Výzkum prokázal, že většina Američanů falešným zprávám věří

9. 12. 2016


Exkluzivní výzkum společnosti Ipsos pro BuzzFeed News zjistil, že 75 % dospělých Američanů, kteří se seznámili s titulky falešných zpráv, považovalo informaci za věcně správnou.


Výzkum také zjistil, že lidé, kteří se odvolávají na Facebook jako hlavní zdroj zpráv,  považují titulky falešných zpráv za správné pravděpodobněji než ti, kdo méně spoléhají na tuto platformu.

Průzkum byl prvním rozsáhlým šetřením fenoménu falešných zpráv, které mají vážný dopad na globální politiku a nedávno například způsobily, že střelec ohrožoval pizzerii ve Washingtonu. Výsledkem je obrázek mediálních konzumentů, kteří jsou nekompetentní posoudit správnost informací, s nimiž se setkávají na sociálních médiích. Překvapivě také ukazuje, že konzumenti mají sklon uvěřit i takovým falešným zprávám, které nepodporují jejich ideologické zkreslení. (Zdůraznil KD.) A zpochybnil tvrzení Facebooku, že uživatelé sami dokážou rozlišit mezi skutečnými a falešnými zprávami.

Nové údaje vycházejí z průzkumu vzorku 3 015 dospělých Američanů provedeném v období 28. listopadu - 1. prosince.

Ti, kdo se identifikují jako Republikáni, považovali falešné volební zprávy za velmi nebo dost přesné častěji. Zhruba v 84 % případů Republikáni označili falešné zprávy za věcně správné, zatímco mezi Demokraty to bylo 71 %.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 9.12. 2016