26. 10. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 10. 2001

Střela, která těsně minula americké stihačky

Z včerejších hlavních večerních zpráv televize BBC

Nejistota, zmatek a chaos v USA, kritika nejasných cílů nynějšího bombardování, usmrcování civilistů a užívání tříštivých bomb povede zřejmě k rychlému rozhodutí vyslat do Afghánistánu pozemní vojska. Další podstatná ukázka ze včerejších hlavních večerních zpráv televize BBC 1.

Toto jsou ukázky z včerejších hlavních večerních zpráv televize BBC 1, které se vysílají ve 22 hodin.

Moderátor Michael Burke: Dobrý večer. Jak dnes čelil Washington rostoucí kritice, že jeho bombardovací kampaň v Afghánistánu není dostatečně účinná, britská vláda připravovala vojenské jednotky, které se mají účastnit pozemní války. V pátek bude oznámeno, že do Afghánistánu budou vyslány komanda Royal Marines, celkem asi 1000 vojáků. Budou přesunuti na námořní letadlové lodi, odkud budou podnikat útoky na území, které ovládá Talibán. (záběry z Ománu)

Reportérka: Po celý měsíc se tato britská komanda podrobovala výcviku v Ománu. Nyní se možná někteří nebudou vracet domů. Namísto toho pojedou do Afghánistánu. Je to pro Británii nová, riskantní etapa. A dnes v Londýně na konferenci, kterou zorganizoval jordánský korunní princ, varoval Tony Blair, že to nebude lehké.

Tony Blair: Podílíme se nyní na velmi složité době. A máte, Vaše Veličenstvo, naprosto pravdu, že potřebujeme, aby zásahy proti terorismu skončily co nejdříve.

Reportérka Bridget Kendal: Některé britské speciální jednotky prý už v Afghánistánu jsou. Další jednotky asi přijdou z brigády, skládající se ze tří komand, která je na cvičení v Ománu. (...) Jsou vycvičeni pro boj v arktickém a v hornatém terénu. A s nimi vrtulníky Sea Kings a útočné helikoptéry, pravděpodobně rozmístěné u pákistánského pobřeží na vrtulníkové lodi HMS Ocean, anebo na letadlové lodi HMS Illustrious. Bojovníci Talibánu, s nimiž se setkají na místě, možná nevypadají příliš nebezpečně, avšak přechod k vyslání pozemních jednotek se organizuje nyní v době, kdy začínají američtí činitelé přiznávat, že je tento nepřítel, Talibán, překvapivě odolný. Stále vzdoruje, po téměř třech týdnech leteckých úderů. A Osamu bin Ladena, člověka, kterého chtějí Američané živého nebo mrtvého - Američané stále nemají.

Donald Rumsfeld: Pohybuje se z místa na místo? Samozřejmě, že ano. Ééé. Zjistili jsme, kde je? Ne. Způsobem, který by nám umožnil něco podniknout? Ne. Snažíme se dál? Tím si můžete být jisti. Předpokládáme, že ho dostaneme? Ano.

Reportérka: Jak začínají být letecké údery něčím zcela běžným, možná nevyhnutelně začíná růst kritika civilních mrtvých a raněných. Lidé protestují proti užívání tříštivých bomb. Někteří muslimští spojenci požadují otevřeně zastavení bombardování. Pentagon začíná vystupovat defenzívně.

Náčelník amerických štábů Richard Meyers: Pokračuje to podle našeho plánu a - - -nemyslí - nemyslíme si, že děláme jen oddělené, neorganizované věci. Naše akce jsou promyšlené, úmyslné, dobře naplánované a - zda to bude úspěšné, to se teprve uvidí, ale myslím si, že určité úspěchy zaznamenáváme.

(...)

Reportérka: Největší množství protestů vyvolala právě letecká válka. Pokud se nyní přesunuje válka v Afghánistánu k užití pozemních jednotek, mohlo by to dostat Spojené státy a jejich spojence z palby kritiky. Avšak za značnou cenu. Budou zřejmě vojenské oběti.

Moderátor: Náš politický editor Andrew Marr je v Downing Street. Kdy tedy půjdou tato komanda do akce?

