Před ukrajinským parlamentem v Kyjevě došlo k násilnostem

31. 8. 2015

Demonstranti se hádali a házeli granáty před ukrajinským parlamentem v Kyjevě. Usmrtili jednoho důstojníka z Národní gardy ministerstva vnitra a zranili až 100 lidí, deset z nich vážně. K násilí došlo na protest proti hlasování parlamentu, který poskytl východním regionům Ukrajiny, ovládaným Ruskem podporovanými vzbouřenci, určité ústupky.

Většina demonstrantů pocházela ze strany Svoboda, což je ultrapravicová strana, která byla součástí majdanského hnutí, jež svrhlo prezidenta Janukovyče, avšak neuspěla ve volbách a získala v nich jen několik málo poslanců.

Primátor Kyjeva Vitalij Kličko označil nepokoje za krvavou demonstraci a uvedl, že pachatelé budou pohnáni k odpovědnosti. V rámci dohody o příměří z Minsku přislíbila Ukrajina oblastem pod vzbouřeneckou kontrolou "zvláštní status", avšak tyto ústupky se považují za kontroverzní v době, kdy je mnoho lidí na Ukrajině přesvědčeno, že Moskva ze své strany dohodu neplní.

Strany ve vládní koalici většinou hlasovaly proti tomuto zákonu, který získal 265 hlasů v parlamentě, který má 450 křesel. Konečné hlasování bude vyžadovat dvoutřetinovou většinu, protože jde o změnu ústavy.

Probíhají rozhovory o možnosti uskutečnit vrcholnou schůzku mezi ruskými a ukrajinskými politiky, kterou by zprostředkovala Francie a Německo. V únoru bylo uzavřeno v Minsku příměří, ale sporadické boje pokračovaly a Moskva a Kyjev se navzájem obviňujíé z neplnění podmínek příměří.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 31.8. 2015