Merkelová varuje: Rozdělení 160 000 uprchlíků po Evropě možná nebude stačit

9. 9. 2015

Německá kancléřka varuje, že Evropa bude zřejmě muset přijmout větší počtu uprchlíků, než kolik navrhuje Evropská komise

Prezident Evropské komise Jean-Claude Juncker zveřejní ve středu podrobnosti o tom, jak řešit největší evropskou uprchlickou krizi od druhé světové války. Chce, aby vlády EU přijaly závazný systém povinných kvót, v jejichž rámci budou přesunuti uprchlíci ze zahlcených zemí, jako je Itálie a Řecko.

Po jednání v Berlíně se švédským premiérem Stefanem Löfvenem charakterizovala Merkelová Junckerův návrh jako první důležitý krok. Avšak dodala, že systém musí být schopen reagovat na měnící se aktuální situaci a být připraven na skutečnost, že v budoucnosti může přijít daleko více uprchlíků.

Do Mnichova přišlo během srpna 120 000 uprchlíků, od pátku od večera dalších 25 000. Dalších 4457 přijelo v pondělí. Uprchlíci jsou nyní rozmisťováni do jednotlivých německých měst v rámci efektivního federálního mechanismu.

Merkelová chce zavést podobný mechanismus v celé EU. V úterý zdůraznila, že EU musí mít společný systém pro zpracovávání žádostí o azyl, nejen kvóty. Takzvaný Dublinský předpis, kteerý požaduje, aby uprchlíky registrovala první země, do níž přijdou, nefunguje. "Musíme projednat novou azylovou politiku."

V úterý se vyjádřil polský prezident Andrzej Duda, že Junckerův ambiciozní plán nepřijme. Požaduje, aby během dvou let si EU mezi sebou povinně rozdělila 160 000 uprchlíků.

Další východoevropské země - Maďarsko, ČR a Slovensko - jsou také proti a říkají, že chtějí, aby rozdělování uprchlíků bylo dobrovolné.

Mezitím dochází k chaotickým scénám v Röszke, maďarském městě na hranici se Srbskem, kde se v úterý uprchlíci střetli s policií. Někteří, kteří tam s dětmi čekají dlouhé dny na autobusy na sever, se pokusili prorazit policejní kordon. Některým se to podařilo, ale stovky lidí zůstaly na otevřených polích, mezi policií.

Jeden Syřan řekl tiskové kanceláři Associated Press: "Čekáme tu dva dny a maďarská vláda pošle jediný autobus? Chceme se vrátit zpět do Srbska a oni nás nechtějí pustit. Chceme jet do Budapešti a oni nás nechtějí pustit. Proč? Proč?"

Na nádraži Keleti v Budapešti směli uprchlíci nastupovat do vlaků do Rakouska a Německa. V mnoha případech ale byli segregováni od jiných cestujících a bylo jim řečeno, že smějí nastoupit jen do určitých vagónů. V úterý odpoledne čekala na vlak fronta 300 lidí.

Problematická byla i nadále situace na řeckém ostrově Lesbos. Podle Mezinárodní organizace pro migraci přijelo za prvních pět dní září 12 000 uprchlíků. Dalších 48 osob se utopilo. Asi 20 000 uprchlíků nyní táboří na ostrově ve velmi špatných podmínkách.

V úterý řekla Merkelová, že EU musí najít společné řešení krize bez rekriminací. Zdúraznila: "Myslím si osobně, že bychom se neměli předhánět ve vzájemných hrozbách. Měli bychom spolu hovořit v duchu vzájemného respektu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Obsah vydání | Středa 9.9. 2015