Andrew Marr: Myslím, že velmi brzo, protože jak vysvětlovala Bridget, je už v mnoha ohledech velmi málo času. Myslím, že politicky tohle není zrovna taková válka, jakou mnozí lidé předpokládali. Maximum humanitární pomoci, velmi přesně zaměřené, velmi krátkodobé bombardování - a pak razie s cílem zlikvidovat al Qaedu a Osamu bin Ladena. Ukázalo se, že tomu tak vůbec není. Humanitární pomoc se dostala do strašlivých potíží, bombardování pokračuje déle, než mnoho lidí očekávalo, nutně došlo k zasahování nesprávných cílů a v důsledku toho zahynili civilisté - a nad to všechno, Osama bin Laden se pořád ještě skrývá někde v nějaké jeskyni a nemají žádnou možnost, jak ho najít. Tato vojska mají vstoupit do jižního Afghánistánu téměř určitě proto, aby se pokusila chytit ty osoby, o nichž bylo zpočátku řečeno, že budou chyceni, a chytit je co nejdříve, než se koalice rozloží a dokud je ještě čas před zimou.

Moderátor: Pohlíží Londýn na tuto válku pořád ještě stejně jako Washington, anebo jinak? Existuje třeba nějaký rozdíl v důrazu, za scénou?

Andrew Marr: Existují rozdíly v důrazu. Jde o úplně jiné operace. Washington je otevřená, daleko větší operace, v Americe dochází ve vládě k většímu množství neshod a víc se tam o tom mluví, upřímně řečeno, britská vláda je ve srovnání s tím těsně provázaná a tajnůstkářská skupina, ve srovnání s Washingtonem, britská vláda mluví jednotným hlasem. Washington zatím dělal tyto krátkodobé razie. Bude to teď jiné. Britská vojska budou v Afghánistánu déle a riziko bude daleko intenzivnější. Londýn zastává názor, že bez pozemních vojsk nebude možné chytit ty lidi, které od samého začátku chytit chtějí.

Moderátor: Hlavní afghánská opoziční skupina požaduje od Američanů, aby shazovali více bomb na Talibán. Nepostoupí směrem ke Kábulu, pokud útoky nezintenzivní. Avšak podle nepotvrzených zpráv z Kábulu umírají při amerických náletech civilisté. Z frontové linie Severní aliance u Kábulu se hlásí David Loyne.

David Loyne: Je to tvrdé. Bombardují Afghánistán už skoro měsíc a frontovou linii severně od Kábulu téměř týden. A nikdo se americkým letadlům skoro nepostavil, až dnes - když se Američanům dostalo poněkud nepříjemné připomínky zbraní, které dodali Afgháncům proti Rusům. (záběry dvou amerických stihaček letících po modré obloze, ve vzdálenosti asi 200 metrů, mezi nimi ze země proletí stříbrný bod. Záběr se vysílá znovu, tentokrát zpomaleně.) Zpomaleně: ta stříbrná šipka mezi oběma stihačkami nemůže být nic jiného než protiletadlová střela Stinger.

(...) (reportáž pokračuje požadavky Severní aliance, aby Američané útočili na Talibán silněji)


(Následuje reportáž Fergala Keana o civilistech, zraněných v Afghánistánu americkým bombardováním, kterou publikujeme v tomto vydání BL na jiném místě.)

Moderátor: A nyní s námi hovoří náš korespondent Stephen Sacchur z Bílého domu. Stephene, vznikl dnes skutečně dojem, že je Amerika v defenzívě ohledně toho, že bombardování nepřináší žádné výsledky a o cílech této války obecně?

Stephen Sacchur od Bílého domu: Ano, tak to je, Michaeli, Amerika je v defenzívě a dodal bych taky, že je zmatená. Charakteristicky to vyplývalo z výroků ministra obrany Donalda Rumsfelda, který zde v ranních novinách, jak se zdá, uvedl, že je přesvědčen, že nebude možné Osamu bin Ladena nikdy chytit. Zjevně americká vláda posléze rozhodla, že tak depresivní přiznání není moc dobrý nápad, alespoň pro Bílý dům, tak o několik hodin později vyvezli Rumsfelda zase na veřejnost a ten značně nepřesvědčivě řekl, že ano, je si jist, nakonec bude bin Laden chycen. Ale, zdá se, americkou mysl trápí problémy. Jsou to problémy, jak už jsme slyšeli, které se týkají civilních mrtvých a raněných, jsou to problémy spojené s obviňováním, jakou munici Američané používají, včetně tříštivých bomb, a také je zmatené, jak vlastně je tato válka úspěšná. Minulý týden řekl jeden činitel, že je právě Talibán vykucháván. Dnes jsme se dověděli, že se Talibán skládá z velmi odolných bojovníků a že jsou velmi vzdorní. Takže existuje určitá míra zmatku a vznikají úvahy o tom, že možná tyto letecké údery nemají takový efekt, jaký Američané zamýšleli.

Moderátor: Jestliže to nefunguje, v Británii si vláda myslí, jak se zdá, že to vyřeší pozemní invaze. Jsou Američané na to připraveni?

