Novinky: Mladí lidé se po celé Evropě bojí extremistů, a tak se houfně stěhují do České republiky!

16. 3. 2016 / Jan Čulík



Jiří Vavroň a Jindřich Ginter prohlubují na Novinkách ve středu nesmyslnou představu, že je celá západní Evropa zoufalá nad příchodem imigrantů a mladí lidé ze Západu se tam už necítí bezpečně, a tak se uchylují do České republiky. Je to pořád v rámci šíření toho absurdního diskursu v českých médiích, že celá Evropa odmítá uprchlíky a konečně se ukázalo, že středoevropské země měly při jejich odmítání pravdu. Realita je naprosto opačná: středoevropské země si svým iracionálním odporem k uprchlíkům vytvořily celosvětově pověst nepřátelských a neatraktivních zemí. Bohužel, média to české veřejnosti zapomněla sdělit.

Musím říci, že jsem o tom, jak všichni mladí lidé prchají ze západní Evropy před "imigrantským terorismem", v relativně xenofobní Velké Británii (přesně řečeno Anglii, Skoti jsou vůči cizincům velmi vstřícní!) v životě neslyšel. Pohybuji se mezi mladými lidmi na univerzitě a musím říci, že většina z nich netuší, že vůbec nějaká Česká republika existuje, a představa, že by se necítili v Británii bezpečně, je komická.

Podle statistiky Eurostatu z roku 2014 (nejnovější data k dispozici) byla Česká republika co do počtu cizinců žijících na jejím území na 19. místě ze všech 28 členských zemí EU. V ČR žila v roce 2014 asi 4 procenta cizinců, z toho 1,5 procenta cizinců z jiných zemí Evropské unie.

Podle Eurostatu žilo začátkem roku 2014 v ČR 395 000 lidí, narozených mimo ČR, z toho 155 000 lidí narozených v jiné zemí EU. Celkem tedy cca 4 procenta cizinců, 1,5 procenta cizinců z jiných zemí EU.

V mezinárodním srovnání je to naprosté minimum:

Podle statistik Eurostatu žije nejvíce cizinců v Lucembursku (45 procent), pak na Kypru (18 procent), pak v pobaltských zemích, dále v Rakousku (12), v Irsku (11), v Belgii (11), ve Španělsku (10), v Německu (9), v Itálii (9), v Británii (9), v Řecku (9), ve Švédsku (8), v Dánsku (8) a ve Francii (8). Jaksi se exodus cizinců ze západní Evropy do ČR nekoná.


Zdroj: Eurostat: Počet cizinců žijících ve státech EU v roce 2014: ZDE

Eurostat: Statistika migrace a migrující populace (česky)

Vytisknout

Související články

Obsah vydání | Středa 16.3. 2016