20. 5. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Francis Fukuyama
20. 5. 2003
Francis Fukuyama argumentoval začátkem devadesátých let, že v jednadvacátém století zvítězí liberální demokracie nad politickým totalitarismem. Avšak nyní argumentuje, že lidstvo čelí novým morálním nebezpečím a ta mohou svět destabilizovat.

Fukuyama v roce 1992 napsal ve svém článku a pak v knize The End of History and the Last Man, že globální boj mezi různými ideologiemi o to, že jsou nejlepším řešením pro potřeby moderního člověka, skončil rozhodným vítězstvím pro liberální demokracii. Během dvacátého století selhaly všechny soupeřící modely, ať byly fašistické, autoritářské, teokratické či komunistické. Přivodily lidem totiž jen bídu a nikoliv svobodu a komfort, jimž se těší lidé na Západě. Britský deník Times se Fukuyamy zeptal, jestli po dalším vítězství Západu, totiž v Iráku, tleská Georgi Bushovi a jeho neokonzervativním spojencům za to, že tak mocně v Iráku napomohli historii a demokracii. "Jako Marx Západu, neměl byste být potěšen leninskou rozhodností George Bushe zrevolucionizovat Blízký východ?"

Francis Fukuyama odpověděl: "Ve skutečnosti jsem trochu pesimistou. Dívám se skepticky na to, co udělal George Bush. Jsem skutečně přesvědčen, že existují základní ekonomické a politické imperativy, které způsobují, že se historie rozvíjí jedním směrem, směrem k větší demokracii. "

Kompletní článek - v angličtině ZDE
Další články obsahující myšlenky Francise Fukuyamy - v češtině BL BL BL
BL BL BL
Sloupek

Postoj mnoha západoevropských občanů vůči Evropské unii je dvojznačný a snad nikde není víc nedůvěřivý než ve Velké Británii. Tím jsem nutně po pětadvaceti letech života v této zemi ovlivněn i já.

Poprvé jsem se začal systematičtěji setkávat s vlivem Evropského společenství někdy v Británii někdy v osmdesátých letech, kdy jsem se jako produkční malé britské výrobní společnosti, která pracovala pro televizi, a dočasně i vyjednavač profesní organizace nezávislých televizních výrobců začal setkávat s dřevěným jazykem "francouzsko-britsko-byrokraticky" psané dokumentace, týkající se různých audiovizuálních projektů a přicházejících z Bruselu. Ano, byl nám, zvyklým na konkrétně se vyjadřující angličtinu, ten zdřevěnělý, nevýkonný byrokratický jazyk, ovlivněný francouzskými abstraktními substantivy, docela k smíchu. V podstatě jsme ani moc nerozuměli, o co Bruselu jde.

Jenže nakonec se ukázalo, že navzdory vší byrokracii jsou bruselské projekty občanům v jednotlivých členských zemích prospěšné.

Je to dojem, který si z všeho, co organizuje Evropská unie, dochovávám dodnes. Byrokracie a neobratnost, často i plýtvání; v celkovém dopadu mají však projekty EU nesmírně pozitivní význam, přestože z vynaložených peněz jde nakonec k dobrému účelu, odhaduji, tak třicet procent. Ostatních sedmdesát se asi mine cílem.

Stejné zkušenosti mám se spoluprací s Evropskou unií i z poslední doby. Koncem února jsem se účastnil konference o sdělovacích prostředcích v postkomunistických zemích východní Evropy, kterou z finančních prostředků Evropské unie uspořádal jeden tamější univerzitní institut. Náklady na konferenci byly přehnané a část příspěvků, které přednesli bruselští byrokrati, byla zbytečná. Přesto však setkání posloužilo k velmi užitečnému navázání kontaktů, k výměně důležitých informací a stalo se impulsem pro vznik - snad docela významného - mezinárodního mediálního projektu.