Sacchur: Admirál Sir Michael Boyce, šéf vojenských operací v Británii, byl dnes citován v New York Times, že budou muset pozemní vojska vstoupit do Afghánistánu na celé dny, možná týdny, a provádět velmi obtížné operace. To je konkrétní výrok, jakým se američtí činitelé ministerstva obrany vyhýbají. Ale vyvolává to otázky. Jsou Američané nakonec připraveni riskovat své speciální jednotky na území Afghánistánu po dobu dní či týdnů? To bude stát životy a Bushova vláda si bude muset rozhodnout, zde je ochotna podstoupit takové oběti.

(Zpravodajství pokračuje informacemi o dalších případech antraxu v USA.)

                 
Obsah vydání       26. 10. 2001
28. 10. 2001 Při leteckých úderech proti Kábulu zahynulo v neděli "13 civilistů"
28. 10. 2001 Při teroristickém útoku na křesťanský kostel v Pákistánu zahynulo 16 osob
28. 10. 2001 Blair mobilizuje Británii, propadající pochybnostem o válce
28. 10. 2001 Útoky antraxem proti USA "organizují místní neonacistické skupiny"
27. 10. 2001 USA znovu vybombardovaly skladiště Červeného kříže
27. 10. 2001 Ranění musejí utíkat do Pákistánu, afghánské zdravotnictví se rozložilo
27. 10. 2001 Kábul zažil další noc intenzivního bombardování
27. 10. 2001 Další civilní cíle vybombardovaly Spojené státy na území Severní aliance
27. 10. 2001 Afghánský exil odsuzuje americké útoky
27. 10. 2001 UNHCR: Jsme připraveni na humanitární katastrofu
25. 10. 2001 BBC: Civilní oběti afghánského bombardování hledají pomoc
26. 10. 2001 Střela, která těsně minula americké stihačky
25. 10. 2001 Americké bombardování kazetovými bombami vyvolává hněv
25. 10. 2001 Rumsfeld mění názor: Bin Ladena chytíme anebo usmrtíme
25. 10. 2001 Britské ministerstvo vnitra: "V Ruzyni nediskriminujeme Romy"
26. 10. 2001 Jak úřady protiprávně zakázaly demonstraci Jakub  Trnka
26. 10. 2001 Protestuji proti rozhodnutí Miloše Zemana "zlikvidovat Respekt" Jeroným  Janíček
25. 10. 2001 Na trh byla uvedena Windows XP: Microsoft chce kolonizovat i internet
25. 10. 2001 Významný krok k legalizaci marihuany   Jitka
26. 10. 2001 Umělec apeluje na umělce: zvažte svoji odpovědnost! Jan  Paul
25. 10. 2001 Nové povinnosti české policie Tomáš  Pecina
25. 10. 2001 Pohled z Indie: Americká válka je brutalita namazaná burákovým máslem Arundhati  Roy
24. 10. 2001 Ivan Kytka: k profesionalizaci zpravodajství ČT jsem nedostal mandát
25. 10. 2001 Pozor na ztrátu svobody projevu Jan  Čulík
25. 10. 2001 MV: Lobkowitzova "Cesta změny" zaregistrována
26. 10. 2001 Více hnoje znamená vždy méně holinek Jan  Paul

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
28. 10. 2001 Útoky antraxem proti USA "organizují místní neonacistické skupiny"   
26. 10. 2001 Střela, která těsně minula americké stihačky   
25. 10. 2001 BBC: Civilní oběti afghánského bombardování hledají pomoc   
25. 10. 2001 Americké bombardování kazetovými bombami vyvolává hněv   
25. 10. 2001 Britské ministerstvo vnitra: "V Ruzyni nediskriminujeme Romy"   
25. 10. 2001 Filadelfie: Cestující nesměl do letadla kvůli románu, který měl s sebou   
25. 10. 2001 Ivan Gabal: Pro odlišné názory teď není v ČR místo   
25. 10. 2001 Pohled z Indie: Americká válka je brutalita namazaná burákovým máslem Arundhati  Roy
24. 10. 2001 Pro propagandisty z televize Nova: Pravý vlastenec vznáší tvrdě kritické otázky   
23. 10. 2001 Kontroverze nad údajným sestřelením amerického vrtulníku   
23. 10. 2001 Amerika změnila strategii: podporuje nyní Severní alianci   
23. 10. 2001 Britský ministr zahraničí Jack Straw: Podporuji americké úsilí zavraždit bin Ladena (ale ne moc nadšeně)   
22. 10. 2001 O povaze slov a komunikaci Radek  Batelka
22. 10. 2001 Islám se stal svým vlastním nepřítelem   
22. 10. 2001 Odborník na Afghánistán: Proč tato válka nepovede k úspěchu