22. 3. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 3. 2002
Můj syn Pavel navštěvuje ZŠ Třebízského v Kralupech n/Vlt., pátý ročník. Protože je bezproblémový typ, neměl doposud žádné problémy s třídní učitelkou Mgr. Foučkovou. Tato situace platila až do minulého týdne. Tehdy se stalo, že si pohmoždil prst a ten přes noc otekl do takové podoby, že bylo nutné ráno vyhledat lékařské vyšetření. Lékař zafixoval prst na dlahu a celou pravou ruku nechal zavázat obvazem. Doporučení bylo vynechat jakékoli namáhání pohybem, zvláště psaním. Návštěvu zdravotního zařízení potvrdil svým razítkem, podpisem i datumovkou.

Manželka konzultovala se školou, zda bude dostatečné zapsat tuto informaci pro třídní učitelku Foučkovou do žákovské knížky, protože ta nebyla daný den telefonicky zastižitelná. Osobně jsem zapsal toto sdělení synovi do žákovské knížky a bral celou záležitost za vyřízenou.

Sloupek

V cosi mezi fraškou a klasickou tragedií se zvrhlo projednávání správního řádu v Poslanecké sněmovně. Aby bylo pravidlům kombinovaného žánru učiněno zadost, měl by v posledním čtení rozhodnout hlas jediného poslance, který by, spěchaje na hlasování, kupř. uvízl šosem saka mezi dveřmi parlamentního výtahu.

Zda bude závěr projednávání takto dramatický, ukáže příští týden; zatím ve Sněmovně pohříchu převažují rysy frašky. Hlavním komickým hrdinou se stal poslanec za ODS Marek Benda. Jeho pozměňovací návrh, vracející správní řád do podoby, kterou měl v ministerském návrhu, je bezesporu míněn jako "metla na ekologisty a ekoteroristy": nebohý Benda ovšem neví, že právě těm by nejvíc prospěl a obstrukčnímu jednání poskytl netušené možnosti, neboť správní soudy v plné jurisdikci přezkoumávají i obsah správních uvážení a každé neprávem upřené procesní právo by řízení vracelo zpět do okamžiku, kdy úřad toto dílčí rozhodnutí vydal. Je ostatně známou věcí, že ekologické iniciativy blokují převážnou část řízení na základě procedurálních, nikoli věcných námitek, a tam by se jim otevřely nové obzory. Z jeho návrhu by měli radost i Bendou tak nemilovaní úředníci, protože ti by si za "správní uvážlivost" mohli od účastníků nechat dobře zaplatit.

Hrdinou smutným je Miloslav Výborný (KDU-ČSL), autor kompromisu, v jehož rámci se zákon bude ve Sněmovně projednávat popáté. Poslanci této strany zachovali překvapivou soudnost a i když (s výjimkou Libora Ambrozka) zákon v řádném třetím čtení podpořili, nyní se z velké části postavili proti svému kolegovi a hlasovali proti porušování jednací procedury.

Snažme se vidět situaci realisticky:

Na samotné myšlence, že by předkladatel, pokud v některém směru "přestřelí" a nedostatek se nepodaří napravit pozměňovacími návrhy, mohl svou předlohu mírně upravit a nechat ji Sněmovnou projednat znovu ve zjednodušené proceduře, např. bez důvodové zprávy a bez nového rozhodování o tom, které výbory návrh projednají, není nic špatného, je však třeba takovou možnost nejprve včlenit do jednacího řádu, nikoli ji aplikovat a pak čekat, jak se na fait accompli bude dívat Ústavní soud.

Podobně není - fundamentalisté z nevládních organizací prominou - nic špatného na představě, že by procesní práva účastníků byla vázána tím, nakolik jsou jednotliví účastníci správním aktem dotčeni na svých právech. V trestním řízení se např. zúčastněná osoba, tj. ten, komu má být zabrána věc související s trestným činem, smí odvolat pouze proti výroku o zabrání této věci, nikoli např. o výroku o vině a trestu nebo o výši náhrady, kterou soud v adhezním řízení přiznává poškozenému. Velmi důležité ovšem je, že toto omezení je stanoveno zákonem, nikoli diskrečním rozhodnutím soudu, a soudce nedisponuje procesními právy zúčastněné osoby v ostatních věcech, např. jí nemůže z titulu slabšího procesního postavení odepřít přístup ke spisu ani nesmí omezovat návrhy, které zúčastněný v průběhu trestního řízení činí, popř. okruh otázek, které klade svědkům.

