18. 1. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 1. 2002

Human Rights Watch: "'Válka proti terorismu' vyvolává po světě útlak"

Reakce Spojených států na útoky z 11. září povzbuzují spojence Ameriky, aby prosazovali represivní politiku, která vyvolá terorismus namísto toho, aby ho zlikvidovala, varovala ve středu čelná mezinárodní organizace na obranu lidských práv. Diktátoři nemusejí dělat nic jiného než "fotokopírovat" opatření, které zavedla Bushova vláda, jejíž schopnost kritizovat porušování lidských práv v jiných zemích je tak hluboce zkompromitována, konstatovala ve zdrcující 660 stránkové zprávě newyorská organizace Human Rights Watch. Podrobnosti viz v angličtině viz např. zde a zde.

"Teroristé jsou přesvědčeni, že se mohou v zájmu své věci dopouštět čehokoliv," konstatoval výkonný ředitel organizace Human Rights Watch Kenneth Roth. "Boj proti terorismu nesmí propadnout téže logice. Boj proti terorismu musí potvrdit zásadu, že nesmí být nikdy žádný civilista úmyslně usmrcen či mučen. Avšak pro mnoho zemí se stala mantra 'boje proti terorismu' novým důvodem, proč ignorovat lidská práva.

Nouzové zákony, které spěšně schválil americký Kongres - americký zákon "Patriot Act" - umožňují zadržovat ve vazbě "neobčany" po libovolně dlouhou dobu, jakmile generální prokurátor "potvrdí", že má "rozumné důvody se domnívat", že se podílí daná osoba na teroristické činnosti a ohrožuje státní bezpečnost, uvádí zpráva organizace Human Rights Watch.

Ještě flagrantnější urážkou mezinárodních norem o spravedlivém soudním procesu, dodává zpráva, je vytvoření "vojenských komisí", před nimiž mají být stíháni neobčané USA, kteří se dopustili přesněji nedefinovaného zločinu "mezinárodního terorismu".

To vyvolává možnost, že by mohli být podezřelí souzeni, odsouzeni a dokonce i popraveni, aniž by vystoupili před nezávislým soudním tribunálem, nemají právo na odvolání, nemají právo na veřejný proces, neexistuje presumpce neviny, nemají právo seznámit se s důkazy, které proti nim existují, ani se svědectvím, vzneseným proti nim, a neexistuje požadavek, aby byl důkaz viny prokázán mimo rozumnou pochybnost.

"Představte si, že Spojené státy odsoudí vojenské tribunály, které založí diktátor v nějaké banánové republice, aby se zbavil svých politických odpůrců. Normálně je taková kritika velmi účinná. Jenže teď to bude znít pokrytecky - jestliže Pentagon neomezí dekret prezidenta Bushe ohledně zřízení těchto vojenských komisí příslušnými předpisy," konstatoval Roth.

Americká vláda zadržela po útocích z 11. září více než 1000 podezřelých osob, avšak všechny tyto případy utajuje, takže není možné rozhodnout, zda není justičního systému zneužíváno.

Návrhy britské vlády, podle nichž je nyní dovoleno dlouhodobě a svévolně věznit cizince, podezřívané z teroristické činnosti vážně omezují právo žádat o politický azyl, konstatuje organizace Human Rights Watch.

Taková opatření vysílají velmi škodlivý signál, že jsou totiž pro Západ lidská práva jen nástrojem, jehož Západ užívá pouze tehdy, kdy se mu to hodí - tentýž přístup používá Západ na Blízkém východě, kde se tamější pocit křivdy a nenávisti mění v podporu pro organizaci al Qaeda, dodává americká zpráva.

Zpráva se zmiňuje o porušování lidských práv v Izraeli a v Egyptě, odkud pocházel vedoucí únosu jednoho z letadel dne 11. září a další vedoucí činitelé organizace al Qaeda.

Saúdská Arábie, konstatuje zpráva, uvaluje na občanskou společnost tvrdá omezení, vážně diskriminuje ženy a systematicky potlačuje odlišné názory. Avšak západní vlády si kupují saúdskou ropu a usilují o získání kontraktů v Saúdské Arábii a přitom vůči porušování lidských práv v této zemi dodržují "ostudné mlčení". Západ vytvořil takovou politickou situaci, kde je jedinou alternativou podpory autoritářské vlády riskovat její svržení radikálními oponenty.

