Starý muž a uprchlík: Jak se dva světy setkaly na Sicílii

4. 11. 2015


Dobrovolné programy, které zajišťují kontakt zranitelných společenství na Sicílii, napomáhají uvolňování napětí a obnovují dávnou roli ostrova jako mostu mezi oběma břehy Středozemního moře.


Když se Caramo a Giuseppe poprvé potkali v domově pro seniory v sicilské Katánii, okamžitě mezi nimi vzniklo pouto. Dvaadvacetiletý Caramo opustil rodnou Gambii a snaží se najít v Evropě lepší život. Dvaadevadesátiletý Giuseppe prožil podstatnou část života na úpatí Etny. Oba strávili určitý čas v libyjském Tripolisu: Giuseppe jako mladík během krátké italské okupace, Caramo jako emigrant bez peněz v chaosu po pádu plukovníka Kaddáfího.

"Trávili celá odpoledne povídáním o Libyi," říká Emiliano Abramo, místní komunitní pracovník, který pomohl setkání zorganizovat. "Caramo byl nadšený povídáním o imperiálním Tripolisu a Giuseppe nemohl uvěřit, že země je nyní zničena válkou."

Když Giuseppe před pár měsíci zemřel, na pohřeb mu přišlo přes třicet uprchlíků - více, než členů rodiny. Po obřadu dál vzpomínali na Giuseppova libyjská dobrodružství a vyprávěli je sicilským příbuzným a přátelům, kteří byli překvapeni příhodami z dětství, jež si vždycky nechával pro sebe.

Stovky lidí z Gambie, Nigérie, Sýrie a Eritreje se tak jako Caramo spřátelili s italskými důchodci v domovech v oblasti Katánie. Jsou součástí dobrovolného programu vedeného Abramem a dalšími členy náboženského společenství Sant'Egidio. Jejich cílem je zajistit pohodlí potřebným a současně pomoci migrantům v kontaktu s místními a naučit se italsky.

Členové komunity každý den vykonávají hodinovou cestu mezi Katánií a velkým komplexem Mineo, bývalými americkými kasárnami přeměněnými v největší evropské přijímací centrum pro uprchlíky. Zpátky vozí skupiny migrantů, kteří se účastní dobrovolnické práce v rámci pomoci chudým, lidem bez domova a seniorům.

"Naším cílem je odvézt je z pusté nudy a samoty života v Mineu, kde někteří musejí na zpracování žádostí čekat až dva roky," říká Abramo a dodává, že komunitní služby pomáhají migrantům socializovat se a získat kontakt s Italy v jejich věku, z nichž mnozí se také účastní dobrovolnických prací.

I když se Řecko nedávno stalo hlavní vstupní branou, v Itálii je letos registrováno zatím více než 136 000 nově příchozích. Ve státních azylových zařízeních žije téměř 100 000 žadatelů o azyl a mnoho dalších je rozmístěno po celé zemi v nouzových ubytovnách, squatech nebo přímo na ulicích. V roce 2014 Itálie spustila velkou pátrací akci s názvem Mare Nostrum, která pomohla zachránit tisíce lidí. Tato operace byla v dalším roce ukončena, když státy Severní Evropy odmítly pomoci s financováním. Nahradila ji operace Triton, levnější alternativa EU zaměřená na policejní činnost - a počet smrtících vraků opět vzrostl.

Mluvčí společenství Sant’Egidio v Římě tvrdí, že pověsti o emigrantech "beroucích práci" jsou falešné. Pouze kompenzují úbytek ekonomických migrantů a většinou berou práce, které většina Italů odmítá.

V Katánii nyní stojí největší mešita Jižní Itálie. Vloni se místní imám spojil s potravinovou bankou a začal v mešitě rozdávat jídlo. Nápad byl úspěšný a více než 80 % příjemců tvoří nemuslimští Italové. Podobné akce typu "těstoviny a kuskus" po celé zemi nabírají na popularitě.

Migranti z Afriky, Blízkého východu a Asie pomalu pomáhají obnovit multikulturní charakter, který byl kdysi pro místa jako Sicílie typický - v dobách, kdy Středozemní moře lidi spíše spojovalo než rozdělovalo.

Jak říká Abramo: "My Sicilané jsme máme kulturní předpoklady pro taková přelévání obyvatelstva. Arabové se zde usadili už před staletími. Přišel čas, abychom svůj tavící kotel obnovili."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Související články

Jako vždy jde o moc a její ovládnutí

5.11. 2015 / Bohumil Kartous

Porozumět slovu, faktu nebo zkušenosti je často snadné. Člověk nemusí být intelektuál, aby pochopil fakt, že lidé utíkají před válkou, že kvůli tomu jsou schopni obětovat veškerý majetek, dokonce i to, že směřují do zemí, kde se budou cítit skutečně ...

Obsah vydání | Středa 4.11. 2015