firmy motivovat k jejich nabízení a udržení.

Základní filozofie návrhů ODS v oblasti trhu práce je zřejmá. Jejich osou je podpora podnikatelů a redukce práv zaměstnanců opřená o falešnou ideu, že tyto tzv. úspory pro firmy povedou k vyšší investiční činnosti a budou mít kladný efekt i na zvýšení ochoty podnikatelů najímat nové pracovní síly. Návrh ODS ignoruje negativní efekty předkládaných opatření, jako je snížení příjmů do státního rozpočtu s následným dopadem na schopnosti státu reagovat odpovídající hospodářskou a sociální politikou na situaci na trhu práce.

Škola hrou? Ani náhodou! (2)

Ani didaktika či metodiky nejsou "za vodou"!

19. 3. 2010 / Miloš Dokulil

V málokteré oblasti se vynakládá tolik energie a času studiu podmínek "KUDY NA TO", jako je tomu v pedagogické sféře. Že se v některých závažných ohledech klima v nejedné škole v posledních letech dokonce zhoršilo, pronikne na veřejnost výjimečně spíše jen publicisticky, pokud vůbec. Kupodivu stále se říká, že pokud se děti (ale i mládež) baví, nezlobí. Případné kázeňské problémy ve škole mají ovšem svá východiska většinou v nikoli optimální situaci doma, v rodinách. To nemusíme teď rozvádět. A ve škole? Učitel, který má autoritu (ten, který umí zaujmout přístupem k výuce svého předmětu), mívá kupodivu nejen respekt, ale žáci jej doslova "milují" a na výuku se těší. Takový učitel nebo učitelka nemá pak problém ani s kázní, ani se známkováním, protože jeho žáci se předhánějí v tom, aby si kantor(ka) všiml(a), že jeho svěřenci učivo znají a mají o jeho další taje zájem.

Nejlepší technologie

19. 3. 2010 / Ladislav Žák

Je vždycky smutné sledovat, jak se někdo snaží za každou cenu blokovat něco, co má přinést užitek a pozitivní změnu pro velkou skupinu obyvatelstva. Nemyslím nic konkrétního, nemyslím ani jadernou energetiku, ani úložiště jaderného odpadu, ani tunel Blanka, ani dálnici D8 nebo D11, ani obchvat Plzně nebo Prahy, ba dokonce ani aktuálně tolik skloňovanou elektrárnu Prunéřov. Je svatým právem každého, aby bojoval za své zájmy a prosazoval je všemi možnými zákonnými prostředky, aby šel až na samou hranu a hlavně až tam, kam ho aktivity ostatních pustí. Je úplně jedno, jestli vystupuje jako poškozený na majetku, na zdraví na duši nebo na životním prostředí, krajinném rázu anebo jako ten, který si myslí, že je to možné udělat jinak, lépe a radostněji, ale hlavně ne teď a tady. NIMBY se tomu prý říká...

Dusík opouští vládu. Nehodlá se dívat na obnovu Prunéřova

19. 3. 2010

Ministr životního prostředí Jan Dusík nominovaný Stranou zelených se rozhodl odejít z vlády. Důvodem je společností ČEZ plánovaná obnova tepelné elektrárny Prunéřov, s kterou ministr nesouhlasí. O svém postoji mluvil odpoledne s premiérem Janem Fischerem. Předseda vlády mu ale řekl, že už není čas na další zvažování a Dusík proto podal rezignaci.

Podrobnosti ZDE

Trojí nepochopení zelené levice

19. 3. 2010 / Pavel Urban

Pro tentokrát si dovolím generalizovat a psát o zelené levici jako celku s vědomím, že ne vše níže uvedené platí pro všechny.

Kapitalismu se vytýká spousta ošklivých či problematických věcí. Mnohé z nich tu ovšem byly vždy. Například války, genocida, boj o omezené přírodní zdroje... Možná měly tyto ošklivosti méně globální charakter. Ale ono u těchto věcí příliš nezáleží, zda máme jednou hodně nebo stokrát málo. Rozhodně to může být ukradené těm, kteří jsou v daném časoprostoru slabší, než jejich nepřátelé. Pokud někdo považuje za zdroj těchto ošklivostí kapitalismus a naznačuje, že s jeho odstraněním by zmizely (nebo by aspoň byly citelně omezeny), pak zřejmě cosi důležitého nepochopil.