Ve správním řízení je situace daleko komplikovanější a postavení účastníků ve vztahu k předmětu řízení různorodější; vymezit rozsah procesních práv jednotlivých účastníků zákonem proto nelze. Vychází se proto ze zásady, že je lépe, když účastník dostane i taková procesní práva, která by mít nemusel, než aby mu byla upřena některá z práv, která by měl mít a jež by mu posléze přiznal soud. Je to totiž ekonomičtější, protože, jak bylo uvedeno, neoprávněný zásah do procesních práv účastníka po právní moci rozsudku způsobuje, že řízení se vrací zpět do stavu, kdy dané právo nebylo přiznáno.

Na rozdíl od ostatních zákonů souvisejících s reformou veřejné správy není změna správního řádu nikterak urgentním požadavkem a v dané situaci by možná bylo nejlepším řešením návrh z dalšího projednávání - se souhlasem Sněmovny - stáhnout. Vášně a kontroverze, které se kolem nepovedené předlohy rozpoutaly, jinak neutichnou ani dlouho po skončení funkčního období této vlády.

Předchozí zákon vydržel 35 let; tento, posuzováno realisticky, nemá šanci přežít bez podstatné novelizace ani 35 měsíců.

21. 3. 2002

Titulky jako z dob návštěvy velkého Leonida Iljiče přivítala ČTK vzácného hosta, generálního tajemníka NATO George Robertsona (viz Generální tajemník NATO přiletěl zkontrolovat přípravu summitu a Robertson pochválil pražské organizátory summitu NATO).

Aby na návštěvě hlavy milované Aliance neulpělo ani smítko, ČTK potlačila informaci o incidentu, který se udál ve čtvrtek asi v 11 hodin v Celetné ulici v Praze. Antiglobalizační demonstrant-anarchista tam strhl z Robertsonova automobilu vlaječku Evropské unie. Skupina přihlížejících policistů, vědoma si toho, že nejúčinnější je okamžitý trest (a v právním státě, jak známo, je k trestání viníků příslušná právě policie), se na pachatele vrhla a začala ho bít.

Další anarchista, mediálně známější Ondřej S., přispěchal svému kolegovi na pomoc a na jednoho z policistů hodil vajíčko. Oba byli po náležitém poučení pendrekem předvedeni na policejní stanici v Benediktské ulici v Praze 1. Z čeho byli obviněni, není zatím známo, nicméně litevský precedens s princem Charlesem a karafiátem nasvěčuje, že půjde minimálně o útok na veřejného činitele se zbraní (sazba do pěti let).


Dodatek z 22. 3. 2002:

Byli jsme upozorněni, že ČTK tuto zprávu přinesla, i když do Českých novin zařazena nebyla. Z pátečních deníků o události nereferoval žádný, snad s výjimkou Mladé fronty Dnes, která ve svém článku pojala návštěvu jako "oslavu demokracie":

...To, že se na podzimní summit sjedou do Prahy nejen prezidenti a premiéři, ale i demonstranti, připomněla skupinka protestujících. Ti si na generálního tajemníka počkali před budovou Karolina, kam z Kongresového centra Robertson zamířil, a pískali na jeho přijíždějící kolonu - policie je okamžitě zatkla. Příliš pozornosti tak nezískali ani u Robertsona, ani u studentů, kteří na možnost vyslechnout přednášku stáli dlouhou frontu na bezpečnostní prohlídku. Měli jiné starosti. "Co se ho budeme ptát, máš něco připraveného?" strachoval se jeden ze studentů. "Tak možná, jak se vám líbí v Praze," krčil rameny druhý. "I já mám doma mladého studenta, a tak vím, co si asi vy myslíte o politicích," přivítal je na přednášce v rámci projektu Evropské diskusní fórum...

Povšimněme si, že redaktorům nepřišlo ani trochu divné, že policie zatýká lidi za pískání na kolonu; z poddajné úslužnosti tohoto deníku každému režimu a z rutinní, pokřivené profesionality jeho reportérů občas poněkud mrazí...