"Pokud bude Západ dál přijímat represi jako nejlepší obranu proti radikální politice, ochromí to kulturu lidských práv, jíž je v dlouhodobé perspektivě v boji proti terorismu zapotřebí," konstatuje organizace Human Rights Watch.

"V Saúdské Arábii a v jiných zemích, kde lidé v důsledku svého hněvu pociťují sympatie k Osamu bin Ladenovi, zakazuje vláda politickou debatu," konstatoval Roth. "Možnost pokojných politických změn jsou tedy vyloučeny, a tak jsou hlasy nenásilného disentu často přehlušeny stoupenci násilného odboje."

Po 11. září přijaly vlády "cynickou strategii", využily útoků a úspěšně prezentují světu své vlastní interní boje s opozicí jako "válku proti terorismu", konstatuje zpráva. Ruský prezident Vladimír Putin této rétoriky využívá na obranu brutální války své vlády v Čečensku. Čínský ministr zahraničních věcí Tang Jiaxuan využívá výmluvy "války proti terorismu" na obranu zásahů své vlády proti politické agitaci v čínské provincii Xinjiang.

Egyptský premiér Atif Abeid odmítl kritiku, že jeho vláda užívá mučení a vojenské tribunály, které odsuzují osoby na běžícím pásu, a uvedl, že "Západ by měl považovat boj Egypta proti terorismu za svůj nový vzor". Izraelský premiér Ariel Sharon opakovaně nazval Jásira Arafata "naším bin Ladenem".

Mluvčí zimbabweského prezidenta Roberta Mugabeho ospravedlnil tvrdý zásah své vlády proti nezávislým novinářům, kteří psali o zlořádech jeho vlády, jako útok na "stoupence" terorismu.

Takový oportunismus funguje v Izraeli a v Rusku a také ve střední Asii, zejména v Uzbekistánu, což je nový a nyní nesmírně důležitý spojenec pro Spojené státy a je to diktatura, která tvrdě potlačuje opozici od muslimů. Jinde, zejména v Africe, v podstatě spojené státy naprosto ignorují hrubé násilí, páchané na civilistech, pokud se najde nějaké spojení s organizací al Qaeda.

V OSN Západ spěšně prosazoval dohodu, která hrozí kodifikovat širokou definici terorismu bez adekvátních záruk, že boj proti terorismu bude omezen zárukami dodržování lidských práv.

Je ironické, že hlavní překážkou pro přijetí této dohody nebyly státy, hájící lidská práva, ale ty, které argumentovaly, že terorismus musí být tolerován, pokud je součástí "války za národní osvobození". Hrozí, že výsledkem bude protiteroristická konvence, která potvrdí známou argumentaci terorismu, totiž že "účel světí prostředky".

Útoky z 11. září mezitím neučinily nic proti tomu, aby se změnil odpor Washingtonu vůči mezinárodnímu humanitárnímu právu. Bushova vláda odmítá ratifikovat mezinárodní konvence o lidských právech, včetně konvencí o právech žen, o právech dětí, o hospodářských, sociálních a kulturních právech a odmítá přijmout mezinárodní trestní soudní dvůr. Je významné, že Spojené státy dosud neratifikovaly první dodatečný protokol z roku 1977, přičleněný k Ženevským konvencím, který se týká vojenského užívání letectva, což je pro Washington "primární válečný nástroj".

Tento odpor vůči povinnosti zodpovídat se mezinárodně ze svých činů, dodává zpráva, umožnil Spojeným státům dál používat v Afghánistánu kazetové, tříštivé bomby (cluster bombs), nepřesné zbraně, které v Jugoslávii v roce 1999 zabily čtvrtinu osob, usmrcených bombami.

