Strelkov: "Sním o Rusku v hranicích z roku 1939"

20. 3. 2015

Moskevský velitel nepravidelných jednotek Igor Strelkov vyvolal se svými bojovníky válku na Ukrajině. Putin podle něj jedná příliš laxně, Strelkov si přeje, aby Rusko "udělalo pořádek na celé Ukrajině".

V rozhovoru pro Spiegel opakuje Strelkov řadu frází ruské propagandy, také o údajné "fašistické juntě" v Kyjevě. V mnohém ale podle něj Kreml nejde dost daleko. Strelkov vidí východní Ukrajinu jen jako předehru k většímu cíli: Obnovení Ruska coby impéria.

Spiegel: Proč stojí Rusko a Západ opět proti sobě jako nepřátelé?

Strelkov: Protože je těžké vycházet s někým, kdo po svém vítězství nepřestává protivníka pokořovat.

Spiegel: Byla to přece Moskva, kdo vojensky intervenoval na Ukrajině.

Strelkov: Každý pokus Ruska obnovit svou suverenitu je Západem označen jako agrese. V globálním světě je už jen málo států, které si udržely skutečnou nezávislost. Západ chce vytvořit světovou vládu, autarkní státy jako Rusko nemají v této koncepci žádné místo. Proto bude Rusko v očích Západu vždy nepřítelem. Chce Rusko výlučně jako surovinový přívěšek.

Spiegel: Moment! Rusko samo nedělá nic, aby byla jeho ekonomika méně závislá na exportu ropy a plynu.

Strelkov: Ano, vládnoucí třída s tím byla spokojená. Část elity je však unavená z toho dělat světu nadhazovače. Nakonec to bylo Rusko, kdo Evropě přinesl zlatou éru: Po roce 1990 měla přístup k levné, ale kvalifikované pracovní síle, mohla snížit vojenské rozpočty a vykuchat sovětskou vědu.

Spiegel: Očekával jste, že válka na Ukrajině, kterou jste vyvolal, potrvá tak dlouho a bude tak krvavá?

Strelkov: Ne. Domníval jsem se, že Moskva Donbas po rychlém referendu anektuje podobně jako Krym. Většina domobrany bojovala za sjednocení s Ruskem a byla inspirována Krymem.

Spiegel: Takže ve skutečnosti bojujete za ruské impérium, ne za separatistický stát jako například Baskové.

Strelkov: Separatisty jsou pro mě ukrajinští politici, kteří se chtějí od Ruska oddělit. Zůstávám zastáncem jednotného Ruska. Kyjev je ruské město. Přeji si historicky oprávněné obnovení Ruska. Ukrajina byla, je a zůstane součástí Ruska. Sním o tom, že se Rusko vrátí ke svým přirozeným hranicím, minimálně k hranicím z roku 1939.

Spiegel: Co brání Kremlu zacházet s Novoruskem jako s Krymem?

Strelkov: Nedohlédnu do Kremlu. Jsou to zahraničněpolitické důvody, pro něž Moskva váhá. Možná ohled na Západ. Zimní ofenzívy nepřinesly žádné rozhodnutí, jen další ničení. Proč jsme už v září nezničili ukrajinskou armádu, když jsme k tomu měli příležitost? Mohli jsme obsadit Mariupol i víc. Nyní je ukrajinská armáda - navzdory ponížení u Debalceva - stále větší, než armády "lidových republik".

Spiegel: Prosazujete ještě větší ruskou podporu?

Strelkov: Kdyby Rusko zesílilo, všechno by bylo možné, včetně svržení režimu v Kyjevě. Pro mě je to vláda nacistů. Rusko musí udělat pořádek na celé Ukrajině a dosadit k moci legitimní vládu. Teprve pak mohou být problémy Donbasu vyřešeny.

Spiegel: Přednedávnem byl zabit Boris Němcov, lídr liberální opozice. Jak vražda změnila situaci v zemi?

Strelkov: Těžko. Němcov neměl u obyvatelstva žádnou reputaci. Neměl žádné zásluhy ani talent. Jeho vrahové chtějí Rusko destabilizovat. Nebudou mít žádný úspěch. Byl už za života nula nafouknutá jako balón. Teď ho někdo splasknul. Bouchlo to, ale konečným efektem je jen vzduch.

Spiegel: To zní, jako byste se ze smrti radoval. Není Vám lidsky Němcova líto?

Strelkov: Ne. Byl nepřítelem ruského státu a celého ruského národa. Kdybych byl ale u toho, snažil bych se zločinu zabránit. Vražda škodí Rusku a snahám vlastenců.

Spiegel: Opozice věří, že se Kreml chtěl zbavit kritika.

Strelkov: To je směšné. Němcov nebyl pro Putina žádným nebezpečím. Jeho smrt slouží opozici a zahraničním mocnostem, které chtějí situaci v zemi destabilizovat.

Spiegel: To je absurdní. Na smuteční pochod přišlo jen 50 000 lidí. Mrtvý liberál nežene Rusy na barikády.

Strelkov: Jeho autorita nestačí, to je pravda. Ale lidé z odstupu vždy situaci správně neocení. Tím spíš, když analytici sedí v zahraničí.

Spiegel: Jak by mělo vypada Rusko podle Vašich představ? Demokracie, nebo totalitní vůdcovský stát?

Strelkov: Lidstvo má málo zkušeností s demokracií, ale spoustu s monarchií. Jsem příznivcem pravoslavné monarchie. Každá autoritativní vládní forma je pro Rusko optimální. Odpovídá naší kultuře a hospodářské realitě.

Spiegel: Ve Vaší kanceláři visí Putinův portrét. Dříve jste měl prezidenta za příliš laxního, příliš liberálního a prozápadního. Proč ta změna?

Strelkov: Prezident rozhodl, že nevejde do dějin coby Jidáš tak jako Gorbačov. Nakonec pochopil, že všechny ústupky Západu nikam nevedou. Obnovuje ruskou suverenitu.

Spiegel: Obvinil jste jej však z "protiruské politiky", tak jako Němcova.

Strelkov: Jeho vlastenecká vyjádření jsem dlouho považoval za prázdná slova. Putin zvolil západní kurs. Na Krymu Putin dosáhl, o čem si mnozí vlastenci mohli nechat jen zdát. Přivedl sám sebe do situace, kdy nemá kam ustoupit. Doufám, že to Putin chápe. Teď může uspět jen spolu s vlastenci.

Zdroj v němčině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 20.3. 2015