NEUVĚŘITELNÉ:

Katolický arcibiskup šíří nahnědlou ideologii

8. 9. 2015

Zatímco papež František vyzval všechny farnosti v Evropě, aby každá přijala aspoň jednu uprchlickou rodinu, pražský archibiskup Dominik Duka šíří v rozhlase rekordně neinformovaným komentářem strach, podezřívavost a rasismus:

"Byli bychom ale asi dost překvapeni a to nemile, kdybychom pomáhali zraněnému a on se po naší obětavé pomoci domáhal našich peněz, či zakoupení mobilu, protože si potřebuje zavolat domů.

Pomysleli jsme někdy upřímně, jak jsme se v naší zemi vyrovnali s přítomností Romů, Vietnamců či dalších menšin? Budeme-li féroví, měli bychom přiznat,že k cizincům zaujímáme opatrné stanovisko.

Dovolím si tady nediplomaticky připomenout vývoz kriminálních živlů z Kuby do USA za Fidela Castra.

[Hrozí] nebezpečí, že se k nám s vlnou skutečných migrantů dostanou i nepřátelé. Víme přece dobře, jak dovedou zneužít mladých lidí, dokonce i pouhých dětí k teroristickým činům. Proto si myslím, že spolu s otevřenou náručí je na místě i ostražitost. Dnes není dovoleno překročit hranice státu bez identifikace příchozích, bez dokladů. (Pozn. red. Tato poslední věta je věcně chybná. Podle Ženevských dohod o uprchlících mají uprchlíci právo překročit hranice států i bez dokladů. Jak to, že to Duka neví?)

Jestliže opravdu utíkají před válkou, nebezpečím smrti, jistě pochopí, že dostanou střechu nad hlavou, jídlo a pití a základní potřeby, ale nebudou moci dělat v cizí zemi cokoli.

Jestliže někdo tvrdí, že ptát se na náboženskou orientaci těchto utečenců je bezvýznamné, nebo že se tím porušují lidská práva, pak si myslím že právo na život a bezpečí našich rodin a občanů této země je nadřazeno ostatním právům. Neznamená to žádné kastování, ale rozumné uvažování – slyšeli jsme snad někdy, že by křesťané či Židé z těchto zemí v Evropě působili jako teroristé? (Pozn. red. Ano, mnoho křesťanů i židů bylo teroristy. Například v Severním Irsku. Teroristou byl i někdejší izraelský ministerský předseda. Terorismus vzniká, když lidi nemají jiné východisko. Není dán rasově ani náboženstvím.)

Začteme-li se do Bible, zvláště do prorockých knih, setkáme se například s prorokem Jeremiášem, který vyzývá obyvatele Jeruzaléma, aby neodcházeli ze své vlasti i v těžké situaci.

Povšimněme si výzvy papeže Františka, kterou v OSN zopakoval kardinál Parolin, že agresi je nutno zastavit všemi dostupnými prostředky. Zdá se mi v této chvíli, že úsilí mnoha imigrantů dosáhnout některých cílových zemí, opakování hesla Hungary no good, German good je obrazem organizované kampaně.

Mají-li být vlády zodpovědné, je třeba si uvědomit i nebezpečí rozvratu.

Zdroj: ZDE

Vytisknout

Související články

Maďarský biskup: "Papež se mýlí. Tohle je invaze!"

8.9. 2015

Papež František v neděli apeloval na křesťany, že mají morální povinnost otevřít své kostely, kláštery a domovy jako útočiště pro uprchlíky. V pondělí se proti tomu postavil jihomaďarský biskup Laszlo Kiss-Rig: "Nejsou to uprchlíci. Je to inv...

Obsah vydání | Úterý 8.9. 2015