                 
Obsah vydání       18. 1. 2002
18. 1. 2002 Trestní stíhání Tomáše Peciny zastaveno Tomáš  Pecina
18. 1. 2002 Politika a partaje na nic? Staňme se kolonií Holandska! Ondřej  Hausenblas
18. 1. 2002 Václav Klaus odsoudil zprávu amerického Helsinského výboru Tomáš  Pecina
18. 1. 2002 Stížnost Tomáše Peciny na usnesení o zastavení jeho trestního stíhání Tomáš  Pecina
18. 1. 2002 Human Rights Watch: "'Válka proti terorismu' vyvolává po světě útlak"
18. 1. 2002 Jak se vyvíjí výbušný problém práv osob, zadržovaných na Kubě
19. 1. 2002 Nestěžujte si, mohli byste jít do vězení Tomáš  Pecina
18. 1. 2002 Četka nekritická Jan  Čulík
18. 1. 2002 Falkon: Byla to kachna Štěpán  Kotrba
18. 1. 2002 Jemen: jsou tam teroristé, ale je ospravedlnitelný vojenský zásah? Pavel  Kumpán
17. 1. 2002 Fiasko s firmou Enron by mohlo vést k likvidaci i firmy Arthur Andersen
17. 1. 2002 Fiasko: Bude Anglie univerzitní školné zase rušit? Jan  Čulík
16. 1. 2002 Ohrožují Spojené státy platnost Ženevské konvence?
17. 1. 2002 Marihuana, princ a žebráci Fabiano  Golgo
16. 1. 2002 Kdy se vrátí americká média k nezávislé novinářské práci? Andrew  Stroehlein
8. 1. 2002 Nekvalitní služby podniku Eurotel Jan  Čulík
9. 2. 2002 Podáváme žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů za nezákonné utajování informací Tomáš  Pecina
9. 1. 2002 Jak přispět na investigativní práci BL úvěrovou kartou
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2002 Nestěžujte si, mohli byste jít do vězení Tomáš  Pecina
18. 1. 2002 Stížnost Tomáše Peciny na usnesení o zastavení jeho trestního stíhání Tomáš  Pecina
18. 1. 2002 Human Rights Watch: "'Válka proti terorismu' vyvolává po světě útlak"   
18. 1. 2002 Politika a partaje na nic? Staňme se kolonií Holandska! Ondřej  Hausenblas
18. 1. 2002 Trestní stíhání Tomáše Peciny zastaveno Tomáš  Pecina
17. 1. 2002 Fiasko: Bude Anglie univerzitní školné zase rušit? Jan  Čulík
17. 1. 2002 Marihuana, princ a žebráci Fabiano  Golgo
17. 1. 2002 Kenneth Roth, ředitel organizace Human Rights Watch: USA porušily mezinárodní právo   
17. 1. 2002 Richard Goldstone, hlavní prokurátor mezinárodního tribunálu OSN pro válečné zločiny: Jsem znepokojen postojem USA vůči afghánským zajatcům   
16. 1. 2002 Podvody přes hranice Zdeněk  Jemelík
16. 1. 2002 Kdy se vrátí americká média k nezávislé novinářské práci? Andrew  Stroehlein
15. 1. 2002 Kája Saudek: mistrovská hranice mezi politikou a pornografií Štěpán  Kotrba
15. 1. 2002 Zapomenutá válka: Američané dál intenzivně bombardují afghánské hory - k hrůze jejich civilních obyvatel   
15. 1. 2002 ČSSD chce znovu předložit zákon o referendu Radek  Batelka
15. 1. 2002 Falešná ideologizace Vladimír  Bernard

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
18. 1. 2002 Human Rights Watch: "'Válka proti terorismu' vyvolává po světě útlak"   
18. 1. 2002 Jemen: jsou tam teroristé, ale je ospravedlnitelný vojenský zásah? Pavel  Kumpán
18. 1. 2002 Trestní stíhání Tomáše Peciny zastaveno Tomáš  Pecina
18. 1. 2002 Jak se vyvíjí výbušný problém práv osob, zadržovaných na Kubě   
18. 1. 2002 Četka nekritická Jan  Čulík
17. 1. 2002 Richard Goldstone, hlavní prokurátor mezinárodního tribunálu OSN pro válečné zločiny: Jsem znepokojen postojem USA vůči afghánským zajatcům   
16. 1. 2002 Spojené státy "ohrožují pověst západních demokracií"   
16. 1. 2002 Ohrožují Spojené státy platnost Ženevské konvence?   
16. 1. 2002 Kdy se vrátí americká média k nezávislé novinářské práci? Andrew  Stroehlein
16. 1. 2002 Sílí kontroverze o zacházení s vězni na základně Guantanamo   
15. 1. 2002 Zapomenutá válka: Američané dál intenzivně bombardují afghánské hory - k hrůze jejich civilních obyvatel   
14. 1. 2002 Porušují Spojené státy práva osob odvezených na Guantanamo?   
12. 1. 2002 Tvrdé podmínky pro zadržované Afghánce v americkém táboře   
11. 1. 2002 Jemen : Ozbrojený odpor sil podporujících Al Kajdu je mediální fikce Pavel  Kumpán
11. 1. 2002 Burka je až to poslední... (názor z Afganistánu)