Tutéž zkušenost mám s výměnou univerzitních studentů, kterou organizuji mezi Glasgow University a třemi vysokými školami v České republice. Svou podstatou je to byrokratický projekt a je nutno velmi pečlivě dodržovat nejrůznější administrativní předpisy a nařízení. Svým dopadem je to však projekt vynikající - studenti si z cesty do zahraničí - oběma směry - odnesou strašně mnoho. Řeknu to s určitou mírou nadsázky: i kdyby Evropská unie neorganizovala nic jiného než výměnné studentské stáže, jejich význam je tak obrovský, že už to samo ospravedlňuje její existenci.

Tímhle vším chci říct to, že Evropská unie je jistě nedokonalý, byrokratický, mnohdy i nedemokratický aparát. Navzdory tomu všemu je však její vliv na situaci v jednotlivých členských zemích velmi pozitivní.

Můžeme - musíme - EU kritizovat, poukazovat na její nešvary a nedostatky a usilovat o jejich odstraňování. V žádném případě nechci kreslit nějakou růžovou budoucnost ČR jakou člena Evropské unie - na politickou propagandu jsou lidé v ČR jistě právem alergičtí.

Ale má ČR mimo evropské společenství skutečně realistickou budoucnost? Obávám se, že není bohaté Švýcarsko, které by mohlo zůstat stranou. Možná, že se po vstupu ČR do EU hospodářská situace v českých zemích nijak radikálně nezlepší: avšak může někdo vážně argumentovat, že bude lepší, když Česká republika zůstane mimo Evropskou unii?

Vstupem do EU má ČR do určité míry šanci zbavit se své marginalizace na výspě Evropy, přijmout zákony a zvyklosti, respektované západoevropskými demokraciemi, rozvíjejícími se nepřetržitě téměř šedesát let a stát se - doufejme - v této organizace dříve nebo později rovným členem.

Vím jak fungují v současnosti britské státní instituce - jejich procedury pro lidi, kteří jsou občany Evropské unie, jsou vůči nim podstatně vstřícnější než vůči "cizincům". Taková bude situace po celé EU.

Co bude, když ČR zůstane stát mimo, s relativně vysokou nezaměstnaností, s pochybným soudnictvím, s nedokonalou státní správou a s neregulovanou televizí Nova?

20. 5. 2003

Podle reportéra BBC v západní Ugandě tvrdí uprchlíci z Konga, že tam dochází ke kanibalismu. Ozbrojenci z kmene Lendu vyřezávají z těl svých obětí jejich srdce a pojídají je. Také jim vytrhávají střeva a nosí je na hlavě jako trofej. V rybářské vesnici Ntoroko na jižním cípu Albertova jezera přešlo prý přes hranici do Ugandy podle údajů úřadů asi 12 000 uprchlíků. Při útěku z Konga je ochraňovala ustupující ugandská armáda. "Byli bychom všichni zmasakrováni, kdyby nebylo velkého počtu ugandských vojáků," uvedla jedna žena z Konga. Podle jejího svědectví zabíjejí ozbrojenci z kmene Lendu v okolí města Bunia velké počty lidí z kmene Hema. Uprchlíci jako ona nyní nocují v Ugandě bez přístřeší, nemají přístup k potravinám ani lékům. V oblasti kolem vesnice Ntoroko hrozí cholera v důsledku nedostatečné hygienické infrastruktury pro množství lidí.

Informace v angličtině viz např. ZDE

Ministři obrany členských zemí EU učinili v pondělí "první krok" k vyslání mírových jednotek do Konga, aby tam zabránili masakrování obyvatelstva.

Podrobnosti o vraždění v Kongu - v češtině BL BL

Na Evropskou unii se obrátil generální tajemník OSN Kofi Annan s prosbou o vyslání jednotek do oblasti kolem konžského města Bunia, kde přišlo téměř 300 000 osob o přístřeší a jsou tam masakrováni lidé.

