Izrael "věděl" o íránském podílu v německé zbrojovce, od níž kupuje ponorky

7. 12. 2016


Izraeli je známo, že jeho zapřísáhlý nepřítel Írán drží podíl ve zbrojovce ThyssenKrupp, a věděl to, když plánoval nákup ponorek od této německé firmy, prohlásil ministr obrany Avigdor Lieberman.


"Věděli jsme, že Írán je akcionářem v německé společnosti od roku 2004," řekl ministr ve veřejnoprávní televizi. Podle něj Izrael "neměl jiné alternativy", než nakoupit nové ponorky u německé společnosti.

V posledních dnech v Izraeli propukla kontroverze, když média informovala, že íránská společnost IFIC dál drží 4,5 % akcií německé firmy.

Izrael považuje Írán za hlavního nepřítele a to že by islámská republika mohla profitovat z nákupů obranného vybavení se dostalo do titulků.

Izrael údajně jedná o nákupu tří ponorek v celkové ceně 1,2 miliardy eur, jimiž chce nahradit starší plavidla třídy Dolphin sloužící od roku 1999.

Zahraniční vojenské zdroje tvrdí, že tento typ ponorky může být vybaven raketami s jadernou hlavicí.

Izrael podle představitelů ministerstva obrany získal z Německa záruky, že se Teherán nedostane k důvěrným informacím o ponorkách, které nakupuje.

ThyssenKrupp prohlásil, že podíl společnosti IFIC klesl ze 7 % na 5 % v roce 2003, ale neoznámil, jaký podíl íránská firma aktuálně vlastní.

Již před zprávami o íránské vazbě německé společnosti izraelský generální prokurátor nařídil policejní vyšetřování pro podezření z nesprávného jednání při plánovaném nákupu ponorek.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Související články

Palestina a Izrael: Nemůžete být přítelem nikoho

8.12. 2016 / Pavel Urban

Zuří-li někde konflikt, předpokládá se účast dvou či více stran, jejichž síly jsou přibližně vyrovnané, tvrdí podle Daniela Veselého nekonformní izraelský novinář Gideon Levy. Opravdu? Odkdy? Domnívat se, že výrazně slabší jaksi z definice nemůže vés...

Obsah vydání | Pátek 9.12. 2016