Jeremyho Corbyna zostudili levicoví aktivisté požadující důraznou akci proti ruskému vraždění v Sýrii

10. 12. 2016

Demonstranti vedení dlouholetým britským aktivistou za práva homosexuálů Peterem Tatchellem přerušili projev šéfa britské Labouristické strany Jeremy Corbyna ke Dni lidských práv. Požadovali, aby se energicky vyslovil pro akce proti ruskému masakrování obyvatelstva v Sýrii.

Corbyn přerušil svůj projev, zatímco několik demonstrantů v čele sálu zdvihlo transparenty s nápisy "Jednejte a požadujte akce v Sýrii" "Ukončete utrpení v Aleppu" a "Potrestejte Rusko".

Tatchel je aktivista za lidská práva, který dříve podporoval Labouristickou stranu. Corbyn chtěl, aby Thatchell nechal své prohlášení až po jeho projevu v době otázek z publika, ten ho však ignoroval a před skupinou reportérů řekl:

"To, co se odehrává v Aleppu, je Guernica moderní doby. Neslyšeli jsme šéfa Labouristické strany, aby proti tomu dostatečně vystoupil a aby požadoval britské shazování humanitární pomoci pro obklíčené civilisty, kteří umírají po tisících."

V reakci na Tatchellův stručný projev řekl Corbyn: "Bombardování musí skončit, musí být vyhlášeno příměří, musí dojít v Sýrii k politickému řešení. Odsoudili jsme veškeré bombardování v Sýrii, včetně ruského, a děláme to napořád."

Letos na jaře Jeremyho Corbyna odsoudil Tony Blair: "Jeremy je považován za symbol pokrokářství a přitom stojíme v nečinnosti a díváme se, jak jsou lidé v Sýrii vražděni barelovými bombami, biti a podrobováni vyhladovění a neděláme proti tomu nic."

Podrobnoseti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 12.12. 2016