Nepochopení (nejen) Pavla Urbana

19. 3. 2010 / Karel Dolejší

Pavel Urban v reakci na "zelenou levici jako celek" tvrdí, že tento celek, který ale možná celkem vlastně není (protože "ne vše níže uvedené platí pro všechny"), se dopouští tří nepochopení. Nechápe prý, že součástí kapitalismu je sociální stát, že kapitalismus přináší svobodu, jakou lidé nikdy neměli, a že malé a soběstačné komunity si nemohou dovolit toleranci k jiným názorům.

Řecko v dluhové pasti a dopady na eurozónu

18. 3. 2010 / Ilona Švihlíková

Případ Řecka plní již několik týdnů novinové titulky. Jak se Řecko dostalo do dluhové pasti, jaká jsou možná řešení a dopady na Eurozónu? Deficit Řecka za rok 2009 činí 12,5% HDP a patří tak k nejvyšším (viz tabulka). Totéž reflektuje zadlužení Řecka, rychlý růst nezaměstnanosti a chudoby. Nedobrý stav řecké ekonomiky oficiálně vzešel najevo až po té, co se k moci dostala vláda PASOKu, která překvapivě "odhalila" mnoho kostlivců ve skříni konzervativní vlády.

Polsko a generace Y

18. 3. 2010 / Václav David

Téma česko-polských vztahů a odlišností je mým zájmem po většinu mého dospělého života. Je to i jeden z hlavních důvodů, proč jsem šel studovat vysokou školu právě do Ostravy. Domnívám se, že k němu mám se svými znalostmi dnes již co říct.

Gryzlov: Rusko možná smlouvu o strategických zbraních neratifikuje

18. 3. 2010

KD│ 12. dubna během návštěvy Dmitrije Medveděva v USA u příležitosti summitu věnovaného nešíření jaderných zbraní by měli američtí a ruští představitelé podepsat novou Smlouvu o omezení strategických útočných zbraní. Ta by měla nahradit smlouvu START expirovanou počátkem prosince 2009. Avšak v úterý 16. března předseda ruské Dumy Boris Gryzlov neočekávaně ostrou formou Američany varoval: Poslanci dokument neratifikují, "pokud nebude spojen s otázkou protiraketové obrany".

Den lotyšských esesáků

18. 3. 2010

Více než tisíc Lotyšů ve středu vzdalo hold lotyšské legii SS v Rize. "Bylo mi čtrnáct let, chtěl jsem bojovat proti sovětům, nebyl jsem nacista," vysvětlil jeden z veteránů. Neoficiální oslavy každým rokem vyvolávají v Lotyšsku spory o historii II. světové války, během níž obyvatelé pobaltských zemí bojovali na obou stranách fronty proti Sovětskému svazu nebo Německu - mocnostem, které střídavě obsazovaly jejich země.

Jordánský král: Izrael se snaží etnicky vyčistit Jeruzalém

18. 3. 2010

Mezinárodní společenství by nemělo pasivně přihlížet izraelským pokusům vypudit arabské obyvatele muslimského a křesťanského vyznání z Jeruzaléma, míní jordánský král Abdalláh v prohlášení publikovaném ve středu. Král se takto vyjádřil během rozhovorů s šéfkou společné zahraniční politiky EU Catherine Ashtonovou v jordánském hlavním městě Ammánu.

POZVÁNKA

Ani kapitalismus není bez strachu

18. 3. 2010

Masarykova demokratická akademie, pobočka Brno připravuje na úterý 23. 3. 2010 v 17 hodin v sále Úřadu MČ Brno - Střed, Dominikánská č. 2 (v nádvoří radnice vlevo) besedu s diskusí na téma Ani kapitalismus není bez strachu

Renata Berkyová: V Bulharsku áno je nie a nie je áno...

