ACTA znovu na scéně

5. 11. 2015 / Ivo Barteček, Štěpán Cháb

Dohoda TTIP je na spadnutí. Vznikla petice, která se pokouší, aby ji Evropský parlament odmítl. Ovšem vznikla jen petice. Hromadné protesty, kterých jsme byli svědky i účastníky při projednávání smlouvy ACTA, se nekonají. Snad, v rámci internetového šmírování, byli hlavní provokatéři pozavírání. Snad jim bylo vyhroženo. Snad mlčí, protože musí. Jiný důvod nevidím. Wikileaks přišel s odhalením, jaké podmínky musí přijmout Austrálie, která projednává s USA obdobnou smlouvu. Její důsledky nejsou příjemné. Vůbec nejsou příjemné. A to je máme jen před očima, zatím nejsou zavedené do systému. Proč právě teď Anonymous nevypouští hrůzu? Proč mlčí?

Poslední slyšitelnější aktivita Anonymous proběhla vypuštěním přibližně hodinového videa, kde lidé za maskami i bez nich vyprávěli o Bilderberg Group, o iluminátech, o vesmírné síle a o duchovním probuzení lidstva. Potažmo, Anonymous se tím odsoudili do hnoje konspiračních teorií, kde spousta informací vychází z faktů, ale spousta také ne. Tudíž se stali nedůvěryhodnými. Byli snad, dříve tak přímočaří a konkrétní, infikováni, protože se jich někdo lekl? Dohady, samé dohady. A přitom dohoda TTIP je, podle dohledatelných informací, jen rozvinutější, daleko rozvinutější verzí smlouvy ACTA.

Dostali jsme se tím snad před stejnou situaci, kterou jsme si užili s evropskou ústavou? Několika státy v referendech odmítnuta, přejmenovala se na Lisabonskou smlouvu a lidem už se nedala možnost se vyjádřit. Jen v Irsku museli podvakráte k volebním urnám, protože v první volbě hodili špatnou odpověď. Na podruhé už se jim to, junákům statným, v demokracii uhnízděným, podařilo hodit správně.

Vztaženo na Evropskou unii. Chtěli jsme vstoupit do unie států, aby mohl probíhat volný pohyb lidí, obchodu. Byla to zcela zjevná výhoda. Ale časem se Evropská unie stala mocenským aparátem, který nedovoluje jen volný pohyb, ale diktuje převážně politiku. Velmi razantně zasahuje do chodu států. Do této unie žádný ze států nevstoupil. Přetransformovala se bez souhlasu lidí.

To samé se nyní odehrává s dohodou TTIP. Evropská unie se neptá lidí, kterým by měla primárně sloužit. Prostě určuje správný běh dějin. Správný z jejich pohledu. Jenže ten se nutně nemusí shodovat s pohledem lidí. Proto snad v posledních volbách do Evropského parlamentu tolik vzrostla síla euroskeptických stran. Lidé dávají alespoň takto najevo, že se jim naznačený směr vývoje nelíbí. Pokud ovšem nezískali pocit, nebo spíše jistotu, že volbami nic nezmění, a proto k nim nechodí vůbec.

Dohoda TTIP má z Evropské unie udělat vazala USA. Jak vyplývá z dohledatelného, budou jednotlivé části dohody TTIP nad zákony té které země. USA a její korporace tedy získají dokonalou moc nad… námi všemi. Hodnoty evropského práva, ať jakkoliv pochybného, budou spadat pod právo americké, které je, přiznejme si, daleko pochybnější, nežli to naše. A do takové unie nevstupoval žádný evropský stát.

V referendu se nás nikdo na nic nezeptá. Máme špatné názory. Nevíme, tradičně, co je pro nás dobré. Co se po nás vůbec chce. Proto je nás potřeba uspávat. Tvrdit nám, že se o nás stát, potažmo Evropská unie, postará, že se máme cítit v bezpečí a nechat vše na odbornících. Od toho to jsou přeci odborníci. Aby rozuměli věcem, kterým mi rozumět nemusíme. A proto se snad máme nechat oblouznit představou, že být v područí finančních machinací Ameriky je zcela v pořádku? Protože to odborníci vyjednávají v tajných jednáních za zády Evropy a ti přeci vědí, co je pro nás nejlepší?

Ale proč veřejnost mlčí? Je už natolik jateční, že ani nezabečí, když ji ženou na porážku? Natolik otupělá zábavou a předstíraným blahobytem, že jí nějaké další (kolikáté už?) odebrání svobody prostě nevadí? Smlouvou TTIP konečně, nebo spíše definitivně, ovládne obchod předstíranou demokracii. Staneme se podřízeni americkým korporacím a jejich obchodním zájmům. A obchodní zájmy korporací již tradičně nehledí na člověka jako na důstojnou bytost, ale jen jako na objekt, který je nutno zanalyzovat a poslat produkovat co největší zisk. Což je zhovadilé.

Nestaneme se obchodními partnery pro USA, staneme se jejich další těžební plošinou. Územím, které připadne zájmům USA. A to je Evropská unie současnosti, do které žádný ze států nevstoupil. V nedohlednu sídlící vláda, která se neptá, protože nemusí. Která zaprodává celou Evropu, protože se to po ní prostě chce. Proč se nevzedme hněv, jako při projednávání smlouvy ACTA? Proč většina mlčí a nechává si menšinou utahovat oprátku kolem krku? Těší se snad na větší přísun hamburgerů? Těší se na zvýšenou buzeraci při stažení nějaké té pitominy ze serveru ulozto.cz a podobných? Těší se na předražené léky upatentované na sedm generací dopředu?

USA si podrobují islámské země uměle vyvolanými nebo vynucenými válkami. Humanitární bombardování se stalo pravidlem. Evropa má napsáno v budoucnosti podrobení se čistě ekonomickou cestou. U nás je to jednoduché. Posloucháme, jak se píská. Jako těla bez duší se budeme plouhat mrtvou budoucností.


Vytisknout

Související články

Euroskeptikem snadno a rychle

15.10. 2015 / Milan Mundier

Ještě před rokem jsem byl nadšeným eurooptimistou a napsal krátký, dnes mohu s úlevou říci, že naštěstí, nezveřejněný článek o tom, jak nám ta Evropská unie hezky funguje, jak se Německo a Francie poučily z minulosti a táhnou za jeden provaz a jak rů...

Otazníky liberála nad smlouvou TTIP

25.7. 2015 / Boris Cvek

Připravovaná smlouva mezi USA a EU o volném obchodu (TTIP) by mne jako přesvědčeného liberála měla spíše těšit, kdyby to ovšem v dnešní deregulované době měli liberálové tak snadné. Často se stává, že naplnění ideových požadavků v reálném životě podk...

Transatlantická úmluva (TTIP) – boj o budoucnost Evropy

10.3. 2015

Představte si, že vlastníte krásnou zahradu. Je plná květin, keřů, je zde příjemně a vy si postavíte altán, který vám poskytuje stín. V tu chvíli vás zažaluje prodejce slunečníků, protože vám chtěl prodat své zboží. Speciální arbitrážní soud, ...

Obsah vydání | Čtvrtek 5.11. 2015