Sucho a rostoucí teploty ohrožují 36 milionů lidí v Africe hladomorem

17. 3. 2016

Neobvykle silné El Niño spolu s rekordně vysokými teplotami má katastrofální dopady na úrodu a srážky v jižní a východní Africe

Více než 36 milionů lidí v jižní a ve východní Africe je ohroženo hladomorem, varuje Organizace spojených národů. Velká část afrického kontinentu je totiž postižena rekordním suchem a rekordně vysokými teplotami.

Mimo rekordně vysokých teplot, zaznamenaných v únoru, ohrožuje schopnost těchto regionů vyrovnat se s extremním počasím dlouhodobý dopad klimatických změn. V důsledku neblahé situace jsou desítky milionů lidí ohroženy hladomorem a nemocemi.

Nejhůře postiženou zemí je Etiopie, kde neprší, a tak 80 procent úrody v zemi selhalo. UNICEF připravuje plány na léčení více než 2 milionů dětí na podvýživu a varuje, že více než 10 milionů lidí bude potřebovat potravinovou pomoc.

Krize ohrozila i ty Etiopany, kteří nečelí bezprostřednímu riziku hladomoru. Ochromila vzdělání 3,9 milionů dětí a teenagerů, kteří v důsledku sucha nemají možnost pokračovat ve studiu.

Úroda selhala také v sousedním Somálsku, v Súdánu a v Keni a celkem v tomto regionu ohrožuje sucho hladomorem více než 20 milionů lidí.

Bylo překvapivé, že El Niño do Afriky tentokrát přineslo zhoršení sucha, protože normálně ve východní Africe přináší déšť.

V jižní Africe El Niño pravidelně způsobuje sucho, stejně jako letos, takže i tam nepřišly už dva roky deště. Celkem trpí hladem v jižní Africe téměř 16 milionů lidí a jejich počet může výrazně vzrůst.

Zimbabwe, země která bývala sýpkou Afriky, patří nyní k nejpostiženějším zemím. Humanitární pracovníci poukazují na to, že kromě bezprostřední pomoci potřebují tyto části Afriky dlouhodobější pomoc z ostatního světa, aby se přizpůsobily nové situaci a dokázaly ji v budoucnu zvládat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 17.3. 2016