Miloslav Výborný, sociální demokrat v dresu KSU-ČSL: Bude jeho odměnou ministerstvo?
21. 3. 2002

Zásluhou společného hlasování poslanců ČSSD a části klubu KDU-ČSL prošel (ve dvou hlasováních: 1. hlasování, 2. hlasování - hlas N nebo Z znamená podporu zákona) o dva hlasy návrh nového správního řádu do třetího - přesněji řečeno již pátého - čtení v Poslanecké sněmovně. Tím je o osudu návrhu, který byl podán v rozporu s jednacím řádem Sněmovny a může být poté, co v lednu 2003 nabude účinnosti, napaden u Ústavního soudu, možná již rozhodnuto, neboť odpor proti nezákonné proceduře schválení zákona nenalezl ve Sněmovně většinu a překvapivě smířlivý tón poslanců ODS naznačil, že v případě potřeby svého partnera ve 3. čtení podpoří. Dále půjde pouze o to, které pozměňovací návrhy budou přijaty v závěrečném čtení návrhu zákona, které se uskuteční příští týden.

Důležitý je rovněž precedenční charakter způsobu, jakým byl zákon předložen PSP ke schválení: jakýkoli zamítnutý návrh zákona bude napříště možno předkládat nikoli do prvého, ale jako pozměňovací návrh k některému jinému zákonu přímo do druhého čtení.

Nový správní řád, jenž by měl nahradit 35 let starý a téměř nemodernizovaný předpis, přinese občanům poměrně významné omezení jejich práv ve vztahu k úřadům. To lidé pocítí zejména v oblasti povolování staveb, kde, pokud nejsou sami stavebníky nebo investory, jim nový zákon přiznává postavení účastníka druhé kategorie. Úřad nebude sice již disponovat jejich procesními právy v celém rozsahu, jak ministerstvo vnitra ve své přeloze původně předpokládalo (ledaže by tato změna prošla jako pozměňovací návrh; takový návrh skutečně Marek Benda (ODS) podal), nicméně praktické dopady nové úpravy na možnost uplatňovat práva účastníků budou poměrně značné.

Přínos nového správního řádu lze hledat zejména v ekonomické oblasti, protože předpis se stane významnou pobídkou pro zahraniční investory; ti z nich, kteří mají v úmyslu vybudovat výrobní provozy, které budou představovat velkou zátěž pro životní prostředí, budou zbaveni nutnosti jednat o těchto dopadech s občany žijícíim v příslušném místě a mohou se omezit na dojednání podmínek s příslušnými úřady.

22. 3. 2002
Jednoho dne jsem se naštval a po šesti letech opustil Českou spořitelnu. Stal jsem se klientem ČSOB. Zařízení účtu trvalo půl hodiny a po dvou týdnech došlo i na platební kartu. Ve stejné době se na účtu objevilo i 2170 korun.

V pátek a deset minut dvanáct v Praze u pobočky v Thámově ulici přistupuji k bankomatu. Chlapík přede mnou opouští skleněné předsálí pobočky s kyselým výrazem. Na obrazovce bankomatu ještě stihnu zaznamenat - "Omlouváme se za způsobené problémy." Uvidíme. Zadávám úkol. Je pátek a chci tisícovku. Zadávám výběr. Výsledek? "Omlouváme se za způsobené problémy." Peníze nemám. Slečna v pořadí za mnou ovšem peníze dostává. A s ní tři další lidé. Stavím se proto znovu k mašině.

22. 3. 2002

Pružnost mezd ve světle ekonomických teorií - vybrané problémy

Příspěvek naznačuje možné pohledy na otázky pružnosti mezd, a to zejména prizmatem uvedených intelektuálních tradic - i zde je nezastupitelná znalost historie ekonomického myšlení; v žádném případě si však nečiní nárok na úplnost. V závěru stručně upozorňuje na to, že pružnost mezd, resp. cen v teoretické analýze je nutno odlišovat od problematiky flexibility práce - nyní aktuálně diskutované např. ve světle tzv. nové ekonomiky.
22. 3. 2002
Nedávná debata v Lidových noviných na téma Islám a demokracie nezačala dobře. Na první úskalí narazila už ve formulaci svého rámce. Spojení slov Islám a demokracie s kontextem války v Afghánistánu nutně navozuje předpoklad, že Islám nejenže je s demokracií na rozdíl od jiných náboženství nějak na štíru, ale jedná se o ideologii s demokracií srovnatelnou a po srovnání k ní i diametrálně odlišnou. Všichni přispěvatelé hledající styčné body tak byli automaticky zahnáni do defenzívy.
22. 3. 2002
V satirickej scifi poviedke Dmitrija Bilenkina sa cestovateľ v čase z inštitútu POMBUGÉN , ktorého úlohou bolo POmáhať BUdúcim GÉNiom, trocha pomýlil a určil nesprávneho génia. Tomu pravému neostávalo než preraziť sám. V Košiciach sme na prezentácii prevratného objavu určenia rýchlosti gravitácie, nezahliadli nijakého chrononauta. Ktovie teda, ako potomkovia ohodnotia miestneho rodáka, dnes v Prahe žijúceho Arthura Bolča, (skromne sa premenovaného na Bolsteina) ktorý už je držiteľom jedného exempláru ceny Bludný balvan, za vyvrátenie teórie relativity. Rovnako smutný pohľad ako na jedného "kecálka", bol však aj na výkon novinárskej obce.
Vstoupí Česká republika do EU a nebo naopak?
22. 3. 2002

