Až odejde ČR z Evropské unie, nebudete moci nikam jezdit

19. 3. 2016 / Jan Čulík

Česká republika je nejeuroskeptičtější členskou zemí Evropské unie a Češi často vykřikují, jak nám bude hej, až se "osvobodíme z diktátu Bruselu". Mám v Glasgow návštěvou jednoho akademického pracovníka z Masarykovy univerzity který má četné kontakty s občany zemí na východ od Evropské unie. Varuje, že lidé ze zemí mimo Evropskou unii mají velké potíže se získáváním víz pro cestu na její území. "Češi, kteří brojí proti Bruselu, si neuvědomují, že po případném odchodu ČR z Evropské unie by došlo k uzavření hranic a Češi by museli žádat o víza k cestě do Drážďan nebo do Vídně."

Britští euroskeptici nyní v předvolební debatě před červnovým britským referendem o možném odchodu Británie z EU neustále argumentují - nepříliš přesvědčivě, protože ekonomičtí odborníci varují před hospodářským úpadkem v důsledku odchodu Británie z EU - že "Británie je velká a vlivná země a že Evropská unie se jejím požadavkům po jejím odchodu z EU přizpůsopbí". Ten vypjatý nacionalismus není na místě, protože kontinentální členské země EU už mají neustálých britských požadavků o výjimky po krk.

Jenže pokud by tato argumentace byla jen trochu pravda, už vůbec to neplatí o České republice, která by po odchodu z EU zmizela z mapy světa a propadla by se do bezvýznamnosti. Na zboží a služby vyvážené z ČR do jiných evropských zemí by byly uvaleny dovozní cla, takže by ČR nemohla cenově konkurovat výrobkům a službám zevnitř EU. ČR by ztratila obrovské evropské dotace, které vybudovaly v zemi moderní infrastrukturu, včetně železničních koridorů a dálnic. Skončila by možnost pro mladé Čechy studovat v rámci erasmovských výměn v zahraničí.

Zahraniční komentátoři v souvislosti s možným rozpadem Evropské unie poukazují na to, že lidé považují ekonomickou životní úroveň a civilizační standard, kterému se těší, za něco "normálního a automatického". Jenže ono není nic normální a automatické, všechno, čemu se dnes těšíme, je důsledkem intenzivního úsilí. Nic není dáno ani zaručeno a při destabilizaci nynější situace se všechno rozpadne.

Zahrávat si s ohněm opravdu není dobrý nápad.

Odpůrci členství ČR v Evropské unii nemají vůbec žádnou představu, jak by to vypadalo, kdyby ČR z EU odešla, případně kdyby se EU rozpadla.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.3. 2016