Velká Británie:

Odchod Británie z EU "by z 2 milionů Britů pracujících v zahraničí udělal ilegální imigranty"

19. 3. 2015

Bývalý britský konzervativní generální prokurátor Dominic Grieve zaútočil na euroskeptiky v Konzervativní straně. Varoval, že odchod Británie z EU by vytvořil více problémů, než kolik by vyřešil.

Dva miliony Britů pracujících v zahraničí by se tam zřejmě staly ilegálními přistěhovalci, pokud by Británie opustila Evropskou unii. Grieve ostře kritizoval ty, kdo také chtějí, aby Británie přestala respektovat Evropský soud pro lidská práva.

Grieve varoval před nebezpečím izolacionismu v Británii. Kampaně euroskeptické strany UKIP ohrožují i britské členství v Severoatlantickém společenství, varoval.

"Naprosto není jasné, jak by vláda rozebrala vztah Británie s EU, který se ve své složitosti budoval čtyřicet let. Které z několika tisíc zákonů EU, které jsou v současnosti přímou součástí britského práva, by si Británie zachovala? Úspěch Evropské konvence pro lidská práva, navzdory jejím nedostatkům, spočívá v tom, že zvyšuje úroveň chování a podporuje lidská práva globálně, a s tím zároveň také celou bezpečnost Evropy. A té se chce Británie vzdát kvůli drobnostem, které ji iritují a dopad jejichž zrušení bude zcela marginální?

Jestliže Británie opustí Evropskou unii a Evropský soud pro lidská práva, jaký signál to vyšle, co se týče významu, který Británie připisuje mezinárodní spolupráci: Máme-li si zachovat svůj globální vliv, je nutno zůstat zemí, jejímž postojům a příslibům jiné země mohou důvěřovat."

Nová britská atmosféra "odmítání vnějšího světa" a "izolacionismu" je podle Grieva v konfliktu s britskou tradicí budování vztahů a povinností a respektování jich. "Jsme státem, který se vždycky díval směrem ven, máme globální jazyk a globální kulturní, vzdělávací a právní dosah," zdůraznil. "Máme silné vztahy po celém světě a každý desátý náš občan žije trvale v zahraničí. Měli bychom stavět na tom, co se nám nabízí a netoužit po nějakém jednoduchém světě, který nikdy neexistoval."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 19.3. 2015