Německé bezpečnostní služby jsou v souvislosti s berlínským útokem obviňovány z nekompetentnosti

22. 12. 2016

Je vyvíjen nátlak, aby německé bezpečnostní služby vysvětlily, jak je možné, že Tunisan, který byl několik měsíců pod tajným dohledem policie, a četné výzvědné agentury o něm věděly, že má vazby na islamistické extremisty, policii unikl a zřejmě spáchal v Berlíně v pondělí útok proti účastníkům vánočního trhu.

Ve středu byl vydán evropský zatykač na tuniského občana Anise Amriho, 24, dva dny po útoku, při němž bylo usmrceno nejméně 12 osob a desítky dalších byly zraněny. Amri je prý ozbrojený a nebezpečný a používal šest různých jmen a tři různá občanství.

Proti Amrimu běží vyšetřování kvůli podezření, že "připravuje vážný atentát proti státu". Byl přidán na seznam osob, které německé úřady trvale sledují, v lednu 2016 a od září je odposloucháván a sledován jeho telefon.

V Americe je Amri na seznamu osob, kterým je zamezeno používat letecké dopravy, je o něm známo, že si na internetu vyhledával instrukce o tom, jak vyrábět bomby, a byl nejméně jednou v kontaktu s Islámským státem.

Tuniské úřady údajně vyšetřují Amriho rodiče.

Amri přišel do Německa v červenci 2015 a jeho žádost o azyl byla letos v červenci odmítnuta. Je znám celé řadě bezpečnostních služeb pro své vazby na islamistické radikály. Má kontakty se salafistickým okruhem kolem Ahmada Abdelazzize, známého též jako Abu Walaa. To je irácký kazatel, který žil v německém městě Hildesheimu a v listopadu byl zatčen. Walaa je podezříván, že otevřeně podporuje Islámský stát a pomáhá pro něj verbovat lidi. Walaa to popírá.

V listopadu se Amri bezpečnostním službám ztratil, zřejmě v důsledku špatné komunikace mezi úřady v Berlíně a v Severním Porýní-Vestfálsku. Přestože byl registrován tam, především žil Amri v Berlíně a na mnoha dalších místech.

Německý tisk je v této věci ostře kritický vůči německým bezpečnostním službám. Podle bulvárního deníku Bild mají být osoby, jako je Amri, ve vězení a nikoliv na svobodě.

Proces deportace Amriho z Německa byl suspendován, protože Amri neměl požadované dokumenty a tuniské úřady zpochybňovaly, že je to tuniský občan.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 23.12. 2016