Němečtí Zelení se posouvají doprava

16. 3. 2016


Navzdory vítězství v zemských volbách v Bádensku-Württembersku čelí německá strana Zelených krizi všude jinde. Šéf zemské vlády Winfried Kretschmann musí uzavřít obtížnou koalici s křesťanskou CDU a posunout se doprava, jinou možnost nemá. Celkově však strana váhá, zda se má vzdát svých levicových tradic a stát se programově stranou zajištěné střední třídy, nebo se naopak ucházet o voliče strany Die Linke.


Strana se vzpamatovává z neúspěchu ve volbách v roce 2013, kdy spadla ze třetí pozice na čtvrtou. Její ikona Kretschmann v zásadě hájí uprchlickou politiku Angely Merkelové proti konzervativním kritikům z její vlastní strany - a současně čelí zeleným radikálům, pro které jsou mnohé kroky kancléřky příliš restriktivní.

Zelení vyrostli z protestního hnutí mládeže 60. a 70. let, ale jejich elektorát je nyní tvořen převážně zajištěnými příslušníky střední třídy ve středním nebo starším věku. To přes mnoho rozdílů umožňuje i některé průniky se středopravicovou CDU, čehož je Kretschmann osobně nejlepším důkazem. Na druhé straně levicoví "fundis" trvající na tradiční stranické politice mnoho volebních úspěchů nezaznamenávají - a jeden z bývalých představitelů středového křídla, Jürgen Trittin, nyní navrhuje Kretschmanna ke kandidatuře na spolkového kancléře.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 16.3. 2016