Poznámka na okraj polemiky o Sudetenlandu

Argumentace pana Kunšteka na stránkách BL je (narozdíl od reakce pana Rotta) založena na argumentech přirozených a logických: na tezi o odmítání revize výsledků 2. sv. války, na tezi o kontinuitě práva bez retroaktivních prvků jdoucích před 28. 2. 1948 a na právním i faktickém následnictví po ČSSR - což byly teze, na kterých se ztotožnila politická reprezentace (včetně vládnoucího OF) po "revoluci" 89 a tato teze byla po mnoha letech diskusí ztvrzena ratifikací smlouvy se SRN, zvané "Českoněmecká deklarace". Tento myšlenkový řetězec prosazují vládnoucí síly v obou zemích a je stvrzen nadpoloviční většinou jejich parlamentů. Je stvrzen i nadpoloviční většinou exekutivy EU...
22. 3. 2002
Zase se chystá udílení Oscarů a tentokrát nám Hollywood zpřístupnil několik neoficiálních předpisů, jimiž se nyní řídí kandidáty na tyto filmové ceny. Ty předpisy znějí přibližně takto, napsal ve čtvrtek komentátor deníku Independent:

1. Nepředstavujte si ani na okamžik, že v této soutěži jde o umělecké kvality. Umění je pro lidi, kteří jsou neúspěšní. Buďte nemilosrdní v úsilí šířit vlastní sebepropagandu a bezostyšní ohledně toho, kolik to stojí.

22. 3. 2002

tisková informace

Greenpeace vyzvalo Spolanu, aby chemička zabezpečila před povodní také provozy zamořené rtutí v povodňové zóně Labe. Vedle budov těžce zamořených dioxiny je to další problém, který je třeba ve Spolaně bezodkladně řešit.
Fotogalerie FAŠISMUS
22. 3. 2002

Jeden den Poslanecké sněmovny před více než půl stoletím očima zapisovatele 143. schůze Národního shromáždění Republiky Československé ilustruje poměrně věrně, jak se chovaly různé menšiny v zemích českých - a nutno říci, že nejen na půdě Parlamentu. Agrese stoupenců Konráda Henleina neurotizovala celou republiku. "Byť by se pod praporem Henleinovy strany shromáždilo sebe více měšťáckých aktivistických desertérů, nemění to nic na pravdě, že snahy Henleinovy strany nejsou určovány zájmy německého lidu zde v republice, nýbrž jen zájmy a imperialistickými cíly zahraničního německého fašismu.", prohlašoval poslanec Široký. Tak jako ve sněmovně, mluvilo se v médiích, hospodách i na náměstích. Prozatím. Souboj, který svedli v ono úterý 29. března 1938 komunističtí poslanci (posl. Široký) s maďarskými nacionalisty (posl. dr Szüllő), sudetskými a karpatskoněmeckými Němci (posl. Kundt) a slovenskými fašisty (posl. Tiso) o národnostních otázkách, vypovídá o předválečné republice více, než by dnešním Sudetským Němcům a jiným zastáncům práva na "vlast" mohlo býti milé... Záznam jednání Sněmovny ilustruje věrně i těžkou mezinárodní situaci dalších, daleko méně radikálních menšin (polská menšina - posl. dr Wolf, Śliwka)... Výkřiky poslance Neuwirtha "Dejte si pozor, my vám již zacpeme hubu s tou vaší sebrankou!" jako by předznamenávaly Osvětim, Majdanek i Treblinku o pár let později.
Za rok po této parlamentní debatě se do historie Československa obohatila o datum pokoření a hanby - 15. 3. 1939...