Francie uvedla, že je ochotna vyslat svá vojska a irský ministr obrany Michael Smith "šokoval" novináře, když řekl, že by nebyl překvapen, kdyby byla v blízké budoucnosti v Kongu i irská vojska. Ministr naznačil, že by Irsko mohlo vyslat své jednotky do Konga bez mandátu OSN, ale irský parlament by musel schválit změnu současného zákona, který vyslání irských jednotek bez mandátu OSN znemožňuje. Řecká vláda by byla také ochotna podpořit vyslání jednotek EU, avšak šéf zahraniční politiky EU Javier Solana nedokázal říci novinářům, kdy dostane Kofi Annan z Evropské unie nějakou odpověď. Nevyřešená zůstává i otázka, zda by mírové sbory EU směly na místní polovojenské jednotky střílet. :)

Podrobnosti o jednání EU - v angličtině ZDE
20. 5. 2003

Spojené státy předložily přepsanou verzi svého návrhu rezoluce o poválečném Iráku Radě bezpečnosti OSN. Rada bezpečnosti by o něm měla jednat v úterý a ve středu by se o něm mělo hlasovat. Podle této nové verze rezoluce bude hrát OSN roli při vytváření nové vlády v Iráku a poprvé se rezoluce také zmiňuje o zbrojních inspektorech OSN.

Amerika učinila tyto ústupky:

  • Zvláštní zmocněnec OSN bude spolupracovat s okupačními mocnostmi v "pohybu směrem k nové irácké vládě". Rezoluce se zmiňuje o tom, že zbrojní inspektoři OSN mají mandát pro Irák, avšak nenavrhuje je znovu vyslat do Iráku, jak požadovaly Rusko a Francie.
  • Okupace americkými a britskými jednotkami bude pokračovat tak dlouho, "dokud občané Iráku nevytvoří mezinárodně uznávanou, reprezentativní vládu a dokud tato vláda nepřevezme svou odpovědnost". Předtím chtěly Spojené státy okupovat Irák rok s tím, že by okupace mohla být ještě prodloužena.
  • Humanitární program OSN "potraviny za ropu" bude zrušen během nadcházejících šesti měsíců, nikoliv během čtyř. Prodloužení tohoto programu je důležité pro Rusko, které má značnou část jeho kontraktů.
  • Obrovské dluhy Iráku budou řešit multilaterální systémy, jako je Pařížský klub - tím bude rozptýlena obava, že Spojené státy zlikvidují některé tyto dluhy, které má Irák u Ruska.
  • Irák nebude mít imunitu proti požadavkům, aby hradil ze svých ropných výdělků náklady na případné ekologické katastrofy - to je ústupek Francii a Španělsku.

Spojené státy zřejmě zahájily diplomatickou ofenzívu ve snaze zlepšit styky se svými evropskými spojenci. Velmi vstřícně hovořil v tomto smyslu v úterý ráno v britském rozhlase americký velvyslanec v Londýně, který zdůrazňoval obrovský význam mezinárodní spolupráce.

V úterý se v Bagdádu konaly společné demonstrace sunnitských i šiitských muslimů proti pokračující americké přítomnosti v Iráku.

Podrobnosti - v angličtině ZDE
20. 5. 2003
POLEMIKA

Referendum, ako inštitút najvyššej formy priamej demokracie, je po víkendovom euroreferende definitívne a na dlhé roky na Slovensku dehonestované a obávam sa, že z toho dôvodu aj nepoužiteľné. Nie je to práve šťastná situácia v časoch, keď nadchádzajúce roky, žiaľ, prinesú dostatok dôvodov pre omnoho angažovanejšie postoje občanov, pretože na Slovensku sa v súlade celosvetovým trendom deje a bude diať istá forma globalizačno-hegemonistického bezprávia.

