V České republice naprosto selhává veřejná debata

Odvolá Zeman své nepodložené výroky, jako to učinil Netanyahu?

5. 11. 2015 / Tomáš Hunčovský

Výroky českého prezidenta Miloše Zemana ukazují, jak v České republice naprosto selhává veřejná debata. Jestliže prezident bez důkazů tvrdí, že uprchlíci jsou „z 90 procent ekonomičtí migranti“ a že „migrace je řízená invaze“, napomáhá tak pouze k vyostření už tak napjaté situace, která ve společnosti panuje. Na tyto výroky má podle liberálních principů samozřejmě právo, pokud je však nedokáže žádným způsobem doložit, měl by je odvolat a omluvit se za ně.

Obdobný případ se před dvěma týdny odehrál v Jeruzalémě, když izraelský premiér Netanyahu pronesl na 37. sionistickém kongresu výrok, že „to byl palestinský duchovní, kdo vnukl Hitlerovi myšlenku vyhladit evropské židy během druhé světové války“.

V reakci na toto tvrzení se okamžitě zvedla vlna kritiky jak na mezinárodní úrovni, tak i - a to je důležité - od izraelských historiků, kteří premiéra obvinili ze lži a z překrucování skutečnosti. Pod tímto tlakem nakonec premiér Netanyahu své původní tvrzení odvolal.

Je vidět, že samotným Izraelcům záleží na tom, aby jejich veřejná debata měla určitou úroveň a aby probíhala bez zbytečného zkreslování a lží, které akorát napomáhají k vytváření iluzí, což může mít nepředvídatelné následky. Když to jde v Izraeli, proč to nefunguje i v České republice?

Rád prezidentu Zemanovi jeho tvrzení uvěřím, pokud je však dokáže podložit adekvátní statistikou či studií. V opačném případě jsme svědky toho, že veřejní činitelé nemusejí být za své výroky zodpovědní (nikdo to po nich ani nežádá) a mohou pronášet cokoliv, co oni sami uznají v aktuální situaci zrovna za vhodné.

Otázkou zůstává, jestli debata vedená v takovémto duchu podporuje demokracii nebo jí spíš naopak škodí. Na to ať si každý odpoví sám.

Vytisknout

Související články

Jako vždy jde o moc a její ovládnutí

5.11. 2015 / Bohumil Kartous

Porozumět slovu, faktu nebo zkušenosti je často snadné. Člověk nemusí být intelektuál, aby pochopil fakt, že lidé utíkají před válkou, že kvůli tomu jsou schopni obětovat veškerý majetek, dokonce i to, že směřují do zemí, kde se budou cítit skutečně ...

Obsah vydání | Čtvrtek 5.11. 2015