Ledovec Larsen B
21. 3. 2002
Kdo, kromě George Bushe, by ještě zpochybňoval realitu globálního oteplování? V Antarktidě se rozložila ledovcová plocha o váze 500 miliard tun. Jsou zaznamenávány zároveň i další podstatné podnebné změny, napsal ve středu v deníku Independent jeho editor pro vědecké otázky Steve Connor.
21. 3. 2002
Je opravdu neštěstí, když se do problému opřou pod účelovým praporcem obecného zájmu buď naivkové nebo političtí spekulanti. Je neštěstí, že jejich rádoby názory noviny tisknou, protože nadělají víc škody, než užitku (v tomto případě to možná platí obráceně). V rubrice Fórum Mladé fronty Dnes jsem byl 2.března 2002 svědkem populistického argumentačního průjmu poslankyně za Unii svobody Moniky Mihaličkové, která v kauze Knížák versus Dzurko, vyrukovala v záplavě omluv (přichází prý s reakcí pozdě) a pomluv (nevzdělaný Knížák) s kartou nekompetentnosti ředitele Národní galerie.
21. 3. 2002
Vážený pane,

Napsal jsem otevřený dopis Britským listům. Jsem obyčejný člověk, nemám majetek, ale mám velkou víru, kterou sdílí stamiliony lidí na naši planetě, víru v to, že dříve nebo později musí být nastolen mír na Blízkém Východě. Chtěl bych, aby lidi podepisovali tuto petici a aby byla předložena Radě bezpečnosti OSN.

20. 3. 2002
Tiskova konference ministra Milose Kuzvarta 19. brezna ve SPOLANE Neratovice probehla za zavrenymi dvermi. Prestoze tiskova konference byla podle sdeleni tiskoveho odboru MZP ohlasena prostrednictvim CTK a organizoval ji ministruv tajemnik pan Sasek, nebyli na tiskovou konferenci vpusteni zastupci organizace Greenpeace. Ti jiz vice nez rok usiluji o zabezpeceni toxickeho zamoreni ve Spolane a o urychleni jeho definitivniho odstraneni, praví se ve středečním prohlášení organizace Greenpeace. - Omezování přístupu na vládní tiskové konference jen pro určité osoby, od nichž může vláda očekávat vstřícnou reakci, je závažným porušením práva na přístup k informacím pro všechny - princip výlučnosti "přístup jen pro někoho" praktikovaly vlády komunistické. Sociálně demokratický ministr Kužvart takovouto praxí svou vládu diskredituje.
prof. Immanuel Wallerstein
22. 3. 2002
"Od roku 1968 různá hnutí, stará a nová, enormně zkoušela alternativní strategie a navíc došlo ke zdravému posunu ve vztazích proti-systémových hnutí v tom smyslu, že vražedné denunciace a zlomyslné bitvy včerejška podstatně ustaly, což je kladný vývoj, který podceňujeme. Chtěl bych navrhnout jisté směry, podél kterých by se myšlenka alternativní strategie mohla vyvíjet." Shrnutí situace světové levice od předního levicového teoretika, profesora sociálních věd Binghamtonské státní univerzity v New Yorku.
21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
22. 3. 2002 Veselé Velikonoce přeje Parlament Tomáš  Pecina
22. 3. 2002 Nastane genocida nezaměstnaných? Pavel  Sirůček
22. 3. 2002 Filmová cena Oscar: Jak se podrazy staly hlavním rysem této hollywoodské ceny   
22. 3. 2002 Einstein vyvrácen: Génius Balabaškin Lubomír  Sedláčik
22. 3. 2002 Jeden den před 64 lety: "Dejte si pozor, my vám již zacpeme hubu"   
21. 3. 2002 Ještě poznámku k nesrovnalostem kolem 11. září Jan  Čulík
21. 3. 2002 Jak dosáhnout míru mezi Palestinci a Izraelci Suhail Abu Nofal
21. 3. 2002 Nemáte rádi Milana Knížáka? Volte Unii svobody! Jan  Paul
20. 3. 2002 Ministr Kužvart zorganizoval tiskovou konferenci "jen pro spřízněné spiklence"   
20. 3. 2002 Nesrovnalosti týkající se útoků z 11. září přece nejsou žádným překvapením Jan  Čulík