Prístup k referendu, aký predviedla táto vláda (vyjadrenie podpredsedu vlády Csákyho a po ňom i celej vlády, že ak referendum bude neplatné, vláda má pripravený iný scenár schválenia prístupu do EÚ) za výdatnej podpory drvivej väčšiny printových i elektronických médií, ktoré sa ani len náznakovo nepokúšali o vyvolanie zdania nezávislosti, objektivity a skutočnej diskusie, naznačuje, že celý druhý oddiel piatej hlavy Ústavy SR hovoriaci o referende možno pokojne zrušiť. Ušetrí sa tak aspoň čosi na nákladoch pri tlačení brožúrok s textom Ústavy SR.

20. 5. 2003
NEWTON ITmediální analýza společnosti NEWTON IT

Britské listy chtějí na této analýze ukázat postoj českých médií k cíleně interpretovaným "politickým" kauzám. Sledována byla medializace v letošním roce, kdy se sdělovací prostředky ode dne 14. 4. 2003 začaly o kauzu Diag Human opětně zajímat. Týdeník EURO tohoto dne zveřejnil informaci, že český stát "v tichosti" vyplatil této společnosti částku takřka 327 milionů Kč. Český stát byl vázán uhradit tuto částku poté, co byl v prosinci 2002 nárok firmy na odškodnění ušlého zisku potvrzen přezkumným rozhodčím senátem. Na svém zasedání 8.1.2003 se vláda rozhodla použít pro tento účel prostředky z rozpočtové rezervy.

Analýza sleduje medializaci kauzy do dne 9. 5. 2003, ovšem dění okolo společnosti Diag Human má další vývoj. Jak např. uvedla dne 12. 5. 2002 televize Nova, je vydán na majitele společnosti Diag Human Josefa Šťávu Interpolem mezinárodní zatykač.

20. 5. 2003
"Raumschiff Brüssel - Wie die Demokratie in Europa scheitert", Andreas Oldag a Hans-Martin Tillack, nakladatelství Argon, Berlín, 2003, 416 stran, EUR 19,90, ISBN 3-87024-578-6

Kniha Vesmírná loď Brusel - jak troskotá demokracie v Evropě, která vyšla německy v březnu 2003, referuje o neutěšeném stavu Evropské unie.

Kdybych mohl, zasadil bych o překlad této knihy do všech jazyků nové a staré Unie. Nejsem sice vůbec příznivcem povinné četby - v mládí jsem se jí vyhýbal, jak jsem jen mohl, a četl jen, co podle mého za čtení stálo - ale tato kniha by měla být za ni prohlášena, a to bez ohledu na věk. A čtena dříve, než občané nové Evropy hodí, nebo nehodí svůj hlasovací lístek v referendech či "referendech", a vyjádří svoje mínění k již padlému rozhodnutí vládnoucích kruhů do EU vstoupit.

Zajímavou - věcnou, avšak ostře kritickou diskusi, v dobré tradici západní novinářské práce, vyvolala kniha dvou známých německých novinářů.

Recenze v časopise EUObserver - v angličtině ZDE
20. 5. 2003

Euroskeptické protesty proti evropské ústavě

Conrad Black, kanadský majitel britských konzervativních deníků Daily Telegraph a Sunday Telegraph, se v pondělí vyjádřil, že jeho deníky budou ostře vyžadovat, aby se v Británii konalo referendum o tom, zda má země přijmout navrhovanou Ústavu EU. Touto otázkou je posedlý britský bulvární tisk už asi týden. Deníky Sun a Daily Mail hlučně požadují referendum o tom, zda by Británie měla přijmout ústavu, kterou vypracoval Konvent, v jehož čele stojí bývalý francouzský prezident Valéry Giscard D'Estaing.
V BL jsme o ní psali ZDE ZDE ZDE

Podrobnosti k tomuto tématu - v angličtině ZDE ZDE ZDE
ZDE ZDE ZDE

20. 5. 2003
POLEMIKA

Bohužel se ani u jednorázového (!) "referenda" o vstupu ČR k EU o referendum nejedná. V ČR je ústavně daná veškerá politická moc do rukou reprezentantů, na rozdíl od např. Švýcarska, kde je stále v rukou občanů. Proto není možné mluvit o referendu, jehož předpokladem je ústavně garantovaná závaznost rozhodnutí suverénu, tedy občanů, kteří mají svrchovanou politickou moc (nikomu "neodevzdanou").

