Východní Aleppo se stalo znovu terčem intenzivního bombardování, přestože Rusko slíbilo konec bojů

9. 12. 2016

OSN vyjádřilo znepokojení, že stovky civilistů po opuštění východního Aleppa "byly zmizeny"

Obklíčené východní Aleppo bylo v noci ze čtvrtka na pátek znovu terčem intenzivního bombardování, navzdory prohlášení Ruska, že bojové operace budou zastaveny. Vyvolává to otázky, zda Rusko myslí jakékoliv příměří vážně a zda vůbec má vliv na svého spojence Asada.

Yasser al Youssef, mluvčí vzbouřenecké skupiny Noureddine al-Zinki ve východním Aleppu konstatoval: "Asadův režim a Rusko vydávají propagandu, že jsou fronty v Aleppu relativně v klidu. To je absolutně falešné. Letecké a dělostřelecké bombardování pokračuje ve všech čtvrtích Aleppa a všechny fronty hoří."

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl ve čtvrtek večer, že syrská armáda zastaví v Aleppu veškerou činnost a dovolí odchod civilistů z obklíčených čtvrtí, které jsou stále ještě pod kontrolou vzbouřenců.

Úřad OSN pro lidská práva vyjádřil v pátek znepokojení ohledně osudu civilistů, kteří opustili vzbouřenecké oblasti. Stovky mužů z východního Aleppa "byly zmizeny", poté, co přešly do čtvrtí, které ovládá Asadův režim.

"Vzhledem k tomu, že Asadův režim systematicky lidi svévolně vězní, mučí a nechává je zmizet, jsme hluboce znepokojeni," řekl Rupert Colville, mluvčí UNHCR.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 12.12. 2016