18. 3. 2010 / Pavel Pečínka

Spolu s dalšími romskými studenty z Evropy se na kurz angličtiny v bulharském Blagoevgradě dostala i Renata Berkyová. Tuto studentku romistiky na Karlově univerzitě znají z řady jejích článků čtenáři Romano vodi i Romano hangos. Dříve působila ve sdružení Romea, před odjezdem do Bulharska začátkem letošního roku pracovala ve sdružení Dvojí svět v Praze.

Chystá Peking návrat k plánovanému hospodářství?

18. 3. 2010

KD│ Komunistická vláda v Pekingu již mnoho let skládá kapitalismu větší pocty než jakékoliv jiná země na světě. Ale teď Čína opět sází na stát: Plánovaná ekonomika zažívá nečekanou renesanci.

Čínská lidová republika ovšem hodlá v zahraničí nadále nosit značku tržního hospodářství, protože se chce účinně chránit proti antidumpingovým clům svých obchodních partnerů. Zároveň ovšem uvnitř Číny panuje trend v lidovém vyjádření popisovaný jako "kuo-ťin min-tchuej" - neboli stát a strana jsou na vzestupu, kdežto soukromý sektor ustupuje. Dochází tedy k obrovské renesanci plánovaného hospodářství.

Vítězný únor

17. 3. 2010 / Petr Jánský

Jan Čulík napsal: "Co se však týče Pernesova výroku o tom, že komunistický režim Československu r. 1948 nikdo nevnutil, že si ho (především) Češi vybrali dobrovolně, v podstatě stoprocentně souhlasím. Míra totalitní fašizace československé společnosti v letech 1945-1948 byla obrovská."

Hledání zlatého věku aneb Dej si pozor, Trautenberku

17. 3. 2010 / Pavel Urban

Ivo Šebestík sarkasticky komentuje moderní postmoderní svobodu. Něco na tom je. Bylo ale dříve opravdu lépe ?

Třeba zastaralé právo na soukromí není tak staré, jak se na první pohled zdá. Lidé v pozdním středověku i novověku si moc soukromí neužili. To platilo ve městech, na vesnicích, na hradech i zámcích. Dodnes srozumitelný termín "pavlačový drb" ukazuje, že to s tím soukromím nebývalo dokonalé ani ve větších městech dvacátého století. Pravda, tehdy nešpehoval "Velký bratr", ale to je to něco trochu jiného.

Generál Petraeus: Izrael posiluje al-Kájdu

17. 3. 2010

KD│ Zatímco násilí v Jeruzalémě hrozí, že brzy přejde v třetí intifádu, velitel amerického středního velitelství (CENTCOM) generál David Petraeus ve výboru Senátu pro ozbrojené síly varoval před širším dopadem konfliktu, který je od vzniku Izraele epicentrem násilností na Středním Východě.

Škola hrou? Ani náhodou! (1)

17. 3. 2010 / Miloš Dokulil

Málem se roztrhl pytel se školskými náměty. Od integrační problematiky na začátku školní kariéry přes jednotné maturity až po rychlokvašné absolvování vysoké školy. Od začátku tohoto školního roku bylo už těch námětů nebo praktických řešení bezpočet. Nadpis příspěvku by mohl svádět k domněnce, že jeho autor by mohl mít možná na mysli waldorfskou nebo montessoriovskou verzi výuky někde na počátku té cesty za vzděláním. Ne-li přímo odkaz Komenského? Nadpis rozhodně nevypadá na to, že bych chtěl strkat nos do plzeňské "odměrky" (nemálo proslulé jedné verze, jak na to).

V Jeruzalémě propukly nepokoje, americký vyslanec zrušil návštěvu

17. 3. 2010

KD│ Stovky Palestinců ve Východním Jeruzalémě v úterý zapalovaly pneumatiky a odpadky a vrhaly kameny na izraelskou policii, která odpovídala gumovými projektily a slzným plynem. Nejtěžší střety za mnoho posledních měsíců vypukly v okamžiku, kdy americký vyslanec náhle zrušil návštěvu, což ještě prohloubilo probíhající americko-izraelský diplomatický spor.