V ČR se jedná o (ústavně) nezávazný plebiscit, kdy o uskutečnění výsledku rozhoduje politická reprezentace. Jakkoliv si zákonem o jednorázovém (!) "referendu" toto rozhodnutí procedurálně zkomplikovala.

20. 5. 2003
POLEMIKA

Jistě, je to velmi sugestivní otázka a všichni víme, že když se zadá úloha právě takto "nešťastně", dokáže lidské myšlení najít řadu variant, ke kterým teoreticky může dojít. Snad není na škodu, když tedy tuto možnost využijeme beze strachu, že takto se uvažovat nesmí, a že naopak právě tento způsob myšlení dokáže upozornit na to, co není zcela domyšlené, čemu bychom určitě měli věnovat svou pozornost. Vždyť schopnost nejvyšších míst reagovat pružně na faktické připomínky je tou vlastností, kterou se vyznačuje každá moudrá vláda.

800 200 200

"Dobrý den, dovolali jste se na informační číslo o Evropské unii..." -- Je správné, že vláda ČR poskytuje svým občanům "zdarma" tuto službu (samozřejmě na naše náklady), je tedy dobré této možnosti využít. Já jsem tak učinil a mohl jsem se velmi snadno dozvědět, že v EU v současné době není Švýcarsko (země je natolik bohatá a samostatná, že nepotřebuje podporu EU), Island, Lichtenštejnsko nebo třeba Norsko (to se zřejmě zase bojí omezení rybolovu).

Karel Marx
20. 5. 2003

Je vskutku ku podivu, oč víc si dříve kdekdo vyplachoval ústa marxismem, jak tím dramatičtěji po pádu komunismu v Evropě upadá Marxovo jméno v zapomenutí. Nicméně a nesporně spolu s Engelsem ti dva po počátečním neúspěchu roku 1848 s proklamací "Komunistického manifestu" nakonec vydupali z země úctyhodné hnutí, jehož význam posléze navíc nečekaně vzrostl do obludných a varovných rozměrů po první světové válce; o vpádu komunismu do Střední Evropy po druhé světové válce raději ani nemluvě. Marx napsal proslulou analýzu kapitalismu 19. století; Engels byl jeho přítelem a sponzorem a kromě jiného napsal také dvě knihy o filosofii přírody. Stěží jim dvěma lze připsat na vrub, že z marxismu se později také kromě dalších směrů vyvinul rovněž leninismus a obludná praxe gulagů.

Od Marxovy smrti uplynulo v březnu roku 2003 sto dvacet let. Nebudeme teď hodnotit jeho myšlenkový odkaz. Ve svém nadmíru stručném expozé nad Marxovým hrobem Engels ostatně pregnantně přirovnal Marxe k Darwinovi. V duchu tehdejších představ o funkci zákonů ve vědách Engels prohlásil, že jako Darwin objevil zákon evoluce v organické přírodě, právě tak Marx jej objevil v lidské společnosti.

(Článek, který ve dvou jiných médiích v ČR "neprošel")
20. 5. 2003

Úrovně dioxinů byly překročeny až pětsetkrát

společná tisková zpráva Greenpeace, Arniky a EPS

Organizace Arnika, Greenpeace a Ekologický právní servis (EPS) společně s místními obyvateli podali dnes trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu zamoření Přírodní rezervace Černínovsko toxickými látkami. V sedimentu slepého ramene Labe v sousedství Spolany přesáhl obsah dioxinů až pětsetkrát hodnotu považovanou ministerstvem životního prostředí (MŽP) za normální [1].

