Americká armáda "je příliš malá a zaostává"

16. 3. 2016


Americká armáda je příliš malá a v příštích konfliktech může mít nedostatečnou palebnou sílu, oznámili včera její představitelé.


Varování přichází v okamžiku, kdy je armáda redukována a potenciální protivníci zlepšují své vojenské technologie.

"Budoucí armádní síly mohou být nejen přečísleny... ale také můžeme čelit nepřátelům, kteří mají v některých klíčových oblastech větší kapacitu," prohlásil generálporučík H. R. McMaster, zástupce velitele U.S. Army Training and Doctrine Command.

"Vidíme zřetelně zvlášť v Evropě, že můžeme mít armádní síly, které jsou také v jistém stupni mimo pozici potřebnou k odrazení od konfliktu, nebo pro reakci na konflikt a rozhodnutí konfliktu," dodal.

Technologie představující rostoucí hrozbu pro americké ozbrojené síly zahrnují: Sofistikovanou protivzdušnou obranu, výkonné protitankové zbraně, bezpilotní letecké systémy a s nimi spojené kapacity pro útoky v hejnech (swarm capabilities), rakety velkého doletu a dalekonosné dělostřelectvo, prostředky elektronického boje, protidružicové zbraně a pokročilá bojová vozidla.

Potenciální protivníci překonávají USA v pokročilých bojových vozidlech, mají lepší ochranné systémy. Američanům se naopak obrněných vozidel nedostává, armáda uzpůsobovaná po léta pro expediční operace je nyní příliš lehce vyzbrojena. "Někteří lidé udělali některé podivné předpoklady ohledně charakteru budoucí války, které skutečně nesedí, že potřebujete být jen štíhlí a mrštní," abyste zvítězili, vysvětlil McMaster.

Nyní jsou zkoumány možnosti opětovného zvýšení kapacity obrněných brigádních bojových týmů.

McMaster hovořil také o plánech na "třetí offset", které se soustředí na robotické prostředky, umělou inteligenci, letecké platformy typu vertikálních dopravních prostředků, schopnosti síťování, elektronický boj a pokročilá bojová vozidla. (Část těchto plánů je již dosti přesvědčivě kritizována jako nadměrně optimistická, protože USA už nemají patřičný technologický náskok - KD.)

"Nechceme férový boj," prohlásil McMaster a přihlásil se k filosofii kvalitativní převahy z 80. let.

Armáda by také měla zrychlit akviziční proces.

Ale vyspělé technologie nemohou kompenzovat příliš malou armádu. Ta při současných stavech má omezené kapacity pro vysílání posil a regeneraci jednotek v případě konfliktu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 16.3. 2016