Čína hájí půlroční věznění obětí otravy olovem

17. 3. 2010

Více než padesát vesničanů, kteří utrpěli v Číně otravu olovem a cestovali na kontrolu v nemocnici, bylo zatčeno policií. Dva z nich byli půl roku vězněni za "blokování dopravy". Čínské úřady půlroční věznění těchto lidí hájí. Zdůrazňují, že trestu bylo zapotřebí pro "výchovu veřejnosti".

Kellerovy tři sociální světy

17. 3. 2010 / Štěpán Kotrba

Jan Keller označil na úvod své přednášky téma "Arogance financí aneb sociální stát ve službách zisku" za klamavou reklamu. Přesto se touto klamavou reklamou zabýval v rámci předmětu Konflikty v mediální komunikaci skoro dvě hodiny. Do posledního místa plná velká aula Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů vyslechla jadrnou ostravštinou provedený sociologický rozbor pozic elit, střední třídy a deklasované vrstvy v "potravním řetězci společnosti" a analýzu mýtů, kterým tato třída podléhá, s občasnými výbuchy smíchu. To když autor knih Soumrak sociálního státu, Politika s ručením omezeným, Až na dno blahobytu a Abeceda prosperity Prof. PhDr. Jan Keller, CSc. glosoval četbu sociologického dotazníku o příslušnosti k diskrétní elitě, a komentoval pozici novinářů jako součást servisní třídy. Jen ty nejlepší zařadil do elity... Ale do pomocné elity. Depresivní hodnocení vývoj společnosti nicméně podle Kellera nabízí východisko: jediným řešením je, aby se střední vrstvy se přestaly prát o drobky, padající ze stolu elit a jako statusová skupina voličů sociálního státu zvolily kolektivní strategii. Střední vrstvy jsou podle Kellera ty vrstvy, které jsou s obrovským nasazením odhodlány hájit zájmy někoho jiného.

Audiozáznam přednášky profesora Jana Kellera - Windows Media Audio 39,3 MB WMA

Jean Ferrat

Camarade

17. 3. 2010 / Karel Košťál

Zemřel zpěvák Jean Ferrat, který protestoval proti srpnové invazi a normalizaci. Jean Ferrat (Jean Tenenbaum) se narodil se v roce 1930 na pařížském předměstí. Jeho otec zahynul v roce 1942 v Osvětimi, Jeana zachránila místní komunistická odbojová organizace. Jean Ferrat o sobě celý život tvrdil, že je "komunista anarchista", nikdy neměl stranickou legitimaci.Proti srpnové invazi a normalizaci "Biafře ducha" (Aragon) vystupoval pravidelně. Miloval slovo Camarade, "má višňovou barvu a barvu májových květů". V srpnu osmašedesátého to bylo jinak. "Co tady děláte Soudruhu/Bylo pět hodin/Měsíc srpen nad Prahou se zatemnil/Soudruhu Soudruhu".

Na jeho pohřeb dnes přišlo 10 000 lidí.

Chyba a omluva

19. 3. 2010

Redakce omylem zveřejnila, bez vědomí šéfredaktora, nevěcný příspěvek Františka Nevařila, sice s vysvětlením, že je nevěcný, ale to nestačí. Snažíme se v Britských listech o otevřenost, ale nemůžeme publikovat věcně chybná tvrzení. Principem Britských listů je, že nepublikujeme tvrzení, která odporují faktům. Každý má právo na názor, jakkoliv třeba podivný, ale nepublikujeme texty, které jsou založeny na dezinformacích. Co se týče názorů, vydáváme to, co považujeme za zajímavé. Článek Františka Nevařila stahujeme z vydání a čtenářům se omlouváme.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2010

2. 2. 2010

V lednu 2010 přispělo finančně na Britské listy 174 osob celkovou částkou 34369.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 1. 2010 částku 83 466.48 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že umožnili další provoz našeho časopisu nedávným financováním nových serverů. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.