19. 5. 2003
Líčení svých zážitků a dojmů z Východního Timoru jsem doposud shrnoval do vyhraněných tématických celků, abych tak svému psaní dal nějaký řád. Těch námětů mám ještě hodně, ale tímto stylem psaní jsem zanedbal mnohé drobné epizody a zamyšlení, která možná také stojí za zmínku. Těm se tedy věnuji dnes, bude to řetězec příhod i dojmů, jak jak si na ně vzpomenu.
Kateřina Fričová - foto: Š. Kotrba
17. 5. 2003

Sobotní Mladá Fronta Dnes, páteční Lidovky a další média vyvolávají dojem, jako by celý národ zajímalo, kdo usedne do křesla ředitele televize NOVA. Mediální bublina se tak nafukuje, jako by ředitel jedné komerční televize rozhodoval o bytí a nebytí poloviny národa. Celý národ to ale nezajímá. Brazilské telenovely totiž budou pokračovat dál i po odchodu Železného. Celý národ zajímá pouze, že Železného odchod i jeho "investiční dobrodružství" v čele této televizní stanice zaplatí. Lidové noviny se ptaly bývalého ředitele ČT, následně kancléře Iva Mathého, spekulovaly i o jeho manželce, Barboře Tachecí. MfD zase favorizuje stávající přechodnou ředitelku Novy Šmuclerovou. Server Česká média i MfD dává do souvislostí i další potenciální ženu, Kateřinu Fričovou, "která to však odmítla komentovat"... Nedivím se jí...

19. 5. 2003
"Proč neplníte volební sliby?"
"Musíme realitu popisovat pravdivě."
"Ptal jsem se: Proč neplníte volební sliby?"
Musíme se chovat racionálně."

Bohuslavu Sobotkovi by slušelo omšelé sáčko vysokoškolského studenta. Svými odpověďmi by jistě uspokojil každého examinátora, nejednoho by mohl dokonce (ve vynalézavosti jak neztratit řeč) vyučovat. Má vytříbenou schopnost vést intelektuální polemiku. Má talent přednášet promoční řeč za celý ročník. Aula oněmí, špendlík bys slyšel spadnout. Matky úspěšných se nestydí za slzy, otcové nadouvají pýchou, snoubenky jihnou a podklesávají v kolenou. Někteří kolegové však bezmocně závidí, jiní tiše zuří. O nic ale pořád ještě nejde. Život je před námi a ten ukáže, kdo jak se prosadí. Kdo má charakter, kdo opravdu látce rozumí.

Realita je ale jiná, ministr financí nemá odřený oděv, nedisponuje jen distinguovaným projevem a distinguovaným oblekem, nýbrž i významným postavením.

18. 5. 2003
Pokud chceme uplatňovat nějaké krajnosti, mluvíme o "optimismu", anebo naopak o "skepticismu" (či jen "skepsi"). Uprostřed prý je postoj "agnostický"; neboli já nic, já muzikant, ale "na má slova dojde" (jinak by se řeklo, že člověk nemá v daném ohledu vlastní názor).

Pokud jde o tu naši sjednocující se Evropu, je skoro všechno jinak. Stačí vytasit se s jakýmkoli sugestivním trumfem (jako je například "národní suverenita"), přidat k tomu případně zdánlivě mnohomluvné gesto či grimasu, a s tím argumentem se nehne. Je to těžký monolit.

5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
2. 5. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

ZMĚNA BANKY: Prosíme ty čtenáře, kteří na provoz BL přispívají trvalým příkazem, aby ho z bývalého účtu OSBL v e-bance převedli na nový účet OSBL v Raiffeisen Bance. Číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.
Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
20. 5. 2003
U Městského soudu v Praze pod sp.zn.: 32 C 99/2001 probíhal spor o ochranu osobnosti mezi žalobcem Martinem Mrnkou a žalovaným Občanským sdružením Britské listy, za vedlejšího účastenství Tomáše Peciny na straně žalované. V průběhu tohoto řízení se účastníci žalobce Martin Mrnka a žalované Občanské sdružení Britské listy shodli na smíru následujícího znění:
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL